Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

Έργο υπογειοποίησης σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια - Φωτογραφίες 4 Οκτωβρίου

04-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Προχώρησαν αρκετά οι εργασίες, από τότε που είχαμε τελευταία φορά δημοσιεύσει φωτογραφίες στις 2/5/20, από το έργο της υπογειοποίησης των...

Υπογειοποίηση γραμμών στα Σεπόλια - Δυό χρόνια «εργασιών» για να έχει καλυφθεί μόλις το 0,9% του έργου

25-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Απογοητευτική είναι η κατάσταση με το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια. Ποιός έχει την ευθύνη για το...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Σε ποιόν θα κόψει κλήση η δημοτική αστυνομία γι αυτό το πεζοδρόμιο;

02-10-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πολύ καλά κάνει η δημοτική αστυνομία και κόβει κλήση σε όποιον παρκάρει σε πεζοδρόμιο. Αλλά γι αυτό το πεζοδρόμιο σε...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

 

Γ. Πατούλης: «Η Ελλάδα που είναι η γενέτειρα του Ιπποκράτη, θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί σε δράσεις πρόληψης υγείας και να μην είναι ουραγός.

Η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει δράση, έχοντας στο επίκεντρο την προστασία της υγείας των πολιτών»

ynt1Στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής, με στόχο να παρουσιάσει το πρόγραμμα  πρόληψης υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου που δρομολογεί η Περιφέρεια και αφορά τους 66 Δήμους, μετέβη σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών Δ. Νάνου.

Βασικές πτυχές του προγράμματος παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και επιστημονικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη Σ. Παπασπυρόπουλος.

Παρέστησαν οι Δήμαρχοι Αλίμου Α. Κονδύλης, Αγίου Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου, Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, Μοσχάτου-Ταύρου Α. Ευθυμίου, Ν. Σμύρνης Σ. Τζουλάκης, Π. Φαλήρου Γ. Φωστηρόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Αλίμου Α. Σιμητροπούλου, Αργυρούπολης-Ελληνικού Κ. Μηνόπουλος και Ε. Στελλάκη, Καλλιθέας Α. Γιαννάκου-Πάσχου, Ν. Σμύρνης Π. Γιατζίδης και στελέχη των Δήμων με αρμοδιότητα στα θέματα υγείας και κοινωνικής πολιτικής.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι στις προτεραιότητες της Περιφέρειας, εκτός από τη δρομολόγηση εμβληματικών έργων, όπως η ynt2ανάπλαση του Φαληρικού όρμου και τον εκσυγχρονισμό υποδομών που θα αλλάξουν το πρόσωπο της Αττικής και θα τη βάλουν σε τροχιά ανάπτυξης, είναι οι πολιτικές που έχουν στόχο τη διατήρηση της υγείας των πολιτών. Όπως διευκρίνισε, μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα που εκπονεί η Περιφέρεια, μέσω ΕΣΠΑ,  θα δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών με σκοπό την προστασία της υγείας τους και την έγκαιρη εντόπιση διαφόρων ομάδων του γενικού πληθυσμού που μπορεί να κινδυνεύουν από διάφορα σοβαρά νοσήματα.

«Στόχος μας είναι μέσα από τη γόνιμη συνεργασία του επιστημονικού κόσμου με την Αυτοδιοίκηση, να εφαρμόσουμε και εδώ βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται εδώ και χρόνια σε όλη την Ευρώπη, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η Ελλάδα που είναι η γενέτειρα του Ιπποκράτη, θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί σε δράσεις πρόληψης υγείας και να μην είναι ουραγός. Θα υποστηρίξουμε το κεντρικό κράτος προκειμένου να προωθήσει τις πολιτικές που απαιτούνται, αλλά η αυτοδιοίκηση λειτουργεί αποκεντρωτικά και αναλαμβάνει την ευθύνη παρεμβάσεων προς όφελος των πολιτών» σημείωσε.

Επιπρόσθετα υπογράμμισε πως θα εκπονούνται προληπτικά προγράμματα μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας και πρόσθεσε πως με το νέο ΕΣΠΑ θα ολοκληρωθεί η στρατηγική πρόληψης της Περιφέρειας, η οποία θα απευθύνεται στους πολίτες, μέσα από σύγχρονες δομές.

ynt3Κατά την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Αττικής ανέφερε ότι μέσω του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται πλέον και η Περιφέρεια Αττικής, θα δοθεί έμφαση τόσο στην Πρωτοβάθμια Πρόληψη, όσο και στην Δευτεροβάθμια Πρόληψη, με ευρεία ενημέρωση όλου του πληθυσμού για 25 ξεχωριστά θεματικά πεδία, όπως, μεταξύ άλλων, το κάπνισμα, η φυσική άσκηση και υγιεινή διατροφή, η Σεξουαλική Αγωγή, το Bulling και χρήση του Internet, ο εμβολιασμός ενηλίκων και παιδιών, η Πρόληψη Ατυχημάτων, ο καρκίνος μαστού και μήτρας, η κατάθλιψη, η άνοια, η δωρεά οργάνων.

