Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

Έργο υπογειοποίησης σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια - Φωτογραφίες 4 Οκτωβρίου

04-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Προχώρησαν αρκετά οι εργασίες, από τότε που είχαμε τελευταία φορά δημοσιεύσει φωτογραφίες στις 2/5/20, από το έργο της υπογειοποίησης των...

Υπογειοποίηση γραμμών στα Σεπόλια - Δυό χρόνια «εργασιών» για να έχει καλυφθεί μόλις το 0,9% του έργου

25-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Απογοητευτική είναι η κατάσταση με το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια. Ποιός έχει την ευθύνη για το...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Σε ποιόν θα κόψει κλήση η δημοτική αστυνομία γι αυτό το πεζοδρόμιο;

02-10-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πολύ καλά κάνει η δημοτική αστυνομία και κόβει κλήση σε όποιον παρκάρει σε πεζοδρόμιο. Αλλά γι αυτό το πεζοδρόμιο σε...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Γ. Πατούλης: «Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με ό,τι μας κρατά πίσω, για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής.

Με ενότητα και αξιοποιώντας τη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών».

 

 

pe 1Ως ένα ρεαλιστικό, με αναπτυξιακό πρόσημο, που προτεραιοποιεί τις ανάγκες των πολιτών και δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων για την Αττική, περιέγραψε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης το προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2020.

Ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία  και μετά από τη διεξοδική συζήτηση που έγινε σήμερα στη σχετική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Κατά τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας το Προϋπολογισμό της Διοικούσας παράταξης «Νέα Αρχή για την Αττική»  υπερψήφισαν 49 Περιφερειακοί Σύμβουλοι έναντι 10 Περιφερειακών Συμβούλων που ψήφισαν την πρόταση Προϋπολογισμού της παράταξης «Δύναμη Ζωής».

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι ο πρώτος αυτός προϋπολογισμός αποτελεί  ένα από τα πολιτικά «εργαλεία» για να γίνει πράξη το σχέδιο που παρουσίασε προεκλογικά η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας, στους πολίτες της Αττικής. Ωστόσο, όπως επισήμανε, «η σημερινή οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας Αττικής ,δε μας επιτρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι».

Αναλυτικά στοιχεία του προϋπολογισμού παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας ο οποίος επισήμανε ότι κυρίαρχο μέλημα της νέας περιφερειακής αρχής είναι η ασφάλεια των πολιτών. Για το λόγο αυτό, όπως υπογράμμισε, το 1/3 των έργων που έχουν προϋπολογιστεί αφορούν αντιπλημμυρικά έργα. «Η Αττική δεν μπορεί να περιμένει. Βούληση μας η ασφάλεια των πολιτών» τόνισε ο κ. Πέππας και πρόσθεσε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων, υποδομές άθλησης και  δράσεις ανάδειξης του θεματικού τουρισμού.   

             «Δεν είχε ανάγκη η Αττική από πολιτικούς διαχειριστές»

Ο κ. Πατούλης στην ομιλία του ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Πέππα για την κατάρτιση αυτού του προϋπολογισμού. Στην ομιλία pe 2του επικαλέστηκε τις «τεράστιες ανάγκες» της Αττικής και αναφέρθηκε στις ελλείψεις πόρων, προσωπικού αλλά και ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου που θα βοηθούσε στο να ανταποκριθεί η Διοίκηση στις εκατοντάδες αρμοδιότητες της. Παράλληλα εστίασε στη διαχρονική έλλειψη της βούλησης του κεντρικού κράτους να εφαρμόσει ένα συνολικό ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο για να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της Αττικής.

