Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών το 2016, με τις συνολικές οικονομικές απώλειες να ανέρχονται σε τουλάχιστον 158 δισ.δολάρια, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις της ετήσιας έκθεσης που εκδίδει η αντασφαλιστική εταιρεία Swiss Re κάθε Δεκέμβριο.

Οι ασφαλισμένες ζημιές από τα καταστροφικά γεγονότα κατά τη διάρκεια του έτους, που εκτιμώνται στα 49 δισ. δολάρια, αυξήθηκαν κατά σχεδόν ένα τρίτο από τα 37 δισ. δολάρια το 2015, αλλά αφορούν λιγότερο από το ένα τρίτο του κόστους, σύμφωνα με την έκθεση.

Το χάσμα μεταξύ των συνολικών ζημιών και των ασφαλισμένων ζημιών το 2016 δείχνει ότι πολλά γεγονότα συνέβησαν σε περιοχές με χαμηλή ασφαλιστική κάλυψη, ανέφερε η εταιρεία.

Και παρ’ όλο που η Swiss Re επιχειρεί να μας αποδείξει την αναγκαιότητα της ιδιωτικής ασφάλισης, η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα χαρτογραφεί λεπτομερώς τα αποτελέσματα των καταστροφών στον παγκόσμιο άτλαντα.

Το ποσό των 158 δισ. δολαρίων, που αντιστοιχεί στις οικονομικές απώλειες που προκλήθηκαν από καταστροφές το 2016, είναι σημαντικά υψηλότερο από τις απώλειες των 94 δισ. δολαρίων το 2015 και προκλήθηκε από μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως σεισμούς και πλημμύρες.

Οι απώλειες που προέκυψαν από τις ανθρωπογενείς καταστροφές μειώθηκαν σε 7 δισ. δολάρια, από 9 δισ. δολάρια το 2015.

Το 2016 υπήρξε μια σειρά από μεγάλους σεισμούς σε όλο τον κόσμο, για παράδειγμα στην Ταϊβάν, την Ιαπωνία, τον Ισημερινό, την Ιταλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Μεταξύ των μεγαλύτερων ήταν ο σεισμός των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το Κουμαμότο στην Ιαπωνία στις 16 Απριλίου, ο οποίος, μαζί με ισχυρούς μετασεισμούς, προκάλεσε εκτεταμένες δομικές ζημιές, πυρκαγιές, κατάρρευση κτιρίων και την απώλεια 137 ζωών.

Το συνολικό οικονομικό κόστος ήταν τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 5 ήταν ασφαλισμένα. Ο σεισμός στο Κουμαμότο ήταν η πιο δαπανηρή περίπτωση καταστροφής σε παγκόσμιο επίπεδο το 2016.

Αργότερα, τον Αύγουστο, η κεντρική Ιταλία χτυπήθηκε από σεισμό που κατέστρεψε κάποιες μικρές πόλεις και στοίχισε τη ζωή σε 299 ανθρώπους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το συνολικό κόστος ανοικοδόμησης μόνο από τον σεισμό του Αυγούστου -καθώς ακολούθησαν και άλλοι ισχυροί σεισμοί τον Οκτώβριο- θα κυμαίνεται στα 5 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, οι ασφαλισμένες απώλειες για την εν λόγω περίπτωση αντιστοιχούν μόνο σε ένα κλάσμα του συνόλου, καθώς υπολογίζονται σε 70 εκατομμύρια δολάρια.

Το γεγονός δίνει και πάλι την ευκαιρία στη Swiss Re να μας υπενθυμίσει τα οφέλη της ιδιωτικής ασφάλισης, παραλείποντας, βέβαια, αναφορές στις ανεπάρκειες των κρατικών και δημόσιων φορέων που οφείλουν να ανταποκρίνονται στην αναπλήρωση των απωλειών των πολιτών σε περίπτωση καταστροφών.

«Η κοινωνία είναι ανασφάλιστη έναντι του σεισμικού κινδύνου», λέει επικεφαλής της εταιρείας.

«Και το κενό προστασίας είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Για παράδειγμα, η Ιταλία είναι η 8η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά μόνο το 1% των σπιτιών στη χώρα είναι ασφαλισμένα έναντι του σεισμικού κινδύνου.

»Το περισσότερο από το βάρος του κόστους ανοικοδόμησης των σεισμών φέτος εκεί θα πέσει στα νοικοκυριά και την κοινωνία γενικότερα», ανέφερε.