Για την ενημέρωση αυτή, όπως διευκρίνισε, θα χρησιμοποιηθούν τόσο οι συνηθισμένες πρακτικές (εκστρατείες, δράσεις, MME κλπ) όσο και νέες μέθοδοι μέσω ανάπτυξης ηλεκτρονικών εργαλείων (πλατφόρμες κλπ), κινητοποίησης των κοινωνικών δικτύων (socialmedia) κλπ.

«Κοινή μας φιλοδοξία είναι να συστηματοποιήσουμε, να επεκτείνουμε και να δημιουργήσουμε μετρήσιμα στοιχεία με τον πολίτη ενεργά συμμέτοχο. Να αναγνωρίσουμε δημόσια και να αναδείξουμε τις καλές πρακτικές που γίνονται στους Δήμους για να τις πολλαπλασιάσουμε και να τις διευρύνουμε», τόνισε ο Περιφερειάρχης και υπογράμμισε πως αναμένει από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής να αγκαλιάσουν και να θεωρήσουν δικό τους το έργο αυτό και να το προωθήσουν μέσα από:

  • Δικτύωση με Δήμους, μέσω και των ΚΕΠ Υγείας που θέλουμε να αναβαθμίσουμε. Τα ΚΕΠ Υγείας είναι Δημοτικές Δομές που ιδρύθηκαν για να αποτελέσουν το συντονιστικό κέντρο ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος Παροχής Υπηρεσιών Προαγωγής της Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής στους Δήμους της Χώρας.

Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που επιχειρείται η εφαρμογή διεθνών πρωτοκόλλων screening του πληθυσμού μέσα από ένα θεσμοποιημένο αυτοδιοικητικό πλαίσιο,  στο οποίο τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων της Αττικής θα έχουν - με τη συγκατάθεση του πολίτη - το follow up της διατήρησης της υγείας του.

Η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών Δ. Νάνου επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό που εφαρμόζεται για πρώτη φορά ynt4ένα συγκροτημένο, δομημένο πρόγραμμα πρόληψης υγείας και πρόσθεσε πως στόχος είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς και νοοτροπίας σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία της υγεία μας.

Ο κ. Παπασπυρόπουλος επισήμανε ότι η Περιφέρεια εκπονεί ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο, βασισμένο σε ένα στρατηγικό σχέδιο που εστιάζει στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας. Όπως τόνισε, το μείζον δεν είναι που θα κάνει τις εξετάσεις του ο πολίτης και ποιος θα τις πληρώσει. Πρώτον διότι πρόκειται για απλές, καθημερινές εξετάσεις ρουτίνας που πολλοί Έλληνες έχουν την δυνατότητα. Επιπλέον υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις που καλύπτονται μέσω του ΕΟΠΥΥ απευθείας. Τέλος για τους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και η Περιφέρεια σχεδιάζουν ειδικές παρεμβάσεις για τις ομάδες αυτές.

Έτσι, σύμφωνα με το πρόγραμμα:

  • για τον καρκίνο του εντέρου θα ελεγχθούν πολίτες 50 έως 75 ετών με τη διενέργεια της Mayerκοπράνων σε ετήσια βάση για 3 συνεχόμενα έτη ανά 5ετία.
  • Για τον καρκίνο του προστάτη, ο έλεγχος περιλαμβάνει την εξέταση αίματος για προστατικό αντιγόνο PSA, μία φορά κάθε δύο χρόνια για άνδρες 50 - 60 ετών και μία φορά κάθε 12 μήνες σε άνδρες 60-70 ετών σε συνδυασμό με ουρολογική εξέταση.
  • Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έχουμε το γνωστό τεστ Παπανικολάου ανά 1 έως 3 έτη σε γυναίκες ηλικίας 25 - 65χρ.
  • Για τον καρκίνο του μαστού ο έλεγχος γίνεται με μαστογραφία σε γυναίκες 40-50 ετών 1 φορά ανά 2 έτη και σε γυναίκες 50 - 70 ετών 1 φορά κάθε 1 έτος.
  • Για την πρόληψη του μελανώματος γίνεται κάθε 6 μήνες έως 1 έτος κλινική εξέταση σε όλους σύμφωνα με διεθνή κριτήρια.
  • Για την πρόληψη της ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, όλοι οι άνδρες 65 - 75 χρονών θα υποβληθούν σε υπερηχογράφημα κοιλίας άπαξ.
  • Τέλος η πρόληψη των καρδιαγγειακών, περιλαμβάνει απλέςεξετάσεις αίματος και ορισμένα ερωτηματολόγια κυρίως στις ηλικίες 30 - 70 ετών.
data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"