sepolia logo

Η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις, εκτός ημερήσιας διάταξης, στην 8η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας στις 1 Απριλίου του 2023:

---Εκκένωση Θεάτρου “Ολύμπια”---
Η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του Θεάτρου “Ολύμπια” ανέδειξε τη διπρόσωπη στάση της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής απέναντι στον αγώνα των ανθρώπων του πολιτισμού για την υπεράσπιση των σπουδαστικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων τους. Παρά τις διακηρύξεις για συμπαράσταση στις ανάγκες του Πολιτισμού και παρά το προσχηματικό, όπως αποδείχτηκε, κάλεσμα από την Πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ σε διάλογο προς εξεύρεση λύσης, η κατάληψη εκκενώθηκε βίαια στις 6/4 από δυνάμεις καταστολής που προχώρησαν σε 10 προσαγωγές που μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Η Ανοιχτή Πόλη θεωρεί αυτήν τη συμπεριφορά προς τους κινητοποιημένους εργαζόμενους και σπουδαστές απαράδεκτη και οι εκπρόσωποί της στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ προσπάθησαν να αποτρέψουν αυτήν την εξέλιξη, όπως επισήμανε ο δημοτικός σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης Ρήγας Αξελός.
Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να απέχει από την όποια παράσταση υποστήριξης των κατηγοριών που αποδίδονται στους συλληφθέντες και να μην επιτρέψει να γίνει ο Δήμος Αθηναίων ο πρώτος και μόνος Δήμος που στέλνει τους καλλιτέχνες που κινητοποιούνται στα δικαστήρια. Η Ανοιχτή Πόλη στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων στο χώρο του χορού που ζητούν διαβούλευση τόσο για την αξιοποίηση του Θεάτρου “Ολύμπια”, όσο και γενικότερα για τη στήριξη του κλάδου από τον Δήμο Αθηναίων, θέτοντας ανάμεσα σε άλλα ζήτημα ίδρυσης Κέντρου Χορού και παραχώρησης χώρων, όπως του πολυχώρου Καλουτά για τον οποίο υπάρχει σχετική δέσμευση.
---Στήριξη στους αιρετούς του Δήμου Αγίου Δημητρίου---
Η Ανοιχτή Πόλη κατέθεσε ψήφισμα στήριξης στους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής, οι οποίοι κλήθηκαν σε απολογία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος με δόλο, επειδή αποφάσισαν ομόφωνα τη συμμόρφωση του Δήμου τους προς δύο πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις που αποδέχονταν την μετατροπή της σύμβασης 34 εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Η κλήση των δημοτικών συμβούλων του Αγίου Δημητρίου σε απολογία ποινικοποιεί τις δημοκρατικές διαδικασίες στην τοπική αυτοδιοίκηση και αμφισβητεί τη δυνατότητα των αιρετών εκπροσώπων να υπερασπίζονται το συμφέρον των δημοτών που τους εξέλεξαν.
Ζητήσαμε την παύση του ελέγχου των συναδέρφων μας και την κατάργηση του άρθρου 37 του ν. 4915/2022 (τροπολογία Βορίδη), που επιβάλλει την εξάντληση των ένδικων μέσων και υπονομεύει τη δυνατότητα των ΟΤΑ να θωρακιστούν με προσωπικό που θα τους επιτρέψει να επιτελέσουν τον κρίσιμο κοινωνικό ρόλο τους προς τους δημότες. Η παράταξη του κ. Μπακογιάννη δεν συναίνεσε στο αίτημα κατάργησης της ένοχης τροπολογίας και επέλεξε να τοποθετηθεί με ένα ψήφισμα που δεν στρεφόταν κατά της αιτίας που οδήγησε στη δίωξη των αιρετών.
---Πάγωμα χρηματοδότησης εξοπλισμού ανακύκλωσης---
Πρόσφατα, η Ευρωπαία Επίτροπος Ελίζα Φερέιρα ανακοίνωσε το “πάγωμα” των χρηματοδοτήσεων για την αγορά εξοπλισμού ανακύκλωσης που προωθείται στην ελληνική αυτοδιοίκηση και ζητά από τις Ελληνικές αρχές διευκρινίσεις για την αποτελεσματικότητα και την αναλογία κόστους/απόδοσης των «σπιτιών ανακύκλωσης». Η αντίδραση της Επιτρόπου ήταν αναμενόμενη. Με τον διάτρητο διαγωνισμό για τα “Σπιτάκια Ανακύκλωσης” που υλοποίησε ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής, η κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο στον οποίο έβαζε τις σχετικές ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε το 2022 και είχε ως μοναδικό συμμετέχοντα φορέα την εταιρεία ΤΕΧΑΝ ΑΕ, με το κόστος για κάθε “σπιτάκι” να ανέρχεται στα 294000 ευρώ.
Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς τι θα απαντήσουν οι εδώ αρμόδιοι στην Επίτροπο, αφού τα “σπίτια ανακύκλωσης” συνδέονται με το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ, ένα σχέδιο που ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης ενέκρινε το 2021, χωρίς να τεκμηριώνει την τεχνικοοικονομική βιωσιμότητα και τη δυνατότητά του να επιτύχει τους στόχους του. Η έγκριση του ΕΟΑΝ παραμέριζε την από το 2020 αρνητική εισήγηση της Διεύθυνσης Εναλλακτικής Διαχείρισης του ίδιου του ΕΟΑΝ και είχε οδηγήσει τότε στην παραίτηση από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΑΝ τους εκπροσώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων WWF Ελλάς, Greenpeace και Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.
Η στάση της Επιτρόπου είναι ακόμα μια ένδειξη της αδιαφάνειας και της υποτέλειας στο ιδιωτικό συμφέρον που χαρακτηρίζουν τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε ένα ζήτημα τόσο σημαντικό όσο η διαχείριση των απορριμμάτων. Την ίδια στιγμή, με απουσία ενός σύγχρονου και αξιόπιστου σχεδιασμού, οι επιδόσεις της πόλης στην ανακύκλωση ήταν και παραμένουν θλιβερές.
---Ιντεάλ Άστορ---
Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού για το θέμα των ιστορικών κινηματογραφικών αιθουσών του κέντρου δημιουργεί περισσότερο ανησυχία, παρά καθησυχάζει τον κόσμο του πολιτισμού. Το αίτημα για χαρακτηρισμό της χρήσης τους ως διατηρητέας παραμένει όσο ποτέ κρίσιμο. Η προσθήκη, από τον κ. Μητσοτάκη, παράλληλων χρήσεων “πολιτισμού, αναψυχής και τουρισμού” δεν αποτελεί παρά αποδοχή της στρατηγικής του ΕΦΚΑ που, με τη σειρά της, αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς μια πόλη που θα έχει χάσει το χαρακτήρα της, μέσα από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και της εστίασης.
---Σχολεία 4ης Κοινότητας---
Μεταφέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα κρίσιμα ζητήματα που αναφέρει σε επιστολή της η Ένωση Γονέων 4ης Δημοτικής Κοινότητας, σχετικά με μια σειρά προβλημάτων στα σχολεία της περιοχής που θέτουν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών καθημερινά. Ανάμεσα σε αυτά, τα 58ο ΔΣ, 11ο ΔΣ, 60ο ΔΣ, 62ο ΔΣ και το Μουσικό σχολείο Αθήνας. Αποκολλήσεις κονιαμάτων, πτώσεις παραθύρων, υγρασία και εισροή νερών αποτελούν μέρος της σχολικής καθημερινότητας, ενώ η προσέλευση μαθητών και διδασκόντων στο Μουσικό Σχολείο πραγματοποιείται μέσω δρόμων που δεν διαθέτουν πεζοδρόμηση και σήμανση.
---Ανάπλαση Ποδονίφτη---
Μεταφέραμε το αίτημα κατοίκων και φορέων της 5ης Δημοτικής Κοινότητας για ανάπλαση της όχθης Ποδονίφτη με δημιουργία άλσους, σύμφωνα και με το χαρακτηρισμό στο ΦΕΚ 83/28/4/1969, καθώς και για πεζοδρόμηση των οδών Καβάφη και Ζαφειροπούλου και ένταξή τους στην ανάπλαση. Το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί σε έναν οργανωμένο ανοιχτό διάλογο, ώστε να δρομολογηθούν εκείνες οι παρεμβάσεις που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής.
---Λογοτεχνικό έτος Άλκης Ζέη---
Ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Νάσος Ηλιόπουλος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να μεριμνήσει για την τοποθέτηση τιμητικής πλάκας ή άλλου τοπόσημου στο σπίτι της Άλκης Ζέη, στην οδό Λευκωσίας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της πολυβραβευμένης συγγραφέως και το χαρακτηρισμό του 2023 ως Λογοτεχνικού Έτους Άλκης Ζέη.