sepolia logo

Μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του Σ.Τ.Ε. που έκρινε ως αντισυνταγματικό τον τρόπο σύστασης των επιτροπών οικονομικών και ποιότητας ζωής της αυτοδιοίκησης, τρόπο που εφαρμόστηκε με νομοθέτημα του κ. Θεοδωρικάκου, υπουργού Εσωτερικών τότε, υπάρχει ανάγκη άμεσης τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας, αλλιώς η λειτουργία των ανωτέρω επιτροπών βρίσκεται στο κενό.

Με το νομοθέτημά του Θεοδωρικάκου, η κυβέρνηση επιδίωξε να περνάνε όλες οι σημαντικές αποφάσεις των αυτοδιοικητικών οργάνων μέσα από την λειτουργία των επιτροπών και όχι από το κάθε δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο, όπως θα απαιτούσεε η εφαρμογή δημοκρατικών αρχών λειτουργίας. Κι αυτό το έκανε για να μην εφαρμοστεί στην πράξη η ουσία των αποτελεσμάτων των εκλογών με απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση, που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά όμως την απόφαση του Σ.Τ.Ε. η ίδια η λειτουργία των επιτροπών ποιότητας ζωής και οικονομικών και κατά συνέπεια και οι αποφάσεις που λαμβάνονται βρίσκονται στον αέρα.

Με βάση τα παραπάνω, στην Αθήνα η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» ζήτησε από τον Δεκέμβρη να αντιμετωπιστεί το γρηγορότερο η αντισυνταγματικότητα της σχετικής νομοθεσίας, έτσι όπως την έκρινε το Σ.Τ.Ε. και να είναι το δημοτικό συμβούλιο αυτό που θα παίρνει τις σημαντικές αποφάσεις. 

Ο Δήμαρχος όμως στην Αθήνα συνέχισε κανονικά την λειτουργία των επιτροπών, σαν να μην συνέβη απολύτως τίποτα.

Η «Ανοιχτή Πόλη» προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων που ελήφθησαν κατά τη συνεδρίαση της 27ης Δεκεμβρίου 2022.

Ο Δήμαρχος κ. Μπακογιάννης εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο κατηγορεί την «Ανοιχτή Πόλη» ότι δεν διστάζει να υπονομεύσει ακόμα και ζωτικές λειτουργίες του Δήμου προκειμένου να αντιπολιτευτεί την πλειψηφία, χωρίς όμως να αναρωτιέται έστω, ποιός είναι αυτός που οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση τον Δήμο. Κατάσταση κατά την οποία, οποιοσδήποτε δημότης μπορεί να κάνει προσφυγή για αντισυνταγματικότητα σε κάθε απόφαση που παίρνουν οι επιτροπές του Δήμου.

Η «Ανοιχτή Πόλη» ανταπάντησε θέτοντας τον Δήμαρχο προ των ευθυνών του και προτείνοντας του να συγκαλέσει άμεσα δημοτικό συμβούλιο στο οποίο να θέσει τις προτάσεις που υπερψηφίστηκαν από τις επιτροπές του Δήμου, ώστε να βγει από το αδιέξοδο η δημοτική αρχή. Αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε.

Παρατίθενται οι σχετικές ανακοινώσεις:

Δελτίο Τύπου Μπακογιάννη:

 

Η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» με επικεφαλής τον κ. Νάσο Ηλιόπουλο, ανακοίνωσε μετά «βαΐων και κλάδων» την προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, προκειμένου να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων, που ελήφθησαν κατά τη συνεδρίαση της 27ης Δεκεμβρίου 2022.

Σε μια προσπάθεια να αντιπολιτευτούν την πλειοψηφία Μπακογιάννη, ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Ανοιχτή Πόλη» δε διστάζουν να υπονομεύσουν ακόμη και ζωτικές λειτουργίες του δήμου, στις οποίες αφορούσαν οι συγκεκριμένες αποφάσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι στις αποφάσεις που είχε εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή του δήμου περιλαμβανόταν η σίτιση των παιδιών του Μουσικού και του Καλλιτεχνικού Σχολείου, η θέρμανση του κολυμβητηρίου στο Σεράφειο, τρόφιμα για τους δικαιούχους του Τ.Ε.Β.Α, ατομικά μέσα προστασίας των εργαζομένων στο Δήμο ακόμη και κτηνιατρικά φάρμακα για τα μικρά αδέσποτα.

Η «Ανοιχτή Πόλη» ζητεί μετ’ επιτάσεως από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να προχωρήσει στην ακύρωση όλων αυτών, προκειμένου όπως διακηρύσσει υποκριτικά, να «αποκατασταθεί η νομιμότητα».

