Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

 

Γ. Πατούλης: «Η Αττική δεν αντέχει άλλο να θάβει σκουπίδια - Ξεκινάμε άμεσα να ανακυκλώνουμε με την υλοποίηση οκτώ συγκεκριμένων  δράσεων»

Στα βήματα και τις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να γίνει πράξη ο στόχος να δοθεί μόνιμη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων της αναφέρεται ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο Ελεύθερο Τύπο.

Στην συνέντευξη επισημαίνει ότι «ηΑττική δεν αντέχει άλλο να θάβει σκουπίδια» και παρουσιάζει οκτώ συγκεκριμένες δράσεις που θα υλοποιηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2020. Έτος, το οποίο έχει κηρυχθεί από την Περιφέρεια Αττικής ως έτος Ανακύκλωσης.

Μεταξύ αυτών είναι ηαναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού, η προμήθεια 10.000 καφέ κάδων και 66 απορριμματοφόρων, η ίδρυση Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης και η λειτουργία HelpDesk στον ΕΔΣΝΑ, η προώθηση της ανακύκλωσης σε όλη την Αττική, η δημιουργία  1.000 σημείων ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία (Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Αθλητικούς Χώρους, Εκκλησίες) και η υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Αττικής προς την κατεύθυνση της ανακύκλωσης.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Πρωθυπουργού να προτείνει την κα Α. Σακελλαροπούλου ως επόμενη Προέδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, επισημαίνει ότι είναι «μια πρόταση πρόκληση, ευθύνης και συναίνεσης, προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας».

Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που έδωσε ο Περιφερειάρχης στη δημοσιογράφο Κ. Κατσαβού και δημοσιεύεται σήμερα στον Ελεύθερο Τύπο.  

 • Κύριε Πατούλη, κηρύξατε το 2020 έτος ανακύκλωσης για την Αττική.Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Σημαίνει την αποφασιστικότητά μας να δώσουμε μόνιμη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, κλείνοντας οριστικά τη λειτουργία της Φυλής ως ανοικτής χωματερής. Η Αττική δεν αντέχει άλλο να θάβει σκουπίδια. Είναι μια επιλογή που υποβαθμίζει το περιβάλλον και επιβαρύνει τη δημόσια υγεία. Γι’ αυτό ξεκινάμε άμεσα το 2020 με επιθετικό τρόπο, να ανακυκλώνουμε.

 • Πως θα γίνει αυτό; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο;

 

Το δικό μας σχέδιο προβλέπει ότι θα προχωρήσουμε άμεσα στην ανακύκλωση και σε καθολική κλιμακωτή εφαρμογή της Διαλογής στην Πηγή. Το σχέδιο αυτό θα το παρουσιάσουμε σε ειδική εκδήλωση στις 29 Ιανουαρίου, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο.

Μεταξύ άλλων προβλέπουμε το πρώτο εξάμηνο του 2020 να υλοποιήσουμε 8 συγκεκριμένες δράσεις :

 1. Προχωράμε στην αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού , με επαναπροσδιορισμό των στόχων για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση σε ρεαλιστική βάση και με μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
 2. Προμηθευθήκαμε και μοιράζουμε σταδιακά 10.000 καφέ κάδους και 66 απορριμματοφόρα σε Δήμους με σύναψη Μνημονίων Συνεργασίας μαζί τους, για την στοχευμένη και στοχοθετημένη συλλογή βιοαποβλήτων.
 3. Ιδρύουμε Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης, όπου οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τους στόχους,τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα όλων μας.
 4. Υποστηρίζουμε με πόρους άνω του 1,4 εκ. ευρώ ,με την Τεχνική Βοήθεια του ΠΕΠ τους Δήμους , την αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων .
 5. Θέσαμε σε λειτουργία HelpDesk στον ΕΔΣΝΑ για να στηρίξουμε τους Δήμους στη διαδικασία αναθεώρησης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης.
 6. Προωθούμε την ιδέα της ανακύκλωσης σε όλη την Αττική, μέσα από τη λειτουργία 60 κινητών σημείων , τα οποία θα συλλέγουν ανακυκλώσιμα υλικά και θα μοιράζουν προωθητικό υλικό για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
 7. Δημιουργούμεμέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους Δήμους 1.000 γωνιές ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία (Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Αθλητικούς Χώρους, Εκκλησίες).
 8. Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούνστοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Αττικής, η συμμετοχή των οποίων στην προσπάθεια μας είναι απαραίτητη.
 • Η Φυλή πότε θα κλείσει; Και που θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες, σύμφωνα με το σημερινό ΠΕΣΔΑ νέες μονάδες για τη διαχείριση των απορριμμάτων;