«Δυστυχώς αποδείχθηκε στην πράξη τα προηγούμενα χρόνια ότι η Αττική δεν είχε ανάγκη από πολιτικούς διαχειριστές. Δεν είχε ανάγκη από τροχονόμους διάθεσης κονδυλίων. Είχε ανάγκη από ανθρώπους που είχαν όραμα, σχέδιο, διάθεση να διεκδικήσουν αυτά που η Αττική δικαιούται» τόνισε και σημείωσε πως η Αττική τα βασικά προβλήματά της είναι η ανεπαρκής αντιπλημμυρική θωράκιση, οι ελλείψεις σε βασικές υποδομές, η αδυναμία της να προσελκύσει επενδύσεις, το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Παρά τα σημαντικά προβλήματα, ωστόσο ο Περιφερειάρχης διαμήνυσε πως «η νέα διοίκηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με ότι μας κρατά πίσω, με ενότητα και αξιοποιώντας τη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών».

«Οι τοπικές μας κοινωνίες απαιτούν αποτέλεσμα, απαιτούν έργο. Απαιτούν μεταρρυθμίσεις» ανέφερε.

«Πρώτη προτεραιότητα η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής»

pe 3Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό ύψους 490 εκατομμύριων ευρώ, τόνισε ότι το 40% περίπου ,αφορά ανελαστικές δαπάνες, όπως μισθοδοσία, επισημαίνοντας πως «με ίδιους πόρους, θα εκτελέσουμε έργα ύψους 184 εκατομμυρίων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, προϋπολογισμού άνω των 160 εκατομμυρίων είναι έργα συνεχιζόμενα. Έργα που ξεκίνησαν  πριν αναλάβουμε τη θητεία μας, τα οποία από τη μια δεν μπορούν και δεν πρέπει να σταματήσουν».

Όπως ανέφερε, με δεδομένη τη στέρηση των ίδιων πόρων που απαιτούνται για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της νέας Διοίκησης, «στο τεχνικό μας πρόγραμμα περιλάβαμε μια σειρά από νέα έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ, δεσμεύοντας αρχικά ένα μικρό μέρος των ίδιων πόρων μας , προκειμένου να είμαστε έτοιμοι στο άμεσο μέλλον να τα υλοποιήσουμε, αναζητώντας κι άλλες πηγές χρηματοδότησης».

Ως πρώτη προτεραιότητα χαρακτήρισε την άμεση δρομολόγηση έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, με έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών

για τις οριοθετήσεις και τις διευθετήσεις των ρεμάτων του Λεκανοπεδίου, ώστε να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς για τις ζωές και τις περιουσίες τους. Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε πως η νέα Διοίκηση για την αποτελεσματικότερη θωράκιση της Αττικής θα διεκδικηθούν χρήματα τόσο από το κεντρικό κράτος, όσο και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Παράλληλα τόνισε πως στις προτεραιότητες είναι η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Αττικής, η διασφάλιση των αναπτυξιακών εργαλείων για την επανεκκίνηση της Αττική σε αυτό το επίπεδο, η προσέλκυση επενδύσεων, η τουριστική προβολή της Αττικής, η ενίσχυση των δομών και πολιτικών πρόληψης υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου.

Στο επίκεντρο της πολιτικής της νέας Διοίκησης είναι η προώθηση της ανακύκλωσης και η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα προστατεύει πάνω από όλα τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας .

«Το 2020 θα είναι έτος ανακύκλωσης»

«Δεν μπορούμε να είμαστε ούτε περιφέρεια της υγείας, ούτε πράσινη περιφέρεια, αν επιμείνουμε να θάβουμε τα σκουπίδια μας» ανέφερε και διαμήνυσε την αποφασιστικότητά της νέας Διοίκησης «χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς λαϊκισμό, με σχέδιο και υπευθυνότητα, να δοθεί μόνιμη λύση σε ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί δεκαετίες».

Επιπρόσθετα έμφαση θα δοθεί στην ανάδειξη και αξιοποίηση των μεγάλων πάρκων της Αττικής-για αναπλάσεις θα κατευθυνθεί το 22% των πόρων του τεχνικού  προγράμματος, στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, στη βελτίωση της προσβασιμότητας ιδιαίτερα των ατόμων με αναπηρία, με έργα οδοποιίας, προϋπολογισμού άνω των 27 εκ. ευρώ, με τη δημιουργία σύγχρονων κι ασφαλών διαβάσεων, με νέες σηματοδοτήσεις, με προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης  θα κάνουμε βήματα μπροστά και στον τομέα αυτό.

