Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

Έργο υπογειοποίησης σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια - Φωτογραφίες 4 Οκτωβρίου

04-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Προχώρησαν αρκετά οι εργασίες, από τότε που είχαμε τελευταία φορά δημοσιεύσει φωτογραφίες στις 2/5/20, από το έργο της υπογειοποίησης των...

Υπογειοποίηση γραμμών στα Σεπόλια - Δυό χρόνια «εργασιών» για να έχει καλυφθεί μόλις το 0,9% του έργου

25-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Απογοητευτική είναι η κατάσταση με το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια. Ποιός έχει την ευθύνη για το...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Σε ποιόν θα κόψει κλήση η δημοτική αστυνομία γι αυτό το πεζοδρόμιο;

02-10-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πολύ καλά κάνει η δημοτική αστυνομία και κόβει κλήση σε όποιον παρκάρει σε πεζοδρόμιο. Αλλά γι αυτό το πεζοδρόμιο σε...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Φωτογραφικά ντοκουμέντα του 1993 από μια βραδιά στα "Σόδομα" με τη Δούκισσα στην πίστα και στο πρώτο τραπέζι τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο και άλλα πολιτικά και διάσημα, πρόσωπα της εποχής.

Καρέ μιας άλλης πολιτικής εποχής, βγαλμένα μέσα από τα "Σόδομα" και με την υπόκρουση ασμάτων της Δούκισσας που μεσουρανούσε εκείνη την εποχή στις πίστες της Αθήνας.

Βρισκόμαστε στον Γενάρη του 1993, λίγο πριν αναλάβει η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, διαδεχόμενη την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο Αντώνης Σαμαράς, έχει ήδη αποχωρίσει από τη Νέα Δημοκρατία ιδρύοντας την Πολιτική Άνοιξη. Λίγους μήνες μετά, το ΠΑΣΟΚ θα πάρει πάλι την εξουσία και ο Α. Παπανδρέου θα ορκιστεί για τρίτη και τελευταία φορά, στις 13 Οκτωβρίου.

Την ίδια χρονιά, το 1993, το περιοδικό "Ταχυδρόμος" του ΔΟΛ δημοσιεύει ορισμένες φωτογραφίες που έμειναν στην ιστορία από ένα επετειακό πάρτι που έβγαλε τη... Βουλή στα μπουζούκια. Είναι το έτος κατά το οποίο το εν λόγω περιοδικό ανέστειλε τη λειτουργία του μετά από τέσσερις δεκαετίες. Η απόφαση του μετέπειτα εκδότη του, Γιάννη Καψή, να στρέψει τη θεματογραφία στην παραδοσιακή πολιτική δημοσιογραφία σε βάρος του "life style", δεν συνέπεσε με τις συνήθειες του αναγνωστικού κοινού. Η τιμή του περιοδικού ήταν 400 δραχμές (1,17 ευρώ).

Ακολουθούν δύο στιγμιότυπα και ένα μίνι ρεπορτάζ - ντοκουμέντο που μας γυρίζουν πίσω στον χρόνο, σε παλαιά, ΠΑΣΟΚικά, χρόνια, παρότι το σοσιαλιστικό Κίνημα ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ακριβής ημερομηνία: 21 Ιανουαρίου.

Τόπος: Νυχτερινό Κέντρο "Σόδομα".

Στη σκηνή: Δούκισσα.

Ακούγεται το: "Άνθρωποι είμαστε και σφάλματα κάνουμε" καθώς και το "ανέβα στο τραπέζι μου κούκλα μου γλυκιά".

Event: Πάρτι με καλεσμένους, πολιτικούς της εποχής.

Στο μαγαζί συχνάζουν προσωπικότητες της εποχής όπως ο Κίμωνας Κουλούρης, ο Ανδρέας Μικρούτσικος με τη Σοφία Βόσσου, ο Γεώργιος Κατσιφάρας, ο Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγο του, ενώ σε άλλα καρέ του τεύχους του Ταχυδρόμου (27 Ιανουαρίου, 1993) απεικονίζεται και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Το εν λόγω τεύχος το εντόπισαν ο Βασίλης Σκορδιαλός και οι άνθρωποι από το Παλιό ΠΑΣΟΚ το Ορθόδοξο και οι φωτογραφίες από αυτό εστάλησαν στο NEWS 247.

