sepolia logo

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισαν το θέμα της ενοικίασης χώρου στις εγκαταστάσεις του γηπέδου TAE KWON DO, εκτός Δήμου Αθηναίων, για την στάθμευση τουριστικών λεωφορείων, καθώς και τις προκλητικές παραχωρήσεις αποκλειστικής χρήσης θέσεων στάθμευσης σε ξενοδοχεία της Αθήνας.

Συγκεκριμένα στην τοποθέτηση του ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε ότι «Μιλάμε για τα ξενοδοχεία και την εξυπηρέτηση τους. Ο Δήμαρχος επίσημα δήλωσε ότι δεν έχει εισπράξει σχεδόν τίποτα από τα τέλη παρεπιδημούντων ο Δήμος. Οι επιχειρήσεις οι οποίες ζητούν άδεια από το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν οφειλές παρελθόντων ετών στον Δήμο από τέλη παρεπιδημούντων; Αν δεν έχει αποδώσει τα τέλη αυτά και ο Δήμος της δίνει άδεια, η διοίκηση του Δήμου έχει ευθύνη. Και επειδή η δημοτική Αρχή έχει υιοθετήσει την απαίτηση να εισπράξει ο Δήμος το τέλος παρεπιδημούντων, όταν ζητούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις διευκολύνσεις θα πρέπει να ζητάει ο Δήμος και τον λογαριασμό... »

Για το θέμα του χώρου στάθμευσης στις εγκαταστάσεις του TAE KWON DO επισήμανε: «Ποιος νόμος υποχρεώνει τον Δήμο της Αθήνας να εξυπηρετήσει τους tour operators, τους τουριστικούς πράκτορες και τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων; Ποιος νόμος υποχρεώνει τον Δήμο της Αθήνας να νοικιάσει χώρο εκτός του Δήμου, να πληρώνει, να δεσμεύεται για τον καθαρισμό, την αποκομιδή και την απομάκρυνση των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του Δήμου, για να σταθμεύονται εκεί 200-300 τουριστικά λεωφορεία; Είναι ο Δήμος μέτοχος των τουριστικών λεωφορείων; Παίρνει μέρισμα από τις τουριστικές επιχειρήσεις; Η δημοτική Αρχή τα δίνει όλα στο τουριστικό κεφάλαιο, τους ξενοδόχους, τους tour operators και τις επιχειρήσεις κρουαζιέρας. Δεν έχει καμία υποχρέωση να κάνει κάτι τέτοιο, είναι δική της επιλογή, και για αυτό και το καταψηφίζουμε»

Στην ίδια συνεδρίαση ο Νίκος Σοφιανός έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:

« Είχαμε ευρωεκλογές την Κυριακή και μάλιστα στον Δήμο της Αθήνας ψήφισαν πολλοί περισσότεροι από όσους ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές. Είναι ένα καλό βήμα το γεγονός ότι το κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι ξανά τρίτη δύναμη στην Αθήνα και στην Αττική. Η κυβέρνηση καταδικάστηκε μαζικά, και αυτό δεν αναιρείται επειδή δεν πέτυχαν οι εκλογικοί στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο Δήμος θα πρέπει "να το πάρει λίγο αλλιώς" στη διεκδίκηση απέναντι σε αυτή την Κυβέρνηση. Για παράδειγμα, ακόμα και για το θέμα των σχολείων και των παιδικών σταθμών, μήπως θα έπρεπε ο Δήμος και η ΚΕΔΕ να απαιτήσουν ώστε οι γονείς να παίρνουν ειδικές άδειες όταν τα σχολεία κλείνουν λόγω καύσωνα; Για το ζήτημα του καύσωνα, του εξοπλισμού κ.α., δεν φτάνει να παρουσιάζεται μια μαγική εικόνα, γιατί μόνο μαγική δεν είναι.

· Το πρόγραμμα street work δεν μπορεί να λειτουργεί με ανεμιστήρες. Σήμερα επιτέλους μπήκαν τα ψυκτικά μηχανήματα, η αγορά των οποίων είχε εγκριθεί από τις 25 Απριλίου.

· Δεν γίνεται οι έξι όροφοι της πολεοδομίας να είναι χωρίς κλιματισμό και μόνο ο όροφος του γραφείου της Αντιδημάρχου να έχει air condition.