«Θα στηρίξουμε τους Δήμους»

Σε ότι αφορά τα αναγκαία έργα για τους Δήμους ο κ. Πατούλης τόνισε ότι με βάσει τις δυνατότητες της Περιφέρειας, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότερα έργα που έχουν ώριμες μελέτες.

«Η προηγούμενη διοίκηση έταξε πολλά σε πολλούς. Υπάρχουν περίπου 300 έργα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ωρίμανσης, τα οποία είτε έχουν υπογεγραμμένη προγραμματική σύμβαση, είτε έχουν εγκεκριμένη αλλά όχι υπογεγραμμένη προγραμματική σύμβαση, είτε στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν έχουν υπογεγραμμένη σύμβαση ή είναι εντελώς ανώριμα και βρίσκονται στη φάση συλλογή στοιχείων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 620 εκ. ευρώ, που δεν έχουμε τα χρήματα να τα υλοποιήσουμε.

Είναι έργα που απαιτούν πέντε τουλάχιστον προϋπολογισμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως θα γίνει κατηγοριοποίηση των έργων και θα υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση στους Δημάρχους.

«Προτεραιότητα να αυξήσουμε την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ»

 

Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ το οποίο χαρακτήρισε  σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την Περιφέρεια, επισημαίνοντας ότι εμφανίζει χαμηλή απορρόφηση.

«Είναι ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού σε όρους δημόσιας δαπάνης, ύψους 1,17 Δις Ευρώ περίπου, το οποίο εμφανίζει απορρόφηση οριακά στο 30%, έχοντας διανύσει ήδη το 60% του συνολικού χρόνου ολοκλήρωσης και μόλις 4 έτη πριν την λήξη του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για την έγκαιρη και αποτελεσματική ολοκλήρωση του Προγράμματος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023, θα πρέπει οι ρυθμοί απορρόφησης δαπανών να διπλασιαστούν, κι από 100 εκ. Ευρώ περίπου που εμφάνιζε το ΠΕΠ Αττικής τα προηγούμενα έτη, θα πρέπει να γίνει 200 εκ. Ευρώ για κάθε έτος μέχρι το 2023!

Ο στόχος αυτός είναι πολύ υψηλός ωστόσο θεωρούμε ότι με το συντονισμό και τη συνεργασία της Περιφέρειας με τους δικαιούχους, καθώς και με στοχευμένες ενέργειες και δράσεις ενίσχυσης της απορρόφησης θα καταφέρουμε να υπερβούμε τα εμπόδια και να ολοκληρώσουμε επιτυχώς το ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020.

Στο διάστημα που υπολείπεται μέχρι τις 31/12/2023 θα προβούμε σε έγκριση χρηματοδότησης και υλοποίηση δράσεων:

-          συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και Ακαδημαϊκών – Ερευνητικών Ιδρυμάτων ύψους 20 εκ. Ευρώ μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 1 του ΠΕΠ Αττικής

-          ενίσχυσης της διείσδυσης τεχνολογικών πληροφορίας και επικοινωνίας, ψηφιακής αναβάθμισης και καταπολέμησης του ψηφιακού αναλφαβητισμού, ύψους 10 εκ. Ευρώ μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 2 του ΠΕΠ Αττικής

-          αναθέρμανσης της επιχειρηματικότητας στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής καθώς και σε δυναμικούς τομείς ανάπτυξης της Περιφέρειας, ύψους 10 εκ. Ευρώ μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 3 του ΠΕΠ Αττικής

-          ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων συνολικού προϋπολογισμού 30 εκ. Ευρώ μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 4 του ΠΕΠ Αττικής

-          ενίσχυσης των υποδομών ύδρευσης στα νησιά της Αττικής, προϋπολογισμού 20 εκ. Ευρώ μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 6 του ΠΕΠ Αττικής

