sepolia logo

Καλές γιορτές, χρόνια πολλά και ευτυχές το νέο έτος που έρχεται σε λίγες μέρες. Ημέρες χαράς, που έχουν ένα διαφορετικό άρωμα κι ας μην κοιτάμε δίπλα μας, ούτε τους εαυτούς μας στον καθρέφτη, γιατί θα μελαγχολήσουμε και πάλι.

Καλές γιορτές. Ας κάνουμε μια βόλτα στην Ερμού να χαζέψουμε τις βιτρίνες, ας πάμε μέχρι το Σύνταγμα να θαυμάσουμε το τεράστιο πτώμα δέντρου που έστησε για μας ο Δήμαρχός μας, αλλά ας παραλείψουμε να κοιτάξουμε στα κάθετα στενάκια της Ερμού γιατί μπορεί να δούμε κάποιον άστεγο ή μόνο τα στρωσίδια του σε κάποιο πεζοδρόμιο και να μας φύγει για λίγο η χαρά... Όχι, καλύτερα να μην κοιτάξουμε παραπέρα, αλλά ας καρφώσουμε το βλέμμα μας μόνο στις βιτρίνες, που δείχνουν πράγματα, που οι περισσότεροι από μας δεν αντέχει η τσέπη μας να αγοράσουμε.

Καλές γιορτές. Ευκαιρία να συναντήσουμε φίλους, να αράξουμε σε κάνα καφενείο, ας δείξουμε πρόσχαροι και κοινωνικοί, γιατί αυτό επιτάσσουν οι μέρες και ας μην αφήσουμε το βλέμμα μας να σκοτεινιάσει καθώς σκεφτόμαστε τον λογαριασμό του ρεύματος που έχουμε αφήσει απλήρωτο και που διαβάζουμε ότι ανέβηκε πάλι η τιμή που θα χρεώνουν οι πάροχοι για τον Ιανουάριο. Μακριά είναι ο Ιανουάριος, έχουμε καιρό ακόμα να βρούμε λύση.

Καλές γιορτές. Μέρες που είναι θα γεμίσουμε και τα ψυγεία μας και τα ντουλάπια μας με διάφορα προϊόντα από τα σούπερ μάρκετ. Αρκεί αυτά που θα αγοράσουμε να είναι από το «καλάθι του νοικοκυριού», αυτή την γελοία εφεύρεση του γελοιοδέστερου μάλλον υπουργού που πέρασε από τον τόπο κι αρκεί να μας φτάσει το επίδομα του 1 ευρώ την ημέρα που μας έταξε ο ανοιχτοχέρης Κυριάκος, που έχει γεμίσει τον κόσμο επιδόματα, για να τα περνάει ουσιαστικά «δια χειρών μας» στους λίγους που ορίζουν την ανάπτυξη του τόπου. Κακές  σκέψεις αυτές. Ας μην τις κάνουμε τέτοιες μέρες.

Καλές γιορτές. Ας απολαύσουμε την ασφάλεια της ζωούλας μας, καθώς δεν έχουμε και κάνα πόλεμο. Μόνο κάτι αναρχικοί κινδυνεύουν και κάτι Ρομά αλλά και μερικοί αλλοδαποί κακοποιοί καθώς και κάποιοι απερίσκεπτοι θαμώνες των καφέ, που βρήκαν να κάτσουν κοντά τους οι αθεόφοβοι. Ας μην σκεφτούμε τώρα, χρονιάρες μέρες, ότι αυτόν τον θεομπαίχτη τον ψηφίσανε όσοι τον ψήφισαν, γιατί έγραφε στην προεκλογική σημαία του «ασφάλεια για όλους», σε αντίθεση με τους «κατσαπλιάδες» που κυβερνούσαν πριν. Ας μην σκεφτούμε τέτοιες μέρες, ότι έχει φτιάξει έναν στρατό καταστολής για τις διαδηλώσεις που τον ενοχλούν, αλλά έχει αφήσει τις γειτονιές απροστάτευτες και τα αστυνομικά τμήματα χωρίς το απαραίτητο προσωπικό. Ας μην τα σκεφτούμε αυτά τώρα, άλλωστε το δικό μας το παιδί μέχρι τώρα δεν έχει πάθει τίποτα.