 

Σύντομα θα ανακοινώσουμε πότε και που θα κατασκευαστούν οι απαραίτητες νέες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ενώ θα συνεχίζουμε την αναζήτηση συμπληρωματικών λύσεων για ΜΕΒΑ, ΜΕΑ, ΧΥΤΥ, σύμφωνα με τον ισχύοντα και το μελλοντικά αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ. Στόχος μας είναι να έχει καταργηθεί ο πράσινος κάδος και να υπάρχουν μόνο χωριστά ρεύματα από Διαλογή στην Πηγή. Αυτός ο στόχος είναι δυνατόν να επιτευχθεί έναν χρόνο πριν από την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για χωριστή συλλογή όλων των βιοαποβλήτων, που είναι η 31-12-2023. Από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά ο ΧΥΤΑ Φυλής θα μπορεί να σταματήσει να δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα.

 • Να περάσουμε και στην πολιτική επικαιρότητα. Πως κρίνετε την απόφαση του Πρωθυπουργού να προτείνει την κα Α. Σακελλαροπούλου ως επόμενη Προέδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας;

Θέλω καταρχήν να εκφράσω το σεβασμό και την εκτίμησή μου στο πρόσωπο του απερχόμενου Προέδρου , του κ. Παυλόπουλου, με τον οποίο είχα μια εξαιρετική συνεργασία τα προηγούμενα χρόνια και με συνδέει μια πολύχρονη φιλία. Ο κ. Παυλόπουλος υπήρξε διαχρονικά σύμμαχος της αυτοδιοίκησης, γιατί αντιλαμβανόταν τον κρίσιμο ρόλο του αυτοδιοικητικού θεσμού στην προσπάθεια για τη δημιουργία μιας κοινωνίας συνοχής κι αλληλεγγύης. Η πρόταση του Πρωθυπουργού στο πρόσωπο της κας Σακελλαροπούλου, μιας καταξιωμένης κι έγκριτης δικαστικού, θα έλεγα ότι είναι μια τολμηρή επιλογή. Μια πρόταση πρόκληση, ευθύνης και συναίνεσης, προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, που επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την απόφασή του πρωθυπουργού να προχωρήσει την Ελλάδα μπροστά , προωθώντας μεταρρυθμίσεις στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και νέα πρόσωπα σε πολιτειακά αξιώματα, που σηματοδοτούν την αλλαγή που απαιτεί η ελληνική κοινωνία. Πιστεύω ότι η κα Σακελλαροπούλου είναι μια άξια γυναίκα και επιστήμονας, που μπορεί να ανταποκριθεί στην ευθύνη του αξιώματος που θα αναλάβει.

 • Η Περιφέρεια Αττικής είναι αντίθετη στη μετεγκατάσταση του Καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι;

Ως Δήμαρχος Αμαρουσίου αλλά και ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έχω στο προηγούμενο διάστημα προχωρήσει σε διαβούλευση τόσο με τους πολίτες του Δήμου Αμαρουσίου όσο και με τους Δήμους της Αττικής, σχετικά με το ζήτημα αυτό και η άποψη μου είναι ξεκάθαρη. Είμαι υπέρμαχος της πολιτικής προσέλκυσης επενδύσεων κι ενίσχυσης της υγιούς επιχειρηματικότητας, αρκεί αυτό να μη γίνεται σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αττικής. Η πρόσφατη, σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού  μας Συμβουλίου υπηρετεί με συνέπεια κι ευθύνη την άποψη αυτή. Με τη συνεργασία της Κυβέρνησης, του Δήμου Αμαρουσίου και της Περιφέρειας Αττικής οφείλουμε να εργαστούμε και να διασφαλίσουμε τους όρους εκείνους που θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση της επένδυσης χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη φυσιογνωμία της περιοχής και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.  

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"