Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

Έργο υπογειοποίησης σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια - Φωτογραφίες 4 Οκτωβρίου

04-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Προχώρησαν αρκετά οι εργασίες, από τότε που είχαμε τελευταία φορά δημοσιεύσει φωτογραφίες στις 2/5/20, από το έργο της υπογειοποίησης των...

Υπογειοποίηση γραμμών στα Σεπόλια - Δυό χρόνια «εργασιών» για να έχει καλυφθεί μόλις το 0,9% του έργου

25-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Απογοητευτική είναι η κατάσταση με το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια. Ποιός έχει την ευθύνη για το...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Σε ποιόν θα κόψει κλήση η δημοτική αστυνομία γι αυτό το πεζοδρόμιο;

02-10-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πολύ καλά κάνει η δημοτική αστυνομία και κόβει κλήση σε όποιον παρκάρει σε πεζοδρόμιο. Αλλά γι αυτό το πεζοδρόμιο σε...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Μέδουσες

Οι μέδουσες είναι θαλάσσια ασπόνδυλα (κνιδόζωα) της τάξης σκυφόζωα. Πρόκειται για πλαγκτονικούς οργανισμούς, οι οποίοι απαντώνται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Αντιπροσωπεύουν το κυρίαρχο στάδιο του βιολογικού κύκλου των κοιλεντερωτών, υδρόζωων (υδρομέδουσες, που έχουν ένα κράσπεδο , που περιβάλλει την κοιλότητα που σχηματίζεται κάτω από την «ομπρέλα» τους) και σκυφόζωων (που δεν έχουν κράσπεδο)[1] (σκυφομέδουσες).

Ζουν σε ομάδες και το τσίμπημά τους προκαλεί κνησμό και παράλυση της λείας τους. Τρέφονται με μικρά ψάρια και ζωοπλαγκτόν, τα οποία συλλαμβάνουν με τα πλοκάμια τους.
Την κοινή μέδουσα, η οποία ζει στο Αιγαίο και στο Κρητικό πέλαγος ο Ελληνικός λαός την ονομάζει τσούχτρα, επειδή μόλις ακουμπήσει το ανθρώπινο σώμα, χύνει ένα υγρό το οποίο προκαλεί φοβερή φαγούρα. (Wikipedia)

Στη θάλασσα χωρίς εγκέφαλο

medousa10

500 εκατομμύρια χρόνια κολυμπούν οι μέδουσες στις θάλασσες του πλανήτη. Και το καταφέρνουν χωρίς να έχουν εγκέφαλο.Το εκλεπτυσμένο νευρικό τους σύστημα ειναι αρκετό για τις κινήσεις τους. Γι' αυτό και δεν χρειάζονται έναν εγκέφαλο που θα επεξεργάζεται τις πληροφορίες.

Στην ίδια οικογένεια με τα κοράλλια

medousa9

Το σπίτι της μέδουσας είναι η θάλασσα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι ψάρι ή θηλαστικό. Ανήκει στην οικογένεια των κνιδόζωων και είναι συγγενής με τα κοράλλια και τις θαλάσσιες ανεμώνες. Ονομάζεται μέδουσα, επειδή τα πλοκάμια της κινούνται σαν φίδια γύρω από το σώμα της.

Υδάτινο σώμα

medousa1

Οι μέδουσες αποτελούνται κατά 99% από νερό, ενώ ο άνθρωπος κατά 63%. Το κύριο μέρος του σώματός της έχει σχήμα καμπάνας. Εκεί βρίσκεται και ένα άνοιγμα για την πρόσληψη και την αποβολή της τροφής. Τα πλοκάμια της είναι συνήθως εκατοντάδες.

Η γιγάντια μέδουσα

medousa2

Συνήθως οι μέδουσες είναι λευκές ή διάφανες. Υπάρχουν ωστόσο και μερικές που έχουν άλλη μορφή, όπως αυτή η γιγάντια ασιατική μέδουσα. Το μέγεθός της φτάνει κατά μέσον όρο στα δύο μέτρα, ενώ το βάρος της αγγίζει τα 200 κιλά!

Κίνηση με τα ρεύματα

medousa3

Οι μέδουσες κινούνται στη θάλασσα δημιουργώντας ρεύματα. Η κίνηση αυτή επιτυγχάνεται με την απορρόφηση και αποβολή νερού από το σημείο του σώματος που μοιάζει με καμπάνα. Με τον τρόπο αυτό μία μέδουσα καταφέρνει να κινηθεί με ταχύτητα δέκα χιλιομέτρων την ώρα.

Φονικά πλοκάμια

medousa4

Αν και φαίνονται γοητευτικές, οι μέδουσες θέλουν προσοχή. Κι αυτό επειδή τα πλοκάμια τους έχουν τα λεγόμενα κνιδοκύτταρα, που μπορούν να τσιμπήσουν ή να σκοτώσουν άλλα ζώα. Την κατάλληλη στιγμή οι μέδουσες απελευθερώνουν από τα πλοκάμια τους το επικίνδυνο δηλητήριο.

Πολύχρωμα εφέ

medousa5

Οι μέδουσες έχουν όμως και άλλες ιδιότητες. Όταν για παράδειγμα κάτι τις ερεθίσει, το σώμα τους φωτίζεται από μέσα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στη λειτουργία κάποιων βακτηρίων, τα οποία μπορούν να παράγουν φως.

Ο κύκλος της ζωής

medousa6

Η αναπαραγωγή βοηθά το είδος να μην εξαφανιστεί. Αρχικά οι μέδουσες παράγουν κύτταρα, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους δημιουργώντας μία οργανική μορφή που επικολλάται στον βυθό. Από αυτή προέρχεται στη συνέχεια ένας πολύποδας, ο οποίος με τη σειρά του γεννά νέες μέδουσες.

Από τη θάλασσα στο τραπέζι

medousa7

Σε κάποιες περιοχές του πλανήτη οι μέδουσες αποτελούν εκλεκτό έδεσμα, κυρίως στην ασιατική κουζίνα. Στην Κίνα για παράδειγμα σερβίρονται μαγειρεμένες ή ωμές. Σήμερα υπάρχουν δώδεκα είδη φαγώσιμης μέδουσας στον κόσμο.

Στην παραλία

medousa8

Αυτή η εικονα είναι συχνή στις παραλίες. Πρόκειται για μέδουσες που έχουν βγει στη στεριά και έχουν χάσει τη γοητευτική τους όψη. Εάν θέλουμε να τις βοηθήσουμε, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τις ωθήσουμε πίσω στο νερό φορώντας βέβαια ειδικά γάντια.

 

φωτογραφίες και πηγή: DW

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"