sepolia logo

Παρ' όλο που στις μέρες μας υπάρχει τεράστιος όγκος πληροφοριών και μεγάλες δυνατότητες για την ανεύρεση της αλήθειας γύρω από το κάθε τι, υπάρχουν μερικοί μύθοι που αντέχουν ακόμα.

Ίσως να αντέχουν γιατί έχουν μπει τόσο βαθειά στο μυαλό των ανθρώπων και κανείς δεν προσανατολίζεται στο να ανατρέψει αυτά που θεωρεί αδιαμφισβήτητες αλήθειες.

Ας κάνουμε όμως μιά προσπάθεια, με τις πληροφορίες που βρήκαμε στο brightside.me

Οι Βίκινγκς φορούσαν κράνη με κέρατα

myths01

Αυτή η θεωρία δεν έχει επιβεβαιωθεί από κανένα ιστορικό δεδομένο. Τα κέρατα στα κράνη των Βίκινγκς άρχισαν να εμφανίζονται στον 19ο αιώνα γιατί τότε άρχισαν να εμφανίζονται πορτρέτα πολεμιστών της συμπαθούς φυλής, ζωγραφισμένα από διάφορους καλλιτέχνες.

Το σώμα μας «παίρνει» περισσότερες θερμίδες όταν τρώμε τις βραδινές ώρες

myths02

Δεν έχει καμία σημασία τι ώρα της ημέρας τρώμε. Το μόνο που έχει σημασία είναι ο αριθμός των θερμίδων που προσλαμβάνουμε και αντίστοιχα αυτός που καταναλώνουμε.

Οι εποχές αλλάζουν γιατί ο πλανήτης μας είναι κοντύτερα στον ήλιο το καλοκαίρι και μακρύτερα από αυτόν στη διάρκεια του χειμώνα

myths03

Ο λόγος για την αλλαγή των εποχών είναι η κλίση του άξονα της γης και η περιστροφή της γης γύρω από τον Ήλιο. Εάν ο άξονας δεν είχε κλίση, ο αριθμός των ωρών σε ημέρες και νύχτες σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη θα ήταν ο ίδιος και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ήλιος θα ανέβαινε πάνω από τον ορίζοντα στο ίδιο ύψος, καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι λεγόμενες «μαύρες τρύπες» είναι κενά ύλης που ρουφούν ότι κινείται κοντά τους

myths04

Στην πραγματικότητα μια «μαύρη τρύπα» μοιάζει περισσότερο με μια μπάλλα. Δεν υπάρχει καμία τρύπα, που θα μπορούσε να τραβήξει και να εξαφανίσει κάτι μέσα της. Πρόκειται για μάζες ύλης που ανατύσσουν ισχυρά μαγνητικά πεδία και τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά τους έλκονται με μεγάλη δύναμη λόγω της τεράστιας βαρύτητας.

Η φωτογραφική μνήμη είναι υπαρκτό φαινόμενο

myths05

Καμία απόδειξη της εγγενούς φωτογραφικής μνήμης δεν έχει ακόμα καταγραφεί. Η πολύ μεγάλη ικανότητα απομνημόνευσης που έχουν μερικοί άνθρωποι, είναι περισσότερο αποτέλεσμα συνεχούς εξάσκησης και εφαρμογής ειδικών τεχνικών παρά μια ικανότητα που την χαρίζει σε ορισμένους η ίδια η φύση.

Τα φρέσκα λαχανικά είναι πιό υγιεινά από τα μαγειρεμένα

myths06

Σε αυτήν την περίπτωση, ο μύθος αληθεύει αλλά μόνο εν μέρει. Υπάρχουν λαχανικά που είναι καλύτερα να τρώγονται βραστά, όπως τα καρότα, οι ντομάτες, οι πατάτες, τα λάχανα Βρυξελλών και τα τεύτλα. Τα χρήσιμα ορυκτά από αυτά τα βρασμένα λαχανικά απορροφώνται 6-7 φορές καλύτερα από αυτά των ωμών, παρά το γεγονός ότι μερικές από τις βιταμίνες χάνονται κατά τη διάρκεια της θερμικής επεξεργασίας.

