Τα Σεπόλια δεν είναι ακριβώς αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε χιλιοτραγουδισμένα! Λίγες μόνο αναφορές στην γειτονιά μας καταφέραμε να εντοπίσουμε μέσα στα αναρίθμητα ελληνικά τραγούδια.

Η πρώτη αναφορά στα Σεπόλια γίνεται στο όχι πολύ γνωστό τραγούδι «Στην Φρεαττύδα και στα Σεπόλια»

Μουσική: Γιάννης Σπανός - Στίχοι: Ακος Δασκαλόπουλος Τραγουδάει ο Πάνος Τζανετής και συνοδεύει η Ρούλα Τζανετή.

Στην Φρεαττύδα και στα Σεπόλια - το ξέρουν μ' αγαπάς - και σ' αγαπώ

 

Ενώ η δεύτερη παρουσία της γειτονιάς μας είναι στο πασίγνωστο «Οι θαλασσιές σου οι χάντρες» σε μουσική του Μίμη Πλέσσα και στίχους του Κώστα Πρετεντέρη.

Εδώ το τραγουδάει ο Δημήτρης Χορν, που κάνει και μια εξαιρετική εισαγωγή - πρόλογο - μονόλογο από την ταινία "Η Αθήνα τη νύχτα"

Τα κόκκινα τα πράσινα, τα μπλε σου τα βραχιόλια, τρελάναν τα Πετράλωνα και κάψαν τα Σεπόλια.

 

Αν εσείς βρείτε αναφορά στα Σεπόλια και σε άλλα ελληνικά τραγούδια, τότε γράψτε το στα σχόλια για να τα προσθέσουμε

Kι όμως τα Σεπόλια κάνουν ομοιοκαταληξία με τόσες λέξεις που θα μπορούσαν να γραφούν αρκετοί στίχοι που θα έκαναν καταπληκτικές επιτυχίες!

Δείτε μερικές τέτοιες λέξεις: δόλια, καρακόλια, βόλια, περιβόλια, ραμόλια (ποιητική αδεία ο πληθυντικός του ραμολί), σχόλια, Όλια (γυναικείο όνομα) ... και σίγουρα υπάρχουν κι άλλες :)

[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11/3]

Ο φίλος Tony στο facebook μας θύμισε το περίφημο ρεμπέτικο «Στον λόφο του Σκουζέ» με τον  Στράτο Παγιουμτζή. Φυσικά και έχει δίκιο. Το συγκεκριμένο μάλιστα το είχαμε ήδη αναφέρει στο sepolia.net αρκετά παλαιότερα και για λόγους πληρότητας το βάζουμε κι εδώ,

Πάνω στον λόφο του Σκουζέ - γνώρισα μια μικρούλα - κούκλα τρελλή και πεταχτή - όμορφη μοδιστρούλα ...

Σύνθεση του Κοσμά Κοσμαδόπουλου σε στίχους του Παναγιώτη Τούντα.

 

Αυτό μας έδωσε την αφορμή να ψάξουμε κι άλλα τραγούδια με αναφορά στον λόφο του Σκουζέ.

Όπως αυτό, που η Σωτηρία Μπέλλου αναγγέλει: Θα 'ρθω στο λόφο του Σκουζέ | να βρω ένα φίλο μου γλεντζέ | και μια ψυχή στη Νέα Ιωνία | που με καρτερεί με πόνο κι αγωνία.

Μουσική και στίχοι του Χρήστου Κολοκοτρώνη.

 

Ακόμα, αλλάζοντας τελείως κλίμα, βρίσκουμε αναφορά επίσης για τον λόφο Σκουζέ σε ένα τραγούδι των Polkar, του πολύ καλού θεσσαλονικιώτικου συγκροτήματος που δημιουργήθηκε το 2013.

Το τραγούδι, που κυκλοφόρησε το 2017, έχει τίτλο «Στου Σκουζέ»  και το έχει γράψει ο Γιώργος Παπαγεωργίου. Και την μουσική και τους στίχους.

Πέρασα δυο μήνες με σένα αγκαζέ - Σε ένα μικρό δυάρι στο λόφο του Σκουζέ

Εδώ προτιμήσαμε την live εκτέλεση του τραγουδιού.

 

Αλλά και για το Ροσινιόλ βρήκαμε κάτι. Πρόκειται για ένα τραγούδι με στίχους Κυριάκου Ντούμου και μουσική Λάκη Παπαδόπουλου. Έχει τίτλο «Να ´ρθεις» και σ' αυτό ο Μανώλης Μητσιάς καλεί κάποια κυρία να έρθει γυμνή στο Ροσινιόλ.

Έλα γυμνή, έλα γυμνή - πέντε και κάτι στο Ροσινιόλ