sepolia logo

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Μπακογιάννης επιμένει να παίζει τον παράγοντα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, βάζοντας στο στόχαστρό του τώρα τις πορείες και κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Έτσι έστειλε επιστολή στους υπουργούς Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας τους ουσιαστικά να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τις κινητοποιήσεις στην πόλη.

«Το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί σε πλαίσιο κανονικότητας» είναι η αιχμή υποτίθεται της επιστολής του, αλλά μήπως οι κινητοποιήσεις που παραδοσιακά γίνονται στο κέντρο για προφανείς λόγους αποτελεσματικότητας και όχι σε περιφραγμένους χώρους εκτός πόλεως, όπως θα επιθυμούσε ο ίδιος, είναι έξω από την κανονικότητα της πόλης;

Όταν η ακρίβεια και χιλιάδες άλλα προβλήματα μας πνίγουν, δεν είναι κανονικό, να διαμαρτύρονται άνθρωποι γι αυτά που θεωρούν ότι τους βασανίζουν; 

Φυσικά, η αποκορύφωση της πολιτικής βουλιμίας του δημάρχουν, είναι το αίτημά του, όλες οι συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας, να αδειοδοτούνται από την δημοτική αρχή, δηλαδή τον Μπακογιάννη. 

Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο, την αντίδραση και την νέα παρέμβαση του δημάρχου, να την πυροδότησε σε κάποιο βαθμό και η εκδήλωση του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος SNF Nostos Run 2022, για την οποία κύκλοι του Μπακογιάννης διέρρεαν τις προηγούμενες ημέρες, ότι πραγματοποιήθηκε χωρίς να έχει ερωτηθεί ο Δήμος. Αν και είχε άδεια από την Περιφέρεια και την Αστυνομία.

Αναλυτικά το σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου Αθηναίων:

«Παρέμβαση για το ζήτημα της ταλαιπωρίας χιλιάδων πολιτών από τις πορείες και τις υπαίθριες συγκεντρώσεις που προκαλούν συχνά το κλείσιμο του κέντρου σε ώρες αιχμής, και έχουν ως αποτέλεσμα την κυκλοφοριακή συμφόρηση στις βασικές οδικές αρτηρίες, έκανε με επιστολή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Ο κ. Μπακογιάννης, απευθυνόμενος στους δύο Υπουργούς, αφού εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι είναι γνώστες του προβλήματος, τονίζει την αναγκαιότητα να ληφθούν τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της πόλης. «Διερμηνεύοντας τα συναισθήματα των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών, σάς εκφράζω για ακόμη μία φορά την αγανάκτηση τους, αφού καθημερινά πλέον ταλαιπωρούνται από πρωτοβουλίες που συνεχίζουν να μη λαμβάνουν υπόψη την πλειοψηφία των ανθρώπων που θέλουν να εργαστούν, να ζήσουν και να περιηγηθούν στην Αθήνα. […] Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε να συνεχίζεται ανεξέλεγκτα το κυκλοφοριακό χάος, η διατάραξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και ως συνακόλουθο η ταλαιπωρία των ανθρώπων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Στην επιστολή, διατυπώνονται τρεις συγκεκριμένες προτάσεις που αποτελούν -κατά τον κ. Μπακογιάννη- βασικές προϋποθέσεις για την επίλυση του ζητήματος:

1. Να εφαρμοστεί συστηματικά ο υφιστάμενος νόμος για τις πορείες και τις υπαίθριες συγκεντρώσεις. «Ασφαλώς και είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και στη διαμαρτυρία, όμως εξίσου σεβαστό είναι και το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί σε πλαίσιο κανονικότητας», επισημαίνει και προσθέτει: «Η αναλογικότητα στον δημόσιο χώρο που δεσμεύεται, σε σχέση με τον αριθμό των συμμετεχόντων στις διαδηλώσεις είναι προς την σωστή κατεύθυνση και θα μας διευκόλυνε αν εφαρμοζόταν σε κάθε περίπτωση».

2. Να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία, που θα ορίζει τον τρόπο και τον χρόνο διεξαγωγής μαζικών αθλητικών ή άλλων εκδηλώσεων στην Αθήνα. «Σεβόμενοι κάθε τέτοιου είδους διοργανώσεις και αναγνωρίζοντας τις καλές προθέσεις διοργανωτών και συμμετεχόντων, οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές πως δεν μπορεί να πραγματοποιούνται εργάσιμές μερες και ώρες σε μία πόλη που καθημερινά εξυπηρετεί σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους», υπογραμμίζει ο κ. Μπακογιάννης.

3. Ο Δήμος Αθηναίων να έχει τη δυνατότητα να αδειοδοτεί για κάθε πορεία ή υπαίθρια συγκέντρωση που πραγματοποιείται στην Αθήνα. «Ο Δήμος οφείλει να έχει λόγο, όχι μόνο γνωμοδοτικό, αλλά και αδειοδοτικό για ό,τι συμβαίνει στην πόλη», τονίζει με έμφαση ο Δήμαρχος Αθηναίων προς τους κ.κ. Βορίδη και Θεοδωρικάκο. «Είναι αδιανόητο να κλείνουν δρόμοι στην Αθήνα με άδεια άλλων φορέων, ενώ την ίδια ώρα ο Δήμος Αθηναίων να αιφνιδιάζεται ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να παραμένει απλός παρατηρητής», αναφέρει ο ίδιος.

Ο κ. Μπακογιάννης κλείνει την επιστολή του ευχαριστώντας θερμά τους δύο Υπουργούς και τονίζει ότι προσβλέπει στη θετική ανταπόκρισή τους».