Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

“Το «Ρεύμα για Όλους» και η στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων, δεν ήταν αρμοδιότητα της Περιφέρειας - ήταν όμως προτεραιότητα για την κοινωνική πολιτική”

«Να φύγουμε για να αναλάβουν ποιοι; Ο κ. Πατούλης και ο κ. Σγουρός, με όσα λένε στον δημόσιο λόγο τους;», έθεσε το ρητορικό ερώτημα μιλώντας σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στους δημοσιογράφους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

«Σημείο των καιρών είναι τα fake news, όπως τα βίντεο που ανεβάζει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και στη συνέχεια διαψεύδονται», τόνισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης, προσθέτοντας, ότι δεν θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ή ότι έχει κακό επιτελείο. «Τα κάνει συνειδητά γιατί έχει καβαλήσει το κύμα του Ορμπανισμού, και υιοθετεί την άποψη νυν υπέρ πάντων η ψήφος». «Αν έστω κι ένας πολίτης δεν δει τη διάψευση αυτού που έχουν αναδείξει, μένει η εντύπωση και ο κ. Μητσοτάκης βγαίνει κερδισμένος», συνέχισε η ίδια.

Δεν ακούω άλλους υποψηφίους για την ανάληψη του κόστους κατεδάφισης των αυθαιρέτων

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα η Περιφερειάρχης δήλωσε έτοιμη να αναλάβει την κατεδάφιση των αυθαιρέτων. «Σήμερα, δεν βρίσκεται στα χέρια μας, αλλά στην Αποκεντρωμένη. Δεν ακούω όμως άλλους υποψηφίους να είναι έτοιμοι να αναλάβουν το σχετικό πολιτικό κόστος».

«Τα προηγούμενα χρόνια δείξαμε ότι δεν αγαπούσαμε, ως διοίκηση, την κάμερα, αλλά τον αθόρυβο τρόπο δουλειάς και ουσιαστικού αποτελέσματος», επισήμανε η ίδια.

Αναφερόμενη στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», σχετικά με τους τίτλους σπουδών της, η Περιφερειάρχης είπε: «Είχα την τιμή το 1999 να σπουδάσω με υποτροφία του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη στο Πανεπιστήμιο του Essex, με τη σπουδαία δημοκρατική Ιστορία. Μετά από 10 χρόνια, το περασμένο καλοκαίρι, το Πανεπιστήμιο με τίμησε με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. Για την οικογένειά μου, προίκα είναι οι σπουδές. Το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο δεν μοιράζει δεξιά και αριστερά τις αναγορεύσεις. Είναι κρίμα μια εφημερίδα ιστορική, όπως ‘Τα Νέα’».

«Για το δικό μου αξιακό πλαίσιο, έχουμε ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια. Υπάρχει ακόμη μια Ελλάδα που θεωρεί ότι, για τα κορίτσια της προίκα είναι οι σπουδές. Σε αυτή την Ελλάδα απευθύνομαι ως Περιφερειάρχης, με συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις, για να αναδειχθεί ένα ευρύ δίχτυ αξιοπρέπειας».

Κάναμε την Περιφέρεια ορατή στα διεθνή φόρα λήψης αποφάσεων

«Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο ΣΕΦ, επισήμανε ότι διάλεξα να πάω εκεί όπου με πήγε το καθήκον, στην Περιφέρεια Αττικής. Μας πιστώνουν ότι κάναμε την Περιφέρεια ορατή στα διεθνή φόρα λήψης αποφάσεων».

Αναφερόμενη στις εθνικές τραγωδίες, η Περιφερειάρχης τόνισε, ότι «υπάρχουν ανεξάρτητα πορίσματα που ανέδειξαν ότι, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής δεν είχαν ευθύνη», προσθέτοντας ότι η ίδια έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται την παραίτηση. «Παραιτήθηκα, όταν έθεσα υποψηφιότητα στις εκλογές του 2014, παραιτούμενη από βουλευτής, χωρίς να υπάρχει δίχτυ ασφάλειας ότι θα εκλεγώ».

«Δεν έχουμε μόνο κρίση χρέους. Έχουμε και κρίση Δημοκρατίας. Μπορεί 21 Αυγούστου να κλείσαμε πίσω μας την πόρτα της επιτροπείας, αλλά κάτι πρέπει να γίνει με τους νέους που προσεγγίζουν με απαξίωση την πολιτική».

Τα έργα που υλοποιούμε πρέπει να αντέχουν και τα ακραία φαινόμενα

Σχετικά με το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, η Περιφερειάρχης, τόνισε ότι πρόκειται για «μεγάλο αντιπλημμυρικό και μεγάλο αποχετευτικό έργο, με το Φαληρικό που πρόκειται να ολοκληρωθεί με το μεγάλο οικολογικό πάρκο». «Τα έργα που υλοποιούμε, πρέπει πλέον να μπορούν να αντέξουν και τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής».