Τον Οκτώβριο, ο τυφώνας «Μάθιου» προκάλεσε καταστροφές σε ολόκληρη την ανατολική Καραϊβική και τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Οι οικονομικές απώλειες ήταν 8 δισ. δολάρια, με τις ασφαλισμένες ζημιές να υπολογίζονται σε πάνω από 4 δισ. δολάρια.

Ο τυφώνας «Μάθιου» ήταν ο ισχυρότερος της σεζόν, αλλά και η πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή του έτους σε παγκόσμιο επίπεδο, προκαλώντας 733 θανάτους, με τους περισσότερους από αυτούς στην Αϊτή.

italia seismoi

Μέσα από τα τεφτέρια του ελβετικού ασφαλιστικού κολοσσού Swiss Re για τις παγκόσμιες καταστροφές το 2016, παρατηρούμε ραγδαία αύξηση στις οικονομικές απώλειες, τις οποίες καλούνται να απορροφήσουν τα νοικοκυριά και η ίδια η κοινωνία | AP Photo / Andrew Medichini

Οι «τυχεροί»

Το 2016 υπήρξε μια σειρά σοβαρών καιρικών φαινομένων στις ΗΠΑ που συνοδεύτηκαν από έντονες χαλαζοπτώσεις και καταιγίδες. Η πιο κοστοβόρα ήταν μια χαλαζοθύελλα που έπληξε το Τέξας τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων 3 δισ. δολάρια ήταν ασφαλισμένες.

«Σε αυτή την περίπτωση, επειδή τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ήταν ασφαλισμένα, ήταν πολύ καλύτερα προστατευμένα έναντι των οικονομικών απωλειών που προκύπτουν από τις καταιγίδες», ξαναέρχεται να μας υπενθυμίσει η Swiss Re.

Αρκετά μεγάλης κλίμακας πλημμυρικά γεγονότα έπληξαν τις ΗΠΑ το 2016. Το μεγαλύτερο ήταν τον Αύγουστο, όταν καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες στη Λουιζιάνα και τον Μισισιπή.

Οι οικονομικές απώλειες ανήλθαν σε 10 δισ. δολάρια, με τα ασφαλισμένα ποσά να αφορούν μόνο 1 δισ. δολάρια.

Η Ευρώπη και η Ασία γνώρισαν επίσης μεγάλες πλημμύρες. Στην Ευρώπη, στα τέλη Μαΐου και στις αρχές Ιουνίου δύο βραδυκίνητα συστήματα χαμηλής πίεσης προκάλεσαν καταιγίδες, πλημμύρες και υπερχειλίσεις ποταμών, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να χτυπιούνται περισσότερο.

Οι καταιγίδες και οι πλημμύρες οδήγησαν σε συνολικές απώλειες 3,9 δισ. δολαρίων, με τις ασφαλισμένες απώλειες να ανέρχονται σε 2,9 δισ. δολάρια.

Στην Ασία οι καταρρακτώδεις βροχές στη διάρκεια του έτους οδήγησαν σε σοβαρές πλημμύρες στην Κίνα και σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με δημόσιες πηγές, το σύνολο των οικονομικών απωλειών από τις πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού Γιάντζε ήταν τουλάχιστον 16 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, το 2016 οι πυρκαγιές ήταν αυτές που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη από ποτέ απώλεια για την ασφαλιστική βιομηχανία του Καναδά.

Οι ξηρές συνθήκες και ισχυροί άνεμοι είχαν αποτέλεσμα τη γρήγορη εξάπλωση των πυρκαγιών στα δάση της Αλμπέρτα. Οι οικονομικές απώλειες ήταν 3,9 δισ. δολάρια.

Η περιοχή αποτελεί την καρδιά της παραγωγής πετρελαίου του Καναδά με υψηλή συγκέντρωση ασφαλισμένων περιουσιακών στοιχείων. Ως εκ τούτου, οι ασφαλισμένες απώλειες ήταν περίπου 2,8 δισ. δολάρια.

Πρόκειται για τις πιο δαπανηρές δασικές πυρκαγιές στην ιστορία της ασφαλιστικής βιομηχανίας, και είναι η μεγαλύτερη απώλεια στον τομέα της καναδικής ασφάλισης που έχει ποτέ καταγραφεί.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών - του Τάσου Σαραντή

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"