sepolia logo

Η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις, εκτός ημερήσιας διάταξης, στη 22η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: στις 30 Οκτωβρίου.
--- Βασιλίσσης Όλγας ---
Η Ανοιχτή Πόλη έχει θέσει επανειλημμένα το θέμα της Βασιλίσσης Όλγας και των προβλημάτων που έχουν προκληθεί για την κυκλοφορία των κατοίκων των γύρω περιοχών. Έχουμε επισημάνει ότι, βάσει του σχεδιασμού, είναι δυνατή μια λύση που και θα αναβαθμίσει την κίνηση των πεζών και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων με όρους ήπιας κυκλοφορίας. Η επίκληση από την κ. Μενδώνη των αρχαιολογικών ευρημάτων δεν είχε μέχρι τώρα παρουσιαστεί στο σχετικό διάλογο και μας προκαλεί σήμερα δυσπιστία ως προς τις σκοπιμότητές της. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να αναλάβει η νέα δημοτική αρχή, τα όποια έργα θα πρέπει να σέβονται την πρόσφατα εκφρασμένη βούληση των δημοτών και να προχωρούν με συμφωνία και του νέου δημάρχου.
--- Καταυλισμός στη Βικτώρια ---
28 αναγνωρισμένοι ενήλικες πρόσφυγες, ανάμεσά τους μια έγκυος γυναίκα και μια ηλικιωμένη ανάπηρη σε καροτσάκι, μαζί με 20 ανήλικα παιδιά, διανυκτέρευσαν πρόσφατα στην πλατεία Βικτωρίας πάνω σε χαρτόκουτα, χωρίς φαγητό και νερό, αναδεικνύοντας στην πράξη το ντροπιαστικό έλλειμμα μέριμνας για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών τους από την Πολιτεία. Το φαινόμενο δεν εκπλήσσει, αφού το κλείσιμο της Δομής του Ελαιώνα δεν συνοδεύτηκε από έναν προγραμματισμό για τη στέγαση των προσφύγων, παρά προκρίνεται η μεταφορά τους σε απομακρυσμένες δομές που δεν ευνοούν την ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό. Οι πρόσφυγες όμως έχουν δικαιώματα. Η Πολιτεία οφείλει να τα σεβαστεί και να τους εξασφαλίσει τα απαραίτητα. Ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να αναλάβει ενεργητικά το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί.
--- Πλατεία Εξαρχείων ---
Η κατάσταση στην πλατεία Εξαρχείων παραμένει ζοφερή, με αστυνομικές δυνάμεις να είναι αφιερωμένες στη φύλαξη των λαμαρινών που την αποκλείουν. Ενώ την Τετάρτη 1η Νοέμβρη εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή 50 κατοίκων εναντίον της ΕΛΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, σχετικά με την έλλειψη μελετών και αδειών, την εσφαλμένη καταγραφή του πρασίνου εντός της πλατείας Εξαρχείων και άλλες ουσιαστικές παραλείψεις, ταυτόχρονα φαίνεται να αυξάνονται οι πιέσεις για να προχωρήσει η οριστική απομάκρυνση των δέντρων της πλατείας. Η Ανοιχτή Πόλη είναι σταθερή στη θέση της. Τα Εξάρχεια μπορούν να έχουν και πλατεία και μετρό. Η χωροθέτηση στην οδό Τοσίτσα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες της γειτονιάς και της κινητικότητας και πρέπει να εξεταστεί. Η στρατηγική της έντασης με τους κατοίκους που υπερασπίζονται το λιγοστό πράσινο της γειτονιάς τους είναι αδιέξοδη.
--- Απαλλοτριώσεις ---
Αναφερθήκαμε σε δυο εκκρεμότητες απαλλοτριώσεων που απαιτούν τις άμεσες ενέργειες της δημοτικής αρχής, αν θέλουμε να σωθούν δυο χαρακτηρισμένοι χώροι πρασίνου. Ο ένας είναι το οικόπεδο στη συμβολή Κρέοντος και Αντιγόνης στα Σεπόλια, όπου η δημοτική αρχή πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην αποπληρωμή και ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης του. Ο άλλος είναι το Ο.Τ. 42 στην περιοχή Ελληνορώσων, το οποίο ο δήμος πρέπει να διεκδικήσει και να αποδώσει στους κατοίκους ως χώρο πρασίνου, είτε μέσω συμφωνίας με την ιδιοκτήτρια Τράπεζα της Ελλάδος για απευθείας εξαγορά είτε, αν η ιδιοκτήτρια δεν συμφωνήσει, εξαντλώντας τα νόμιμα μέσα για επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης.
--- Σπιτάκια ανακύκλωσης ---
Θέσαμε το θέμα της επιλογής των χώρων όπου τοποθετούνται τα λεγόμενα “Σπιτάκια της Ανακύκλωσης”. Ανεξάρτητα από το σκανδαλώδες υπόβαθρο του εν λόγω προγράμματος, η χωροθέτησή τους γίνεται σε ελεύθερους χώρους, χωρίς ανάγκη αδειοδότησης παρά το ογκώδες τους μέγεθος, και μάλιστα σε σημεία που δεν είναι ορθολογικά επιλεγμένα, ώστε να εξυπηρετούν τη μετάβαση των δημοτών για την απόθεση των ανακυκλώσιμων υλικών τους, όπως στον πεζόδρομο της Τοσίτσα μεταξύ Μουσείου και Πολυτεχνείου ή στην είσοδο του Πεδίου του Άρεως. Για μια ακόμα φορά, διαπιστώνουμε την έλλειψη αξιόπιστου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο της Αθήνας.

Εγκαταστήστε την εφαρμογή android SEPOLIA.NET