Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Η ιστορία του εξ Αφρικής πιθήκου που εκτελέστηκε στα Σεπόλια το 1928

08-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Έχουμε κι εμείς οι σημερινοί Σεπολιώτες τα προβλήματά μας, αλλά αυτά δεν συγκρίνονται με αυτά που είχαν οι παλαιοτέρων γενεών...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Έργο υπογειοποίησης σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια - Φωτογραφίες 4 Οκτωβρίου

04-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Προχώρησαν αρκετά οι εργασίες, από τότε που είχαμε τελευταία φορά δημοσιεύσει φωτογραφίες στις 2/5/20, από το έργο της υπογειοποίησης των...

Και πάλι για το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στα Σεπόλια - Απάντηση σε ερωτήματα - Πως φτιάχτηκε και ποιοί το συντηρούν;

01-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Στην προηγούμενη αναφορά μας σε αυτόν τον θαυμάσιο χώρο που βρίσκεται στην γειτονιά μας, το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής με...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Σε ποιόν θα κόψει κλήση η δημοτική αστυνομία γι αυτό το πεζοδρόμιο;

02-10-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πολύ καλά κάνει η δημοτική αστυνομία και κόβει κλήση σε όποιον παρκάρει σε πεζοδρόμιο. Αλλά γι αυτό το πεζοδρόμιο σε...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

16-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Κινηματογράφος, κρατημένος κι αυτός στην μνήμη των κατοίκων των Σεπολίων, βρίσκονταν στην καρδιά της γειτονιάς, στην οδό Δυρραχίου. Δεν είχε...

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

Διαβάσαμε ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με το παζάρι των ρακοσυλλεκτών στον Βοτανικό, που εδώ και λίγο καιρό δεν γίνεται πιά.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην «Εποχή», φέρει την υπογραφή της Μαρίας Λυκούρα και το αναδημοσιεύουμε.

Από τον περασμένο Νοέμβριο στο δήμο της Αθήνας έχει προκύψει ένα ζήτημα με το κυριακάτικο παζάρι στον Βοτανικό, το οποίο δεν πραγματοποιείται από τις 13 Νοεμβρίου, έπειτα από παρέμβαση των ΜΑΤ.
Ενώ αρχικά στην περιοχή δραστηριοποιούνταν ρακοσυλλέκτες μέλη ενός και μόνο σωματείου, τα σωματεία πλήθυναν, μαζί και οι αυτοσχέδιοι πάγκοι. Η οικονομική κρίση, άλλωστε, ωθεί όλο και περισσότερους φτωχούς ανθρώπους να αναζητούν λύσεις επιβίωσης. Η αύξηση, όμως, των ρακοσυλλεκτών είχε ως αποτέλεσμα, λόγω και του περιορισμένου χώρου, να δημιουργηθούν προστριβές και προβλήματα.
Ακολούθησε η επέμβαση διάλυσης του παζαριού και εκδίωξης των ρακοσυλλεκτών από το χώρο από δυνάμεις των ΜΑΤ. Ο δήμος Αθηναίων υποστηρίζει ότι προέβη σε αυτή την ενέργεια έπειτα από καταγγελίες και συλλογή υπογραφών δημοτών, κατοίκων, ιδιοκτητών ακινήτων και επιχειρήσεων της περιοχής του Ελαιώνα.

lykoura 300x300

Στη συνέχεια, όμως, δεν βρέθηκε άλλος χώρος για τη διεξαγωγή του  παζαριού και οι χιλιάδες ρακοσυλλέκτες είναι στον αέρα, αντιδρώντας για αυτή την εξέλιξη, δεδομένου ότι γι’ αυτούς το πενιχρό εισόδημα που εξασφάλιζαν κάθε Κυριακή είναι ζωτικής σημασίας.
«Η πόλη δεν μπορεί να σηκώνει το βάρος όλου του λεκανοπεδίου», είναι η άποψη του δημάρχου Καμίνη, ο οποίος παρέπεμψε στην περιφέρεια Αττικής και τη διαπαραταξιακή επιτροπή του δήμου, ώστε να δοθεί μία οριστική λύση για το πού θα στήνονται τα παζάρια, ενώ ζητεί να καθοριστούν χώροι για παζάρια και σε άλλους δήμους.
Η δημοτική αρχή υποστήριξε ότι και βάσει του νόμου μπορεί να λειτουργεί εντός των ορίων του δήμου μόνο ένα παζάρι και αυτό έχει αδειοδοτηθεί και βρίσκεται στο Μοναστηράκι, συγκεκριμένα στην πλατεία Αβησσυνίας.
Στο  δημοτικό συμβούλιο της 25ης Νοεμβρίου, το θέμα δεν μπήκε στην ημερήσια διάταξη, μετά το αποτέλεσμα σχετικής ψηφοφορίας, στην οποία τα περισσότερα μέλη της παράταξης του Γ. Καμίνη ψήφισαν ενάντια στη συζήτηση του θέματος.