-          κατάρτισης εργαζομένων μέσω όλων των επιμελητηρίων της Αττικής, προϋπολογισμού 8 εκ. Ευρώ

-          προληπτικής ιατρικής και προσυμπτωματικού ελέγχου σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, σε συνέργεια με τα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων της Περιφέρειας

-          στήριξης των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους, μέσω της κατασκευής και λειτουργίας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης κατ΄ εφαρμογή της ΚΥΑ 131017/283/2019 στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 9 και 10 του ΠΕΠ Αττικής

-          τεχνικής βοήθειας σε όλους του Δήμους της Περιφέρειας για την επικαιροποίηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων, συνολικού προϋπολογισμού 1,6 εκ. Ευρώ

-          ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή προϋπολογισμού 50 εκ. Ευρώ μέσω της εκχώρησης πόρων του Ταμείου Συνοχής» ανέφερε.

Παράλληλα σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 τόνισε ότι εντός των προσεχών ημερών, θα υποβληθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το τελικό κείμενο θέσεων και απόψεων της Περιφέρειας σχετικά με την νέα Προγραμματική Περίοδο.

Έμφαση θα δοθεί στην εξασφάλιση πρόσθετων πόρων για:

-          την ανάδειξη της Περιφέρειας ως προορισμό θεματικού τουρισμού

-          τη βιώσιμη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων

-          την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή

-          την υλοποίηση δράσεων ανάδειξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου χωρικού και θεματικού σχεδιασμού

-          την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων

-          την κοινωνική συνοχή και την προστασία των ευπαθών ομάδων

-          υποδομές μεταφορών και παρεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας

-          την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα που αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος της τοπικής μας οικονομίας

«Θα κινηθούμε σε τέσσερις άξονες με αναπτυξιακό πρόσημο»

Ο κ. Πατούλης περιέγραψε τους 4 βασικούς άξονες που θα βασιστεί η πολιτική της νέας διοίκησης:

  • Ο πρώτος άξονας είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ απο τους δικούς μας πόρους.pe 4
  • δεύτερος άξονας, προβλέπει να διεκδικήσουμε από το κεντρικό κράτος να καταρτίσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ένα ολοκληρωμένο 5ετές σχέδιο έργων και παρεμβάσεων στην Αττική, ύψους τουλάχιστον 10 δις ευρώ, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλωντην κατασκευή νέων υποδομών στον τομέα των μεταφορών , όπως οι επεκτάσεις του δικτύου του Μετρό, την αναβάθμιση όλων των λιμανιών της Αττικής, την κατασκευή νέων οδικών αξόνων , την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών, τα αντιπλημμυρικά έργα , τη χρηματοδότηση του νέου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων κλπ.
  • 10 δις για την Αττική πρέπει να είναι το αίτημά μας από την Κυβέρνησηκαι πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε αν είμαστε ενωμένοι.
  • Ο τρίτος άξονας που πρέπει να δώσουμε βαρύτητα, είναι να δημιουργήσουμε ευνοϊκό περιβάλλον για προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Αττική , καθώς και να επιδιώξουμεσυνέργειες με ιδιωτικά επιχειρηματικά σχήματα , που διαθέτουν κεφάλαια και τεχνογνωσίασε τομείς κοινού ενδαφέροντος.

Ξεκαθαρίζω ότι η δική μας διοίκηση θα είναι φιλική απέναντι σε κάθε πραγματική επένδυση που θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή αναγέννηση της Αττικής και θα σέβεται τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών. 

Είμαστε ανοικτοί σε αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες με όρους ισοτιμίας.

  • Τέλος, η χρονιά που μας έρχεται είναι χρονιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε ότι η νέα Διοίκηση δεν θα αρκεστεί στο ρόλο του απλού διαχειριστή αλλά στόχος είναι να φανεί πραγματικά χρήσιμη στους πολίτες.

 
data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"