Ρένα Δούρου: Δίνω έναν αγώνα για να μην διοικηθεί η Περιφέρεια Αττικής από χέρια που έχουν αποδείξει με τη θητεία τους στην Αυτοδιοίκηση ότι δεν είναι χρυσά

 

«Δίνω έναν αγώνα μέχρι 26 Μαΐου για να μην διοικηθεί η Περιφέρεια Αττικής από χέρια που έχουν αποδείξει με τη θητεία τους στην Αυτοδιοίκηση ότι δεν είναι χρυσά», τόνισε μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή της στον ιστότοπο aftodioikisi.gr, και τον δημοσιογράφο Χρήστο Βούζα, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. «Έχουμε δείξει διαφορετικό ήθος. Δεν έχουμε πει ψέματα για τους αντιπάλους μας, ούτε έχουμε καταφύγει σε υπερβολές» προσέθεσε ή ίδια, θέτοντας το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών: «θα συνεχίσουμε ή θα πάμε πίσω;».

«Με τρομάζει το γεγονός ότι διεκδικούν να βρεθούν στο τιμόνι της μεγαλύτερης Περιφέρειας της πατρίδας μας άνθρωποι οι οποίοι έχουν ευθύνη για όσα συνέβησαν στο παρελθόν, έχουν επιδείξει αδράνεια και αβελτηρία, και τώρα επιδεικνύουν θράσος και τυμβωρυχία», επισήμανε η ίδια, προσθέτοντας: «η Περιφέρεια Αττικής δεν είναι πλέον ένας φορέας αδιάφορος για τους πολίτες».

Έγιναν πράγματα που δεν είχαν ξαναγίνει στην Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε στο έργο της θητείας της στην Περιφέρεια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πετύχαμε πρωτιές που καθόρισαν τις ζωές των συμπολιτών μας» και φέρνοντας το παράδειγμα του «σοβαρού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού». «Στο παρελθόν είχαμε ένα αντιπλημμυρικό έργο σε κάποιον δήμο, που τον ‘θωράκιζε’, στέλνοντας τα νερά στον επόμενο δήμο». «Μιλάμε για 168 έργα κόστους 514 εκατομμυρίων ευρώ». «Ούτε αυτά είναι αρκετά για να θωρακίσουν την Αττική από τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που φέρνει η κλιματική αλλαγή».

«Έχουμε ακόμη μια πρωτιά, αναφορικά με τις υποδομές. Προχωράμε σε έργα που χρόνιζαν επί δεκαετίες, όπως η Αθηναϊκή Ριβιέρα, που εξελίχτηκε σε Αττική Ριβιέρα, και ο αγωγός της Αίγινας, όπου οι κάτοικοι σχεδόν δεν πιστεύουν ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα χρειαστούν τους παραδοσιακούς νερουλάδες».

Η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη της Περιφέρειας στη δημόσια υγεία, μέσα από τη χρηματοδότηση όλων, και των 31 δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής με 40 εκατομμύρια.

Η ίδια τόνισε ότι «πλέον 22.000 μαθητές ξέρουν ότι η Περιφέρεια έχει φροντίσει για τη μετακίνησή τους στο σχολείο».

Μιλώντας για τη σχέση της Περιφέρειας με τον Πολιτισμό, η Περιφερειάρχης είπε ότι έχουν επενδυθεί 71 εκατομμύρια. «Για πρώτη φορά προσφέρουμε καθολικά προσβάσιμες ταινίες στους συμπολίτες μας με αναπηρία, με τη βοήθεια της Ταινιοθήκης της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.

Στον τομέα της επιχειρηματικότητας, η Ρένα Δούρου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι πλέον «νέοι και νέες μένουν στην Ελλάδα, στήνουν επιχειρήσεις και φέρνουν τεχνογνωσία από το εξωτερικό, επειδή η Περιφέρεια Αττικής τους επέτρεψε να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, και να συμμετάσχουν στα σημαντικότερα διεθνή φόρα». Στον δε τομέα του αθλητισμού έχουν επενδυθεί «217 εκατομμύρια, σε 140 αθλητικές εγκαταστάσεις».

«Αυτά δεν τα είχαμε ξαναδεί από την Περιφέρεια Αττικής τα προηγούμενα χρόνια».