Αναφορικά με το Πεδίο του Άρεως η Περιφερειάρχης είπε ότι η Περιφέρεια έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με διάφορους φορείς της Ελληνικής Δημοκρατίας, με την Ελληνική Αστυνομία ενώ εδώ και τρία χρόνια υπάρχει και ιδιωτική φύλαξη. Με τον ΟΚΑΝΑ, το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΘΕΑ  -σημείωσε- ότι έχουν υπογραφεί συμβάσεις που φτάνουν και τις 900.000 ευρώ για τη στήριξη των ανθρώπων που έχουν πρόβλημα τοξικοεξάρτησης χωρίς να είναι αρμόδια για αυτό το θέμα. «Παράλληλα, υπάρχουν πολιτιστικές πρωτοβουλίες σε εξέλιξη, που βοηθούν να επιστρέψει η ζωή στο Πεδίο του Άρεως».

Ερωτηθείσα για το θέμα των Εξαρχείων παρατήρησε ότι «η ιστορία του ‘αστικού μύθου’ για τα Εξάρχεια, είναι βολική σε προεκλογικές περιόδους, από ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται πραγματικά να βρεθούν λύσεις».

Σχολιάζοντας το θέμα των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, η Ρένα Δούρου παρατήρησε ότι «πολλές φορές προχώρησα σε ενέργειες, αντί να προσπαθώ να εξηγήσω στον κόσμο ότι δεν είμαι αρμόδια ή… μικρή πρωθυπουργός, όπως είχαν χαρακτηριστεί κάποτε οι Περιφερειάρχες». «Το ‘Ρεύμα για Όλους’, και η στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων, δεν ήταν αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Ήταν όμως προτεραιότητα για την κοινωνική πολιτική».

Απαντώντας σε ερώτημα για τη σχέση των πολιτικών με την Αυτοδιοίκηση, η Ρένα Δούρου, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται ένα «διαφορετικό ηθικό παράδειγμα άσκησης διοίκησης» για να σταλεί ένα διαφορετικό μήνυμα στους πολίτες. «Δεν θέλω να πάρω τη σκυτάλη από πολιτικούς που επέλεξαν την Αυτοδιοίκηση για να… αράξουν, να κάνουν τους υπολογισμούς τους και να επιστρέψουν σε άλλα αξιώματα. Οι αυτοδιοικητικοί είναι οι… ‘αυτοφωράκηδες’ της κεντρικής εξουσίας».

Οι Δήμοι δεν ενδιαφέρονται για τα απορρίμματα λόγω πολιτικού κόστους

Ερωτηθείσα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, η Περιφερειάρχης τόνισε ότιεπιμένει ότι αλλιώς τα μαζεύουν οι μνημονιακοί Δήμαρχοι και αλλιώς οι αντιμνημονιακοίκαι συμπλήρωσε ότι στα χρόνια των μνημονίων η λύση ήταν η ιδιωτικοποίηση και οι μεγαλοεργολάβοι, ενώ η δική μας πρόταση -όπως είπε- ήταν να ακολουθήσουμε τις ευρωπαϊκές επιταγές για τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

«Εμείς έχουμε ψηφίσει από το 2016 τον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα, αλλά πρέπει να τον εφαρμόσουν οι Δήμοι. Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, γιατί ελάχιστοι Δήμοι ανταποκρίθηκαν στα κίνητρα που έδωσε η Περιφέρεια. Χαλάνδρι, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, Κύθηρα, είναι μεταξύ των Δήμων που ανταποκρίθηκαν. Οι περισσότεροι επιλέγουν να μην ασχοληθούν, επειδή φοβούνται το πολιτικό κόστος».

Για τις σχέσεις της Περιφέρειας με τους Δήμους, είπε ότι «όταν δεν βοηθάς τον Δήμο, επειδή ο Δήμαρχος είναι διαφορετικής κομματικής προέλευσης, δεν τιμωρείς τον ίδιο, αλλά τους πολίτες. Γι’ αυτό και δεν το έκανα, και η Περιφέρεια Αττικής βοήθησε πολλούς Δήμους».

Αναφερόμενη στο θέμα της απλής αναλογικής, η Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «χρειάζεται συνεργασία και συναίνεση, για να διοικηθούν οι αυτοδιοικητικοί φορείς».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τους στόχους μελλοντικής θητείας της, η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο «τοπίο των πόλεων με τα κρίσιμα έργα στο Φαληρικό, τα προσφυγικά, το πάρκο Τρίτση, τα λιμάνια, στην οικονομία, όπου έχει γίνει σπουδαία δουλειά με τα Επιμελητήρια και τον πολιτισμό - έχουμε διαθέσει 71 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση πολιτιστικών έργων και πρωτοβουλιών».

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"