sepolia logo

«Δικαιολογημένα ο μεγάλος περίπατος του Μπακογιάννη θα μείνει στην ιστορία της πόλης με κάθε άλλη έκφραση όπως Μεγάλο Φαγοπότι» τονίζει η δημοτική παράταξη «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα», ενώ επιρρίπτει ευθύνες και στους Νάσο Ηλιόπουλο και Παύλο Γερουλάνο καθώς είχαν ψηφίσει υπέρ του έργου.

H ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα

Ο «Μεγάλος Εμπαιγμός» συνεχίζεται
Ξεπέρασε κάθε όριο η κοροϊδία της δημαρχίας Μπακογιάννη. Στο δημοτικό συμβούλιο στις 29/6, ο γενικός γραμματέας του δήμου Αλ. Τσιατσιάμης, προσπαθώντας να απαντήσει στην κριτική που έγινε στο κόστος του «Μεγάλου Περίπατου», δικαιολόγησε το υπέρογκο κόστος λόγω της απαίτησης του δήμου να γίνουν όλα ταχύτατα μέσα σε 20 ημέρες.
Κι όμως, δυο μέρες πριν από την τοποθέτησή του αυτή, η οικονομική επιτροπή στην 33η συνεδρίασή της στις 27/6, είχε αποφασίσει τη χρονική παράταση για ακόμα 20 ημέρες έως τις 19/7, του συμφωνητικού με την εταιρεία “ MAYCON HELLAS CONSTRUCTION COMPANY S.A.”, που αφορά την προμήθεια αντιολισθηρών επιχρισμάτων και υλικών σήμανσης δηλαδή των υλικών χρωματισμού και σήμανσης των δρόμων του «Μεγάλου Γολγοθά» με την αιτιολογία ότι υπάρχει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της βαφής των οδών εξαιτίας των καθυστερήσεων στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Να σημειώσουμε ότι αναφερόμαστε σε μια σύμβαση 880.000 ευρώ! Τόση υπερκοστολόγηση με στόχο υποτίθεται την ταχύτητα, την οποία όμως, υπονόμευσε ο ίδιος ο δήμος! Αποτέλεσμα ο εργολάβος, που έχει καλοπληρωθεί για την ταχύτητα, να ζητά και να παίρνει παράταση και τελικά πληρώνεται αδρά για ένα έργο που ακολουθεί τους συνήθεις ρυθμούς με υπαιτιότητα του δήμου. Φυσικά, το κυρίαρχο ζήτημα παραμένει. Η ταχύτητα τέθηκε ως κριτήριο για να δικαιολογήσει τις απευθείας αναθέσεις, τις υπερκοστολογήσεις, για να αλλάξει τόσο χρήμα γρήγορα χέρια και όχι το αντίθετο.
Το ίδιο μάλλον, θα συμβεί και στη δεύτερη μεγάλη σύμβαση που αφορά την προμήθεια και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και φυτών, που λήγει η α’ πρώτη φάση στις 13/7 (με περιθώριο ακόμα πέντε ημερών και μετά ένα μήνα και στη συνέχεια δύο ακόμα μήνες παρακολούθησης του έργου) και στοίχισε 1.100.000 ευρώ. Φυσικά τα φυτά άρχισαν ήδη να ξεραίνονται μια και φυτεύτηκαν μέσα στο κατακαλόκαιρο αλλά αυτό δε φαίνεται να απασχολεί τη δημαρχία! Το μεταφυτευτικό σοκ ξεραίνει τα φυτά, θα ισχυριστούν, θα φυτέψουν άλλα στη θέση τους και εν τω μεταξύ το χρήμα θα συνεχίζει να ρέει…
Δικαιολογημένα ο μεγάλος περίπατος του Μπακογιάννη θα μείνει στην ιστορία της πόλης με κάθε άλλη έκφραση όπως «Μεγάλος Γολγοθάς», «Μεγάλο Φαγοπότι», «Μεγάλος Περίδρομος», «Μεγάλος Εμπαιγμός»!
Κι είμαστε μόνο στην αρχή. Να σημειώσουμε ότι ο Κ. Μπακογιάννης δήλωσε ότι όλος αυτός ο εξοπλισμός θα αντικατασταθεί με νέο όταν ολοκληρωθεί η πιλοτική εφαρμογή του έργου. Με δυο λόγια, δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα σχετικά με τα ποσά. Αν δίνονται 2.000.000 ευρώ για την πιλοτική εφαρμογή, φανταζόμαστε πόσο ακριβότερη θα είναι η πραγματική. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός όλων των άλλων, όλη αυτή την ασχήμια (ζαρτινιέρες, παγκάκια και ξεραμένα δέντρα), δηλώνουν ότι θα τη μεταφέρουν στις γειτονιές της πόλης, όταν ολοκληρωθεί η πιλοτική εφαρμογή του έργου. Αυτό σημαίνει ότι ενώ έχουν αφήσει εντελώς αφρόντιστες και παραμελημένες τις γειτονιές της Αθήνας, εκεί που ζει ο εργαζόμενος κόσμος και η νεολαία, θα τους «πουλήσουν» «τα αποφάγια» και την ασχήμια που έφτιαξαν στο κέντρο ως αναβάθμιση και γενναία χρηματοδότηση!
Τεράστιες ευθύνες εκτός της δημαρχίας Μπακογιάννη-ΝΔ έχει και η παράταξη του Ηλιόπουλου-ΣΥΡΙΖΑ και του Γερουλάνου-ΚΙΝΑΛ γιατί χωρίς τη θετική τους ψήφο σε ένα fast truck δημοτικό συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη στις 11/5, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει όλη αυτή η επίθεση στην πόλη και στα δικαιώματα των κατοίκων.
Η σημερινή τους κριτική αποκλειστικά για ζητήματα διαλόγου, διαδικασιών και υπερκοστόλησης στις αναθέσεις των έργων ανήκουν στην αντιπολιτευτική γραμμή που επιδιώκει απλώς εκλογικά οφέλη ενώ όμως τα έργα θα προχωρούν κανονικά. Δεν αμφισβητούν ούτε στιγμή την ουσία των επιδιώξεων του «Μεγάλου Γολγοθά». Αντίθετα συναινούν πλήρως, βοήθησαν τη δημαρχία Μπακογιάννη να τον υλοποιήσει και όλες οι μετέπειτα διαμαρτυρίες είναι άσφαιρες.

Αγώνας για μια Αθήνα στα χέρια των κατοίκων της
Ο πολυδιαφημισμένος “Μεγάλος Περίπατος” εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της έντονης τουριστικοποίησης της Αθήνας και παράδοσης του κέντρου της στο τουριστικό κεφάλαιο.
Τα σχέδια Μπακογιάννη, παρότι διαφημίζονται ως αναβάθμιση του χώρου και της ποιότητας της ζωής στην πόλη, στρέφονται ενάντια στην πλειοψηφία των χρηστών της και λειτουργούν περισσότερο για την εκδίωξή τους. Η πάλη για το μπλοκάρισμα μιας τέτοιας προοπτικής εναπόκειται στους ίδιους τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της Αθήνας. Είναι η υπεράσπιση της ίδιας της ύπαρξης τους σε αυτή, της δυνατότητάς τους να ζουν και να εργάζονται αξιοπρεπώς σε έναν φιλόξενο χώρο, συμμετέχοντας στις αποφάσεις που τον αφορούν. Ο αγώνας ενάντια στις στοχεύσεις του “Μεγάλου Περιπάτου” και των ευρύτερων σχεδίων της δημοτικής αρχής, είναι ο αγώνας για το ίδιο το δικαίωμα στην Αθήνα.