Όπως διαβάζουμε στο συλλεκτικό ρεπορτάζ της εποχής:

keimeno1993

"Όταν γύρισαν να κοιτάξουν πίσω δεν έγιναν στήλη άλατος και έτσι το μουσείο της Μαντάμ Τυσώ έχασε πολλά αγάλματα που θα απεικόνιζαν σύγχρονα πρόσωπα της πολιτικής μας ζωής σε ενσταντανέ διασκέδασης υπεράνω πάσης φαντασίας. Όλα αυτά και πολλά άλλα συνέβησαν σε πάρτι που παρέθεσε στο νάιτ κλαμπ "Σόδομα" ο δημοσιογράφος κ. Κοκορίκος σε αρκετά μέλη της Βουλής των Ελλήνων και με μουσική υπόκρουση το γνωστό άσμα της γαλαζοαίματης του λαϊκού τραγουδιού "Άνθρωποι είμαστε και σφάλματα κάνουμε όλοι σε τούτη τη ζωή".

"Ανέβα στο τραπέζι μου κούκλα μου γλυκιά" ήταν το τραγούδι που αφιέρωνε ο κ. Βαγγέλης Γιαννόπουλος σε καλλιτέχνιδα του είδος που, όχι μόνο προθυμοποιήθηκε να εκτελέσει εν ριπή οφθαλμού τις οδηγίες του, αλλά προέβη και σε καλλιτεχνικό στριπ-τηζ με αποκορύφωμα την επικάλυψη της κεφαλής του ευνοηθέντος με το σουτιέν της.

Μεταξύ των παρευρεθέντων διακρίναμε τον κ. Αντώνη Σαμαρά μετά της συζύγου του, τον κ. Κίμωνα Κουλούρη, τον κ. Γιώργο Κατσιφάρα, τον κ. Στέφανο Τζουμάκα, αλλά και εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κόσμου, όπως την κ. Ζωή Λάσκαρη, τον κ. Ανδρέα Μικρούτσικο, την κ. Σοφία Βόσσου κ.α. Και όπως θα έλεγε και κάποιος σύγχρονος σοφός, σε αυτές τις περιπτώσεις, "Η πολλή κουλτούρα βλάπτει".

gian11gian2

Θυμίζουμε πως μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβρη του 1993, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος ορίστηκε υπουργός Εργασίας με τους Ιωάννη Σκουλαρίκη και Στέφανο Τζουμάκα, ως στενούς του συνεργάτες.

Στον ίδιο σχηματισμό μετείχαν οι Γεράσιμος Αρσένης (Άμυνας), Κάρολος Παπούλιας (Εξωτερικών), Άκης Τσοχατζόπουλος (Εσωτερικών), Γεώργιος Γεννηματάς (Οικονομίας), Δημήτρης Κρεμαστινός (Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων), Γιώργος Παπανδρέου (Παιδείας και Θρησκευμάτων), Μελίνα Μερκούρη και Θάνος Μικρούτσικος (Πολιτισμού), Γεώργιος Κατσιφάρας (Ναυτιλίας), Στέλιος Παπαθεμελής (Δημόσιας Τάξης), Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης (Αιγαίου), Κωνσταντίνος Λαλιώτης (Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων), Κωνσταντίνος Σημίτης (Ενέργειας και Εμπορίου), Θεόδωρος Πάγκαλος και Ευάγγελος Βενιζέλος (Μεταφορών και Επικοινωνιών), ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος μαζί με τον Τηλέμαχο Χυτήρη ήταν και στο Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Συνολικά, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος διατέλεσε υπουργός Συγκοινωνιών από τον Οκτώβριο του 1981 έως τον Ιούλιο του 1982, υπουργός Εργασίας από τον Ιούλιο του 1982 έως τον Οκτώβριο του 1986 (με μικρή παύση μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 1985), υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας από το Σεπτέμβριο του 1987 μέχρι το Νοέμβριο του 1988, υπουργός Αιγαίου από το Νοέμβριο του 1988 έως τον Ιούλιο του 1989, ξανά υπουργός Εργασίας από τον Οκτώβριο του 1993 ως τον Ιούλιο του 1994 και από τον Ιανουάριο του 1996 ως το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και, τέλος, υπουργός Δικαιοσύνης από το Σεπτέμβριο του 1996 ως το Μάρτιο του 2000.

news247

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"