Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

 

«Επιλέξαμε την πολιτική της πράξης και του αποτελέσματος»

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84» και στον δημοσιογράφο Χρήστο Βούζα, έδωσε σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου αναφερόμενη σε ζητήματα αιχμής.

Η Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι, κατά τη διάρκεια της δικής της θητείας, η Περιφέρεια Αττικής έγινε ορατή στους πολίτες αλλά και σε διεθνές επίπεδο, εστίασε στα εργοτάξια που είναι ανοικτά, και προσφέρουν θέσεις εργασίας, τονώνοντας παράλληλα την τοπική οικονομία, αναφέρθηκε σε δράσεις και πρωτοβουλίες κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, για τους πολίτες που βρέθηκαν σε μεγαλύτερη ανάγκη, μίλησε για τις εθνικές τραγωδίες στη Μάνδρα και το Μάτι, ενώ προανήγγειλε καινούργιο χωροταξικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η Περιφερειάρχης Αττικής εξήγησε ότι, από την πρώτη στιγμή της παρουσίας της στη διοίκηση, επέλεξε την πολιτική της πράξης και του αποτελέσματος. «Η πατρίδα μας χρεοκόπησε από εξαγγελίες», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της, ενώ κάλεσε σε διάλογο τους πολιτικούς αντιπάλους της, επισημαίνοντας ότι, σε αντίθεση με την ίδια, έχουν υπηρετήσει για πάρα πολλά χρόνια την Αυτοδιοίκηση, και έχουν κάνει πολλές εξαγγελίες, χωρίς ωστόσο απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Τα κυριότερα σημεία της παρέμβασης της Ρένας Δούρου στον «Αθήνα 9.84»:

Γενική εικόνα παρεμβάσεων Περιφέρειας

«Μας πιστώνουν ότι κάναμε τον θεσμό της Περιφέρειας περισσότερο ορατό. Βρεθήκαμε, από το γραφείο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, μέχρι εκείνο του Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο.

Λύνουμε προβλήματα, που υπερβαίνουν της ληξιαρχικής μου πράξης γέννησης, όπως την Αττική Ριβιέρα.

Εστιάζουμε στην αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, τη στήριξη του Πολιτισμού, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Αττική 327 ανοικτά εργοτάξια, που δίνουν δουλειά σε κόσμο, και τονώνουν την τοπική οικονομία.

Σταθήκαμε δίπλα στους συμπολίτες μας που, σε συνθήκες κρίσης και χρεοκοπίας, δυσκολεύτηκαν ακόμη και με στοιχειώδη δικαιώματα, όπως με το πρόγραμμα ‘Ρεύμα για όλους’».

Για τις δυο εθνικές τραγωδίες, σε Μάνδρα και Μάτι

«Οι συμπολίτες μας που χάθηκαν δεν είναι αυτοκίνητα, για να τους αθροίζουμε. Υπήρξαν πολιτικοί της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και δημοσιογράφοι, που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να αθροίσουν τους νεκρούς και να βρουν τον φταίχτη στο πρόσωπό μου.

Εγγράφως, όχι με λόγια, δήλωσα ότι υπάρχει ευθύνη. Δεν μπορούμε να λέμε ότι έγιναν όλα καλά, και ότι δεν φταίει κανείς, όταν μιλάμε για απώλειες ανθρώπινων ζωών και ζημιές σε ατομικές περιουσίες και κρατικές υποδομές.

Υπάρχει ευθύνη, που πρέπει να επιμεριστεί. Του πολιτικού συστήματος, του κράτους, με την άναρχη δόμηση, με την ελλιπή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ. Έχω την άποψη ότι, οι πολιτικοί δεν κινούνται υπεράνω του νόμου.

Στη Μάνδρα, η δική μας διοίκηση ξεμπλόκαρε τη διευθέτηση του ρέματος, σε αντίθεση με τη θανάσιμη αβελτηρία των προηγούμενων διοικήσεων, επί δεκαετίες. Εμείς, στη Μάνδρα δεν βρήκαμε μελέτες, αλλά ανώριμα έργα. Σήμερα, το έργο ολοκληρώνεται, και αναμένεται να παραδοθεί το καλοκαίρι.

Στη Μάνδρα, είχαμε λοιδορηθεί, όταν προσήλθαμε στην Εισαγγελία, γιατί δεν είναι σύνηθες, αντί να μιλάς για πολιτική δίωξη, να προσέρχεσαι για να συνδράμεις τη δικαστική έρευνα.

Θα πρέπει να δούμε το θεσμικό πλαίσιο. Το σημερινό είναι ένα θεσμικό πλαίσιο ενοχής για τους Περιφερειάρχες, οι οποίοι είναι περισσότερο ευάλωτοι από τους βουλευτές, καθώς δεν υπάρχει ασυλία.

Πρόκειται για εθνικές τραγωδίες, όχι της Δούρου ή της Περιφέρειας».

Για τον σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων

«Πρέπει να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να έχουμε καινούργιες χωροθετήσεις, οι οποίες και θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Εμείς φροντίσαμε να αποκτήσουμε εγκαίρως περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων, που να εναρμονίζεται με τον ευρωπαϊκό. Έγινε μέρος του εθνικού σχεδιασμού και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"