Σεπόλια - Αθήνα, Ελλάδα, Κόσμος - η γειτονιά μας

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η δημοτική Παράταξη «Πόλης Ξεκίνημα» τοποθετήθηκε για το θέμα της ανέγερσης του εμπορικού κέντρου της Artume στην Ακαδημία Πλάτωνος. Θεώρησε αναμενόμενη την κυβερνητική στάση και υποσχέθηκε εκπλήξεις από την μεριά των κατοίκων που αντιδρούν.

Τελικά, το θέατρο “mall στην Ακαδημίας Πλάτωνος” δεν έκρυβε καμία έκπληξη.

Η κυβέρνηση προχώρησε, μέσω του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, στον καθορισμό όρων δόμησης για το «φαραωνικό» “Academy Gardens” της Artume (θυγατρικής της BlackRock) στην περιοχή της Ακαδημία Πλάτωνος, ενώ τους προηγούμενους μήνες, είχε επιδοθεί στο γνωστό επικοινωνιακό «μπρος-πίσω», με τα μισά κυβερνητικά στελέχη να διαβεβαιώνουν τους πολίτες ό,τι θα ανασταλεί η επένδυση και τα άλλα μισά να καθησυχάζουν τους επενδυτές ό,τι θα προχωρήσει.

Δεν ξέρουμε τι είναι πιο εξοργιστικό: πως, για άλλη μια φορά, οι αγώνες και οι αντιδράσεις των κατοίκων αγνοήθηκαν τόσο προκλητικά ή πως, για άλλη μια φορά, δεσμεύσεις τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Ανοιχτή Πόλη» είχαν υπερασπιστεί στο παρελθόν, πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων;

Καμία ανάπτυξη δεν φέρνει η επένδυση της Artume – αντιθέτως, θα επιφέρει μόνο πλήγμα στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του δήμου της Αθήνας και των δήμων στα δυτικά. Το κυριότερο, όμως, είναι πως το mall θα αποτελέσει ένα δραματικό χωροταξικό, περιβαλλοντικό και πολιτισμικό σοκ, αναντίστοιχο για την κλίμακα μιας υποβαθμισμένης οικιστικής περιοχής με χαμηλή δόμηση και αρκετούς ελεύθερους χώρους, αλλάζοντας ριζικά την όψη και της Αθήνας.

Όσο για τα περίφημα «αντισταθμιστικά μέτρα» τα οποία περιγράφονται στο μνημόνιο συνεργασίας υπουργείου – Artume, αυτά δεν είναι παρά θολά «θα» που ταιριάζουν περισσότερο σε πολιτικάντηδες, παρά σε κάποιο δήθεν σοβαρό ανταποδοτικό επενδυτικό πλάνο.

Επί δέκα χρόνια, οι κάτοικοι του Κολωνού, της Ακαδημίας Πλάτωνος, του Μεταξουργείου και του Βοτανικού αντιστέκονται απέναντι σε εγχειρήματα που προσπαθούν παρασιτικά να δημιουργήσουν υπεραξία πάνω στον τεράστιας σπουδαιότητας αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος και να κεφαλαιοποιήσουν λίγη από τη λάμψη του πρώτου Πανεπιστημίου στον κόσμο.

Δεν πρόκειται οι αγώνες δέκα χρόνων να εγκαταλειφθούν τον ενδέκατο.

Τους είχαμε σταματήσει στο παρελθόν. Θα τους ξανασταματήσουμε.

Το mall να μείνει στα χαρτιά!

Είστε Σεπόλια και ψάχνετε για ...

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Διαβάστε κι αυτά αν θέλετε

Το sepolia.net χρησιμοποιεί cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς του. Επίσης, κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του sepolia.net στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων και ειδκότερα στην google.