Σεπόλια - ιστορικά στοιχεία
ΔΩΡΑ - Κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια
- Λεπτομέρειες
- AntonisM
- ΙΣΤΟΡΙΑ

Ένας ακόμα κινηματογράφος της περιοχής που έγραψε την δική του ιστορία ήταν η «Δώρα», που βρισκόταν επί της Λιοσίων.
Διαβάζοντας τις βασικές πηγές για την ιστορία του κινηματογράφου αυτού, εντόπισα εξ αρχής κάποιες διαφορές στις περιγραφές. Όσοι έχουν γράψει για την ΔΩΡΑ αναφέρουν ότι ήταν ένας κινηματογράφος που άντεξε πάνω από 40 χρόνια. Όλοι επίσης συμφωνούν ότι ξεκίνησε την λειτουργία του το 1953 και την διέκοψε το 1975. Αν δεν κάνω λάθος αυτά είναι 22 χρόνια. Επίσης ενώ ο Δημήτρης Φύσσας γράφει ότι είχε 300 θέσεις, ο Μάνος Γαϊτάνος αλλά και το site Cinema Hellas το καταχωρούν ως 600 θέσεων.
Αναλυτικότερα ο Δημήτρης Φύσσας στο «Σινεμά της Αθήνας» έγραψε μεταξύ άλλων:
Σημαντικό λαϊκό σινεμά, που στην υπερτεσσαρακονταετή λειτουργία του (άνοιξε 1953 - έκλεισε 1975, πολύ πριν τελειώσει η χειμωνιάτικη σεζόν) συνέβαλε στο να παγιωθεί η πάλαι ποτέ κινηματογραφική πιάτσα και συνάμα περατζάδα της παλιάς και με λιγοστά αυτοκίνητα Λιοσίων. Ήταν Λιοσίων 202, μεταξύ των οδών Πετροπουλάκη και Λεοντίου Πιλάτου, (όλη η δυτική μεριά του τετραγώνου), ενώ οι εφημερίδες το δίνανε Τρεις Γέφυρες / Λιοσίων. Τηλέφωνο 8317636. Ξεκίνησε θερινό και το 1956 χτίστηκε αυτόνομο κτίριο, θερινό– χειμερινό, «με τυπική διάταξη, εξώστη», «και ανοιγόμενη οροφή. Ήταν περίεργο σινεμά, όχι κανονικό με βαριά στέγη, αλλά μ ́ ένα είδος ελενίτ από πάνω». Επίσης, με «πλευρικά ανοίγματα».
Σχετικά με την ιδιοκτησία του ΔΩΡΑ, έρχεται να προστεθεί και η μαρτυρία του Dhmhtrhs Efthmioy (facebook, σεπολια city)
«σμαηλος το ονομα.στην κατοχή ο πατερας μου του πηγε το πρωτο ανταλακτικο αυτοκινητου από τους γερμανους που το αφησαν όταν εφυγαν και ετσι αρχισε να δραστηριοποιιτε με αυτοκίνητα ο γιος του μετέπειτα ειχε σχολη οδηγων τα ηξερα τα παιδια ειμαστε περιπου ιδιας ηληκιας και ετυχε όταν παντρευτηκε ο πατερας μου να μεινη στο σπιτι τους σε ένα δωματιο που ειχαν στην οδο ροζακι αν θυμαμε καλα»
Ενώ ο Μάνος ΓαΪτάνος στο «Οι κινηματογράφοι της Αθήνας» έγραψε:
...Λίγο πιο πριν στη Λιοσίων υπήρχε ήδη η Αντινέα, εκεί γύρω υπήρχαν και άλλοι κινηματογράφοι και η Δώρα ήρθε στην παρέα. Κατελάμβανε οικόπεδο τριών όψεων (πρόσοψη στη Λιοσίων, πλευρά στην Πετροπουλάκη, πίσω όψη στην Πιλάτου) και σφηνοειδούς σχήματος, με πιο μικρή πλευρά στη Λιοσίων.
Ίσως η Δώρα να μη θάμπωνε το βλέμμα με την ομορφιά της, άλλωστε η περιοχή δεν ήταν μαθημένη σε πολυτέλειες. Ωστόσο υπήρξε κινηματογράφος που έγραψε μια μεγάλη ιστορία. Αυτή η ιστορία σταμάτησε πια το 1972, στα δύσκολα χρόνια (ήδη είχαν διακοπεί οι θερινές προβολές). Όπως ήταν φυσικό να συμβεί, το κτίριό της πήρε εμπορική χρήση και σήμερα, μεταλλαγμένο, δύσκολα θυμίζει ότι εδώ ήταν κάποτε κινηματογράφος.
Οι παρακάτω φωτογραφίες με προγράμματα του κινηματογράφου είναι «ευγενική χορηγία» της κας Μαίρη Γάζωρο στην ομάδα «σεπόλια city» στο facebook.
Πηγές: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ - ΤΑ ΣΙΝΕΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - 1896 - 2013, Μάνος Γαϊτάνος - Οι κινηματογράφοι που αγαπήσαμε - 2016, Cinema-Hellas, Σεπόλια City
H φωτογραφία της κορυφής είναι από την ταινία «Τα παιδιά του Κρόνου» (1985) του Γιώργου Κόρρα
Comments powered by CComment