sepolia logo

Η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις, εκτός ημερήσιας διάταξης, στη σημερινή 15η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

• Επανήλθαμε στο θέμα του πάρκου στη συμβολή Βαλλιανών και Δαίρπφελδ στα Άνω Πατήσια (πλατεία Ζαγοράς), μετά την απόσυρση της περίφραξης που απέρριψαν δυναμικά οι κάτοικοι με τις κινητοποιήσεις τους. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να μας ενημερώσει για τις ενέργειες με τις οποίες θα διεκδικήσει τον χώρο, για να τον αποδώσει σε μια γειτονιά που τον έχει ανάγκη, κοινόχρηστο και καθολικά προσβάσιμο.

• Στην πλατεία Πρωτομαγιάς, η περίφραξη μεγάλου τμήματός της για υποστηρικτικές λειτουργίες του κατασκευαστή του μετρό, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά επεκτείνεται σε βάρος τώρα και λωρίδων κίνησης στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η Ανοιχτή Πόλη έχει καταθέσει ερώτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες και αντιδημάρχους, ζητώντας τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα κατάληψης του κοινόχρηστου αυτού χώρου, και έχει ζητήσει τη συζήτηση του θέματος στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου. Η πρακτική του μαντρώματος των ελεύθερων χώρων της πόλης, στην πρώτη ευκαιρία, δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή.

• Μεταφέραμε στο δημοτικό συμβούλιο τις ανησυχίες του συλλόγου “Πολίτες της Ριζούπολης” (Ριζούπολη-Γειτονιά Ξανά), σχετικά με τις προοπτικές του οικοπέδου ιδιοκτησίας ΚΤΥΠ Α.Ε. επί της οδού Βόλβης στη Ριζούπολη, το οποίο πρόσφατα παραχωρήθηκε για 5 χρόνια στον Δήμο Αθηναίων. Οι κάτοικοι επισημαίνουν την ιδιοκτησιακή εκκρεμότητα που διατηρείται, για όσο δεν δρομολογείται η απαλλοτρίωση του οικοπέδου, ενώ σε σχέση με τις εργασίες διαμόρφωσης, ο Σύλλογος θέτει μια σειρά ζητημάτων, ανάμεσα στα οποία η οργανική ενοποίηση του χώρου με το παρακείμενο πάρκο Αυλωνίτη, η ένταξη της υφιστάμενης βλάστησης στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του χώρου και η ένταξη σε αυτό ήπιων πολιτιστικών χρήσεων που έχει ανάγκη η γειτονιά, με τη δημιουργία μικρού υπαίθριου θεάτρου.

• Θέσαμε το θέμα της κατάστασης στο κέντρο της πόλης, η οποία δεν είναι καθόλου ευχάριστη για κατοίκους και επισκέπτες. Ζητήσαμε ενημέρωση για τις σκαπτικές εργασίες στην οδό Βουκουρεστίου και καταθέσαμε τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από έγκριτους γεωπόνους τόσο για την επιλογή των πλατανιών όσο και για το σχεδιασμό της φύτευσής τους. Περίπου 10 δέντρα αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα ξήρανσης, με τις σχετικές φωτογραφίες να έχουν κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο από την Ανοιχτή Πόλη.

• Μεταφέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τις επισημάνσεις της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων της 3ης Δ.Κ. του Δήμου Αθηναίων, σχετικά με τους όρους λειτουργίας των καλοκαιρινών camps του Δήμου, οι οποίοι δεν είναι φιλικοί προς τους δημότες και τις ανάγκες τους. Ενδεικτικά αναφέρονται ο χαμηλός αριθμός (220) των προβλεπόμενων παιδιών ανά αθλητικό κέντρο, ο αποκλεισμός των νηπίων ηλικίας 4-5 ετών, η τιμολόγηση της Τεχνόπολης στα 140 ευρώ ανά παιδί και ανά εβδομάδα. Ο Σύλλογος ζητά την πληρέστερη αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών, αλλά και τη δημιουργία νέων, με σκοπό τη λειτουργία προγραμμάτων καλά στελεχωμένων με εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα επιτρέπουν τη δωρεάν πρόσβαση όλων των μαθητών και μαθητριών, συμπεριλαμβανομένων νηπίων και προνηπίων.