Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

Παρ' όλο που στις μέρες μας υπάρχει τεράστιος όγκος πληροφοριών και μεγάλες δυνατότητες για την ανεύρεση της αλήθειας γύρω από το κάθε τι, υπάρχουν μερικοί μύθοι που αντέχουν ακόμα.

Ίσως να αντέχουν γιατί έχουν μπει τόσο βαθειά στο μυαλό των ανθρώπων και κανείς δεν προσανατολίζεται στο να ανατρέψει αυτά που θεωρεί αδιαμφισβήτητες αλήθειες.

Ας κάνουμε όμως μιά προσπάθεια, με τις πληροφορίες που βρήκαμε στο brightside.me

Οι Βίκινγκς φορούσαν κράνη με κέρατα

myths01

Αυτή η θεωρία δεν έχει επιβεβαιωθεί από κανένα ιστορικό δεδομένο. Τα κέρατα στα κράνη των Βίκινγκς άρχισαν να εμφανίζονται στον 19ο αιώνα γιατί τότε άρχισαν να εμφανίζονται πορτρέτα πολεμιστών της συμπαθούς φυλής, ζωγραφισμένα από διάφορους καλλιτέχνες.

Το σώμα μας «παίρνει» περισσότερες θερμίδες όταν τρώμε τις βραδινές ώρες

myths02

Δεν έχει καμία σημασία τι ώρα της ημέρας τρώμε. Το μόνο που έχει σημασία είναι ο αριθμός των θερμίδων που προσλαμβάνουμε και αντίστοιχα αυτός που καταναλώνουμε.

Οι εποχές αλλάζουν γιατί ο πλανήτης μας είναι κοντύτερα στον ήλιο το καλοκαίρι και μακρύτερα από αυτόν στη διάρκεια του χειμώνα

myths03

Ο λόγος για την αλλαγή των εποχών είναι η κλίση του άξονα της γης και η περιστροφή της γης γύρω από τον Ήλιο. Εάν ο άξονας δεν είχε κλίση, ο αριθμός των ωρών σε ημέρες και νύχτες σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη θα ήταν ο ίδιος και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ήλιος θα ανέβαινε πάνω από τον ορίζοντα στο ίδιο ύψος, καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι λεγόμενες «μαύρες τρύπες» είναι κενά ύλης που ρουφούν ότι κινείται κοντά τους

myths04

Στην πραγματικότητα μια «μαύρη τρύπα» μοιάζει περισσότερο με μια μπάλλα. Δεν υπάρχει καμία τρύπα, που θα μπορούσε να τραβήξει και να εξαφανίσει κάτι μέσα της. Πρόκειται για μάζες ύλης που ανατύσσουν ισχυρά μαγνητικά πεδία και τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά τους έλκονται με μεγάλη δύναμη λόγω της τεράστιας βαρύτητας.

Η φωτογραφική μνήμη είναι υπαρκτό φαινόμενο

myths05

Καμία απόδειξη της εγγενούς φωτογραφικής μνήμης δεν έχει ακόμα καταγραφεί. Η πολύ μεγάλη ικανότητα απομνημόνευσης που έχουν μερικοί άνθρωποι, είναι περισσότερο αποτέλεσμα συνεχούς εξάσκησης και εφαρμογής ειδικών τεχνικών παρά μια ικανότητα που την χαρίζει σε ορισμένους η ίδια η φύση.

Τα φρέσκα λαχανικά είναι πιό υγιεινά από τα μαγειρεμένα

myths06

Σε αυτήν την περίπτωση, ο μύθος αληθεύει αλλά μόνο εν μέρει. Υπάρχουν λαχανικά που είναι καλύτερα να τρώγονται βραστά, όπως τα καρότα, οι ντομάτες, οι πατάτες, τα λάχανα Βρυξελλών και τα τεύτλα. Τα χρήσιμα ορυκτά από αυτά τα βρασμένα λαχανικά απορροφώνται 6-7 φορές καλύτερα από αυτά των ωμών, παρά το γεγονός ότι μερικές από τις βιταμίνες χάνονται κατά τη διάρκεια της θερμικής επεξεργασίας.