Υπάρχει λύση

Την «αντιδημοκρατική συμπεριφορά» που εκδηλώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο κατήγγειλε η Ανοιχτή Πόλη. «Θεωρούμε ότι η σκόπιμη, εκ μέρους της πλειοψηφίας, άρνηση συζήτησης του θέματος είναι αντιδημοκρατική και ηθικά έωλη», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η παράταξη.
Με την αντιμετώπιση του ζητήματος ασχολείται η αρμόδια διαπαραταξιακή επιτροπή, στην οποία και διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του ζητήματος.
Η Ανοιχτή Πόλη έχει τονίσει εξ αρχής ότι επιδιώκει να λυθεί οριστικά και άμεσα το θέμα σύμφωνα με τις προτάσεις της διαπαραταξιακής επιτροπής για την οικονομική επιβίωση των εμπόρων, αλλά και με σεβασμό προς τους κατοίκους της περιοχής.
Ζήτησε να δρομολογηθεί η νομιμοποίηση του παζαριού και των αδειούχων μέσω του Συντονιστικού που έχουν ήδη ορίσει τα νόμιμα Σωματεία Ρακοσυλλεκτών.
Πρότεινε, επίσης, στο παζάρι να συμμετέχουν ρακοσυλλέκτες που είναι δημότες ή κάτοικοι του δήμου, ή ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες που χρήζουν στήριξης και αυτοί να μην ξεπερνούν τους 650.
Θεωρεί λογικό το παζάρι να γίνεται σε ελεγχόμενο χώρο, ο οποίος θα περιφρουρείται από τους ίδιους τους δικαιούχους που θα πάρουν άδεια συμμετοχής και θα υπάρχει εποπτεία στον περιβάλλοντα χώρο από τη δημοτική αστυνομία, ώστε να αποκλειστούν παράνομες δραστηριότητες. Επίσης, τα προϊόντα που θα διατίθενται να είναι συγκεκριμένα, που σχετίζονται με τη φύση τέτοιων παζαριών, και να διασφαλίζεται ότι δεν θα πωλούνται είδη, όπως τρόφιμα, που υπόκεινται σε άλλες διατάξεις.

pazari votanikos

Διαβάστε, αν θέλετε, ολόκληρη την ανακοίνωση της δημοτική κίνησης "Ανοιχτή Πόλη" για το θέμα.

 

Οι σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης έγιναν σήμερα μάρτυρες της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς που εκδηλώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το ζήτημα που τέθηκε προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης αφορούσε τη διεξαγωγή του παζαριού των ρακοσυλλεκτών στην περιοχή του Βοτανικού. Το θέμα έχει ειδικό βάρος, καθώς αφορά πάνω από 2.000 μικροπωλητές, και είναι γι’ αυτούς ζωτικής σημασίας. Για το λόγο αυτό, έχει ήδη συσταθεί ειδική διαπαραταξιακή επιτροπή με σκοπό να δοθεί μόνιμη και σύννομη λύση στο πρόβλημα.

Από τη μεριά μας εισηγηθήκαμε:

  1. Μέχρι να βρεθεί μόνιμη λύση, και εν όψει των Χριστουγέννων, να γίνει το παζάρι σε φυλασσόμενο χώρο επί της οδού Αγίου Πολυκάρπου όλες τις Κυριακές μέχρι το τέλος του 2016, συγκεκριμένα από την Κυριακή 29/11 και για τις τρεις επόμενες Κυριακές του Δεκεμβρίου, πριν από τις γιορτές. Για τον λόγο αυτό να εκδοθούν ειδικές άδειες ώστε να διασφαλιστεί η σύννομη λειτουργία.
  2. Να δρομολογηθεί η νομιμοποίηση του παζαριού και των αδειούχων μέσω του Συντονιστικού που έχουν ήδη ορίσει τα Νόμιμα Σωματεία Ρακοσυλλεκτών.
  3. Να υπάρχει περιφρούρηση από τους ίδιους τους δικαιούχους που θα πάρουν άδεια συμμετοχής στο παζάρι και εποπτεία στον περιβάλλοντα χώρο από τη δημοτική αστυνομία, ώστε να αποκλειστούν παράνομες δραστηριότητες.

Θεωρούμε ότι η σκόπιμη, εκ μέρους της πλειοψηφίας, άρνηση συζήτησης του θέματος είναι αντιδημοκρατική και ηθικά έωλη. Η αυθαιρεσία της δημοτικής αρχής έφτασε στο σημείο να στερήσει από τους άμεσα ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να παραστούν στο δημοτικό συμβούλιο και να διατυπώσουν τα αιτήματά τους.

Ζητάμε να λυθεί οριστικά και άμεσα το θέμα σύμφωνα με τις προτάσεις της διαπαραταξιακής επιτροπής για την οικονομική επιβίωση των εμπόρων, με σεβασμό προς τους κατοίκους της περιοχής.