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της 27ης Δεκεμβρίου η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, μεταξύ άλλων, ενέκρινε τα παρακάτω:

Το Πρωτόκολλο Ποσοτικής και Ποιοτικής Παραλαβής της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής για την «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΤΟΙΜΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ (ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ) ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ» από 10.11.2022 έως 30.11.2022 και

Το Πρωτόκολλο Ποσοτικής και Ποιοτικής Παραλαβής της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής για την «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΤΟΙΜΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ (ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ) ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ» από 10.11.2022 έως 30.11.2022

Το Πρωτόκολλο Οριστικής Παραλαβής του με αριθμό 370/21.12.2022 τιμολογίου της εταιρείας “NUTRIA AE”, λόγω αναπροσαρμογής τιμών του οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης με τίτλο “ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ (ΒΥΣ) ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ (Τ.Ε.Β.Α.) ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 2018-2019», στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Τ.Ε.Β.Α./FEAD 2018-2019, Ο.Π.Σ./MIS 5029653.

Τη συγκρότηση τριμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής για την «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ». (Α.Π.358033/20.12.2022).

Τη συγκρότηση τριμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής για την «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ»

Τα πρωτόκολλα οριστικής παραλαβής της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής για την «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΕΣΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2020 – 2021 – 2022.

 

Απάντηση της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη»

 Θεοδωρικάκος και Μπακογιάννης ευθύνονται για την παράνομη συγκρότηση των Επιτροπών στους ΟΤΑ
Με σημερινή του ανάρτηση, ο κ. Μπακογιάννης χαρακτηρίζει ως πράξη “μικροπολιτικής τύφλωσης” την κατάθεση προσφυγής κατά των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων από την Ανοιχτή Πόλη. Αναφέρει μάλιστα ότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύουμε σημαντικές δράσεις, όπως η σίτιση των μαθητών, η αγορά φαρμάκων για τα αδέσποτα, και άλλα.
Είναι εντυπωσιακή η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο Δήμαρχος την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις Θεοδωρικάκου που τροποποίησαν τη συγκρότηση και τις αρμοδιότητες των Επιτροπών, αλλοιώνοντας τη λαϊκή ετυμηγορία όπως εκφράστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και καταπατώντας το νόμο.
Ο κ. Μπακογιάννης, που έρχεται σήμερα να μας κουνήσει το δάχτυλο, είχε συμβάλει το 2019 στην αντισυνταγματική νομοθέτηση που ευθύνεται για τη σημερινή εμπλοκή στη λειτουργία των Επιτροπών, ταυτιζόμενος με το αφήγημα περί κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ που παραπλανητικά χρησιμοποίησε η Κυβέρνηση για να παραβιάσει το Σύνταγμα.
Είναι εντυπωσιακό επίσης ότι μας επιπλήττει για “μικροπολιτική” ο Δήμαρχος των 40+ εκατομμυρίων ευρώ απευθείας αναθέσεων, της υποβάθμισης του Δημοτικού και των Κοινοτικών Συμβουλίων, των παρατημένων δημόσιων χώρων και υποδομών, των ταλαιπωρημένων σχολείων και της επικοινωνιακής σπατάλης.
Η απόφαση του ΣτΕ ορίζει ως χρόνο έναρξης των ακυρωτικών αποτελεσμάτων της την 1η Δεκεμβρίου 2022.
Ο κ. Μπακογιάννης, αντί να υπερασπίζεται με σθένος την παραβίαση του Συντάγματος, μπορούσε να καταδεχτεί να εισακούσει την πρότασή μας και να παραπέμπει κρίσιμα θέματα στην αποφασιστική αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου, μέχρι το Υπουργείο να δεήσει να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την εναρμόνιση της λειτουργίας των Επιτροπών με το Σύνταγμα και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Αντί γι’ αυτό, ο Δήμαρχος έχει προτιμήσει να αναστείλει ουσιαστικά τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, επικαλούμενος μάλιστα έλλειψη θεμάτων (που στη σημερινή ανάρτηση όμως θυμήθηκε) προς συζήτηση!
Η Ανοιχτή Πόλη δεν χρειάζεται να αποδείξει στον κ. Μπακογιάννη τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει ζητήματα υποδομών και κοινωνικής πολιτικής, σαν αυτά που αναφέρει η ανάρτησή του.
Ο κ. Μπακογιάννης, από την άλλη μεριά, δύσκολα μπορεί να πείσει πια ότι δίνει την παραμικρή αξία στη δημοκρατική εκπροσώπηση των δημοτών και στην εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών οργάνων. Στο χέρι του είναι να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα και να απεμπλέξει τη λειτουργία των Επιτροπών από το αδιέξοδο στο οποίο την ενέπλεξε η κυβερνητική επιθυμία ελέγχου της αυτοδιοίκησης και τα αντισυνταγματικά νομοθετήματα στα οποία συνέβαλε και ο ίδιος.
Ο Δήμαρχος μπορεί πάντα να συγκαλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση, ώστε να συζητηθούν και να υπερψηφιστούν όλα τα θέματα που είναι κρίσιμα για τη λειτουργία του Δήμου, και αυτό τον καλούμε να κάνει.
Η εύρυθμη και δημοκρατική λειτουργία του ανώτατου αντιπροσωπευτικού οργάνου του Δήμου είναι προϋπόθεση για την έξοδο από την ανομία, για την οποία ευθύνονται οι κύριοι Μπακογιάννης και Θεοδωρικάκος.