Τα υγιή δόντια είναι πάντα κάτασπρα

myths07

Προς απογοήτευση πολλών, η οδοντιατρική επιστήμη ισχυρίζεται ότι δόντια κάτασπρα και ταυτόχρονα υγιή, πολύ δύσκολα συνυπάρχουν στην φύση. Τα πολύ λευκά δόντια είναι ένα παθολογικό φαινόμενο, ένα σημάδι ασθένειας και ένδειξη έλλειψης ασβστίου στον οργανισμό.

Αν αγγίξετε έναν βάτραχο, θα εμφανιστεί μια κονδυλωμα.

myths08

Τα ανθρώπινα κονδυλώματα (ή μαντραβίτσες ή μυρμηγκιές) προκαλούνται από έναν ιό που επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους - το Papilloma. Δεν μπορούν να μεταδοθούν από ζώα με κονδυλώματα.

Η γη είναι ολοστρόγυλλη, τέλεια σφαίρα

myths09

Ο πλανήτης μας αλλάζει συνεχώς και συνεχώς αλλάζει και το σχήμα του. Αυτό συμβαίνει λόγω της συνεχούς κίνησης των ηπειρωτικών πλακών. Ωστόσο, ο ρυθμός αυτών των κινήσεων είναι πολύ μικρός - περίπου 5 εκ. ετησίως. Ακόμα κι έτσι όμως, επηρεάζει την εμφάνιση του πλανήτη μας, γι αυτό το να τον χαρακτηρίσει τελείως στρογγυλό είναι πολύ μακριά από την αλήθεια. Στην πραγματικότητα η γ'η, μοιάζει περισσότερο με ένα αχλάδι ή ένα χαλαρό μπαλόνι.

Το αντηλιακό προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος

myths10

Αν και η χρήση αντηλιακού είναι πάντα μια καλή ιδέα, δεν μειώνει εντελώς τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Γι 'αυτό, επιλέγοντας το λάθος αντιηλιακό, μπορεί να αποδειχθεί ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από ό, τι νομίζετε, αφού κάθε τόνος δέρματος χρειάζεται το δικό του επίπεδο προστασίας. Δεν έχει σημασία πόσο υψηλός είναι ο βαθμός προστασίας του αντηλιακού ή πόση ποσότητα βάζετε και πόσο συχνά το εφαρμόζετε γιατί η κρέμα δεν θα είναι ποτέ σε θέση να σας δώσει 100% προστασία.

Το ξύρισμα κάνει τις τρίχες των μαλλιών ή άλλων σημείων του σώματος πιο χοντρές

myths11

Πολλοί άνθρωποι πραγματικά πιστεύουν ότι το ξύρισμα κάνει τα μαλλιά πιο πυκνά και με πιό χοντρή τρίχα. Αυτός είναι ένας μύθος επειδή η ποσότητα των ωοθυλακίων είναι ένα γενετικό χαρακτηριστικό και δεν έχει καμία σχέση με το ξύρισμα.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι τα μαλλιά μας μεγαλώνουν από τις ρίζες και όχι από τα άκρα. Ως εκ τούτου, το συχνό κόψιμο ή το συχνό ξύρισμα των μαλλιών δεν επηρεάζει καθόλου την ταχύτητα της ανάπτυξής του.

Όταν κάποιος τρώει πολύ σοκολάτα βγάζει σπυράκια

myths12

Οι επιστήμονες έδιναν μπάρες με πολύ σοκολάτα καθημερινά επί ένα μήνα, σε κάποιους ανθρώπους. Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σοκολάτα δεν επηρεάζει καθόλου την ακμή.

Όσοι πίνουν πολύ γάλα, «κάνουν» πιό γερά κόκκαλα

myths13

Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της ποσότητας γάλακτος που ένα άτομο πίνει και του αριθμού των καταγμάτων που παθαίνει. Αντίθετα σήμερα, όλο και περισσότερα διαφορετικά άρθρα λένε ότι το γάλα αυξάνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.