Τα υγιή δόντια είναι πάντα κάτασπρα

myths07

Προς απογοήτευση πολλών, η οδοντιατρική επιστήμη ισχυρίζεται ότι δόντια κάτασπρα και ταυτόχρονα υγιή, πολύ δύσκολα συνυπάρχουν στην φύση. Τα πολύ λευκά δόντια είναι ένα παθολογικό φαινόμενο, ένα σημάδι ασθένειας και ένδειξη έλλειψης ασβστίου στον οργανισμό.

Αν αγγίξετε έναν βάτραχο, θα εμφανιστεί μια κονδυλωμα.

myths08

Τα ανθρώπινα κονδυλώματα (ή μαντραβίτσες ή μυρμηγκιές) προκαλούνται από έναν ιό που επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους - το Papilloma. Δεν μπορούν να μεταδοθούν από ζώα με κονδυλώματα.

Η γη είναι ολοστρόγυλλη, τέλεια σφαίρα

myths09

Ο πλανήτης μας αλλάζει συνεχώς και συνεχώς αλλάζει και το σχήμα του. Αυτό συμβαίνει λόγω της συνεχούς κίνησης των ηπειρωτικών πλακών. Ωστόσο, ο ρυθμός αυτών των κινήσεων είναι πολύ μικρός - περίπου 5 εκ. ετησίως. Ακόμα κι έτσι όμως, επηρεάζει την εμφάνιση του πλανήτη μας, γι αυτό το να τον χαρακτηρίσει τελείως στρογγυλό είναι πολύ μακριά από την αλήθεια. Στην πραγματικότητα η γ'η, μοιάζει περισσότερο με ένα αχλάδι ή ένα χαλαρό μπαλόνι.

Το αντηλιακό προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος

myths10

Αν και η χρήση αντηλιακού είναι πάντα μια καλή ιδέα, δεν μειώνει εντελώς τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Γι 'αυτό, επιλέγοντας το λάθος αντιηλιακό, μπορεί να αποδειχθεί ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από ό, τι νομίζετε, αφού κάθε τόνος δέρματος χρειάζεται το δικό του επίπεδο προστασίας. Δεν έχει σημασία πόσο υψηλός είναι ο βαθμός προστασίας του αντηλιακού ή πόση ποσότητα βάζετε και πόσο συχνά το εφαρμόζετε γιατί η κρέμα δεν θα είναι ποτέ σε θέση να σας δώσει 100% προστασία.

Το ξύρισμα κάνει τις τρίχες των μαλλιών ή άλλων σημείων του σώματος πιο χοντρές

myths11

Πολλοί άνθρωποι πραγματικά πιστεύουν ότι το ξύρισμα κάνει τα μαλλιά πιο πυκνά και με πιό χοντρή τρίχα. Αυτός είναι ένας μύθος επειδή η ποσότητα των ωοθυλακίων είναι ένα γενετικό χαρακτηριστικό και δεν έχει καμία σχέση με το ξύρισμα.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι τα μαλλιά μας μεγαλώνουν από τις ρίζες και όχι από τα άκρα. Ως εκ τούτου, το συχνό κόψιμο ή το συχνό ξύρισμα των μαλλιών δεν επηρεάζει καθόλου την ταχύτητα της ανάπτυξής του.

Όταν κάποιος τρώει πολύ σοκολάτα βγάζει σπυράκια

myths12

Οι επιστήμονες έδιναν μπάρες με πολύ σοκολάτα καθημερινά επί ένα μήνα, σε κάποιους ανθρώπους. Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σοκολάτα δεν επηρεάζει καθόλου την ακμή.

Όσοι πίνουν πολύ γάλα, «κάνουν» πιό γερά κόκκαλα

myths13

Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της ποσότητας γάλακτος που ένα άτομο πίνει και του αριθμού των καταγμάτων που παθαίνει. Αντίθετα σήμερα, όλο και περισσότερα διαφορετικά άρθρα λένε ότι το γάλα αυξάνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"