· Υπάρχει το πρόγραμμα για την πρόσληψη 40 γυμναστών του ΟΠΑΝΔΑ των οποίων η σύμβαση από 8μηνη έγινε τελικά δίμηνη, παρόλο που είχαν από την αρχή εγκριθεί και εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια. Ξεκίνησαν να δουλεύουν τον Μάιο και τον Ιούλιο απολύονται. Θα πρέπει να υπάρξει παράταση, γιατί είναι κρίσιμο αυτό το δυναμικό για να μπορέσουν να λειτουργήσουν μια σειρά προγραμμάτων του Δήμου.

· Για τους επαγγελματίες της Κυψέλης, που πλήττονται λόγω των έργων του μετρό, από τον Ιανουάριο που βάλαμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπήρξε επιτροπή, έγινε αυτοψία, καταλήξαμε ότι θα ληφθούν μέτρα, πότε όμως θα έρθει το θέμα για να πάρουμε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο; Και μάλιστα θα πρέπει αυτή η απόφαση να έχει και αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο. Θέματα που είναι κρίσιμα και αφορούν την καθημερινότητα και τον βιοπορισμό του κόσμου, θα πρέπει να λύνονται.

· Για τα προβλήματα στα σχολεία της Αθήνας, ποιες είναι οι προτεραιότητες του Δήμου; Πόσες φορές θα συζητήσουμε για τα σχολεία χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα; Πότε θα εκταμιευτούν τα ποσά για τα οποία μιλάει η δημοτική Αρχή από την αρχή του Φεβρουαρίου; Η εργολαβία των 30 εκατομμυρίων της προηγούμενης διοίκησης σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Ολοκληρώθηκε; Υπάρχει καινούργια εργολαβία; Πως θα αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα; Πολλοί Αθηναίοι έχουν βαρεθεί να ακούν κάθε εβδομάδα ότι προχωράνε τα έργα στον Βοτανικό, τα υπόλοιπα έργα που πρέπει να γίνουν στην Αθήνα θα προχωρήσουν;

· Το να αποφασίζει η Δημοτική Επιτροπή για τον τριετή στολισμό της πόλης να δαπανήσει 3,7 εκατ. ευρώ, όταν μάλιστα ο αντίστοιχος διετής στολισμός της πόλης τα προηγούμενα χρόνια κόστιζε 1 εκατ. Ευρώ, το που πάνε τα χρήματα δείχνει και μια αντίληψη. »

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος, έθεσε πρό ημερήσιας διάταξης τα εξής ζητήματα που αφορούν τα σχολεία της Αθήνας:

« Έχει λάβει η δημοτική Αρχή αρκετές επιστολές για τα θέματα των σχολείων από φορείς. Μια από αυτές αφορά τον Σύλλογο Γονέων Παιδικών Σταθμών του Δήμου της Αθήνας, που θέτει ζητήματα σχετικά με τις συγχωνεύσεις παιδικών σταθμών, τη δυναμικότητα και τους μισθωμένους σταθμούς, τα οποία έχουμε θέσει κι εμείς παλαιότερα και δεσμευόμαστε ότι θα επανέλθουμε πιο αναλυτικά. Επίσης, η Επιστολή-Ανακοίνωση Ενώσεων Συλλόγων Γονέων του Δήμου της Αθήνας επισημαίνοντας μια σειρά από ζητήματα. Υπάρχουν και πολλές άλλες επιστολές στις οποίες μπορούμε να αναφερθούμε, όπως για τα ζητήματα του 26ου Δημοτικού Σχολείου, για το 73ο Δημοτικό Σχολείο με τρίτο περιστατικό βραχυκυκλώματος στην αίθουσα εκδηλώσεων, την επιστολή του διευθυντή του 21ου Λυκείου στην Γκράβα, την ιστορία με το καλλιτεχνικό σχολείο που εξακολουθεί να είναι σε εκκρεμότητα και σήμερα θα πρέπει η διοίκηση του Δήμου να ενημερώσει τους γονείς για τα ερωτήματα που βάζουν σε σχέση με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Εμείς επιμένουμε ότι, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν έχει ανταποκριθεί η δημοτική Αρχή στο αίτημα τους πριν από μερικούς μήνες για να ξαναγίνει συζήτηση, θα πρέπει να έχει ήδη παρουσιαστεί από χθές συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εργασιών που θα γίνουν στα σχολεία μέσα στο καλοκαίρι, από αυτή την εβδομάδα που κλείνουν τα σχολεία και είναι η καλύτερη περίοδος για να γίνουν παρεμβάσεις. Πρέπει η διοίκηση του Δήμου να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, τα σχολεία, τις Ενώσεις Γονέων ποιο είναι το σχέδιο της, για να μπορούμε να έχουμε και μια εικόνα για το κατά πόσο αυτά που λέγονται προφορικά γίνονται πράξεις... »