Καλές γιορτές. Ας γεμίσουμε τις εκκλησίες με τα κεράκια μας αναμμένα. Λίγο πριν ή λίγο μετά τις προσευχές μας, καταριόμαστε τους ξένους, τους άλλους, τους έγχρωμους, τους γείτονες, τους «αλληλέγυους», ξεχνάμε αυτό το «αγαπάτε αλλήλους», ότι όλοι οι άνθρωποι τέκνα του Θεού μας είναι και πάλι καταριόμαστε τους απρόσκλητους επισκέπτες που σκοπό έχουν να αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας και να νοθεύσουν το dna μας. Δεν πειράζει, αμαρτάνουμε και το ξέρουμε, αλλά ο Θεός μας είναι μεγάλος και θα μας συγχωρήσει. Οπότε, πάλι πρόβλημα δεν έχουμε εμείς οι «φοβισμένοι».

Καλές γιορτές με την δημοκρατία μας, που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και μπλα..μπλά..δημοκρατία...μπλα..μπλά... με εκλέξανε, όπως έλεγε ο νέος Νιόνιος, όχι όταν εγέρασε ακόμα νέος και τάχασε ο έρμος. Ας μην σκεφτόμαστε όμως τέτοιες χρονιάρες μέρες, ότι δημοκρατία με υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών από υπουργούς, στρατιωτικούς, πολιτικούς, δημοσιογράφους και πολλούς άλλους, δεν θυμίζει και πολύ δημοκρατία, ότι δημοκρατία χωρίς δικαιοσύνη παντού, είναι όχι απλώς κουτσή αλλά ανύπαρκτη δημοκρατία, ότι δημοκρατία χωρίς ελευθερία του τύπου δεν είναι η δημοκρατία που υπερηφανευόμαστε, αλλά μια άλλη «δημοκρατία», αυτή που το κράτος μπορεί να προχωρά σε κάθε παραβίαση ατομικού ή συλλογικού δικαιώματος χωρίς κανένα έλεγχο, από αυτούς τους θεσμούς που θα όφειλαν να το ελέγχουν. Βαριά πράγματα αυτά, ας μην τα σκεφτόμαστε και χάνουμε το κέφι μας, άλλωστε εμάς δεν μας παρακολούθησε και κανείς ή έστω δεν το ξέρουμε, οπότε τι μας νοιάζει; Μην πας με άλλην ή αν πας να μην το μάθω, έτσι καλέ μου;

Καλές γιορτές. Κι ας βρούμε δρόμους να περπατήσουμε με φαρδιά πεζοδρόμια και δεντροστοιχίες, με φρεσκοστρωμμένη άσφαλτο και προπαντός καθαρούς, για να ξεχάσουμε την μιζέρια της δικής μας γειτονιάς, την λασπουριά και τα μπαλώματα, τα σαμαράκια και τις πλάκες που λείπουν στα πεζοδρόμια, ή τις ανασηκωμένες που υπάρχουν για να δοκιμάζουμε την δυνατότητα ελιγμών μας, τις ράμπες διέλευσης αναπήρων, που όπου υπάρχουν δεν μπορούν να τις περάσουν ούτε οι 20χρονοι, γιατί η δημοτική αστυνομία μας πάει για μεγάλα πράγματα τώρα, θα κυνηγάει κι αυτή το έγκλημα με συλλήψεις και αυτόφωρα, με γκλομπς και χειροπέδες και δεν έχει τον χρόνο ούτε την διάθεση να ασχολείται με τα πεζοδρόμια. Ας βρούμε άλλους δρόμους λοιπόν, τουρίστες κι εμείς στην πόλη μας κι ας μην αφήνουμε αυτά τα «μικρά» πταίσματα να μας χαλάνε την γιορτινή διάθεση και να γινόμαστε μίζεροι και γκρινιάρηδες.