Η Περιφέρεια Αττικής δεν είναι πλέον ένας φορέας αδιάφορος για τους πολίτες

«Το μόνο που σκέφτομαι είναι να είμαι χρήσιμη. Τα τελευταία 4 ½ χρόνια, όλη η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής υπήρξε χρήσιμη. Υπάρχουν καθυστερήσεις σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όλα όμως θα γίνουν στη βάση των αναγκών και των πολιτικών μαχών που έχουμε μπροστά μας.

Με εμάς στη διοίκηση, μετά το 2014, η Περιφέρεια Αττικής έγινε κεντρική πολιτική σκηνή, από τις Βρυξέλλες μέχρι τη Νέα Υόρκη.

Η Περιφέρεια Αττικής δεν είναι πλέον ένας φορέας αδιάφορος για τους πολίτες. Λόγω απλής αναλογικής, συμβουλεύω τους συνυποψηφίους μου να δουλέψουν από τώρα επί προγραμματικών αρχών. Θα δοκιμαστούμε πάνω στις συνεργασίες».

Στη διαχείριση των απορριμμάτων κάνουμε αγώνα δρόμου για να καλυφθούν καθυστερήσεις δεκαετιών

Αναφερόμενη στη διαχείριση των απορριμμάτων, η Περιφερειάρχης παρατήρησε ότι η σημερινή Διοίκηση επιχειρεί «να καλύψει τον χαμένο χρόνο δεκαετιών». «Είχα πει ότι για να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής, θα έπρεπε να υπήρχε ένας διαφορετικός σχεδιασμός». «Δυστυχώς, όταν αναλάβαμε, δεν υπήρχε ένας τέτοιος διαφορετικός σχεδιασμός». «Υπήρχε σχεδιασμός που ήταν σε βάρος της εθνικής οικονομίας και του περιβάλλοντος. Ο εργολάβος που θα αναλάμβανε, θα πληρωνόταν ανεξαρτήτως των τόνων σκουπιδιών που θα δεχόταν. Τέτοιος σχεδιασμός δεν υπήρχε καμία περίπτωση να λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

«Εμείς προσπαθήσαμε και καταφέραμε να έχουμε έναν εγκεκριμένο σχεδιασμό, τόσο από την κυβέρνηση όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε αποφάσεις στους δήμους, αλλά μονάχα να τους δώσουμε κίνητρα, προκειμένου να υλοποιήσουν σχεδιασμό και δράσεις», υπογράμμισε η Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι «έχουν γίνει πολλά, αλλά δεν είναι αρκετά. Υπήρξαν δήμοι που δεν ακολούθησαν καλά παραδείγματα άλλων δημάρχων».

«Όταν ανέλαβα, έλεγαν ότι, ‘η Δούρου θα κάνει την Αττική Νάπολη μέσα σε έξι μήνες’. Έκτοτε έχουν περάσει πολλά εξάμηνα, αλλά η Αττική δεν έγινε Νάπολη. Αντιθέτως, έχει να επιδείξει παραδείγματα που κάνουν την Αττική ευρωπαϊκή Περιφέρεια στην ουσία, όχι αλά καρτ». «Μάλιστα η Κομισιόν μας στήριξε απέναντι σε εκείνους που θέλουν να επαναφέρουν ανορθολογικές πρακτικές».

Η Περιφερειάρχης υπογράμμισε επίσης ότι η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας έχει κάνει «μια τεράστια προσπάθεια για τους εργαζομένους» του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής. «Όποιος βλέπει τις εγκαταστάσεις σήμερα, και κάνει τη σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από το 2014, δεν πιστεύει στα μάτια του». Αναφερόμενη στο θέμα των χωροθετήσεων, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου παρατήρησε ότι «δεν θέλουμε να ανακοινώσουμε κάτι που θα είναι έωλο». «Οι κοινοβουλευτικοί ρυθμοί δεν ακολουθούν δυστυχώς τις ανάγκες της κοινωνίας», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι δεν θα λάβει υπόψη της «το πολιτικό κόστος, ώστε να μην ανακοινώσω χωροθετήσεις πριν τις εκλογές, εφόσον είμαστε έτοιμοι».

«Οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση την οποία παραλάβαμε, ούτε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν λειτουργούμε τιμωρητικά. Θέλουμε να έχουμε πρότυπες εγκαταστάσεις, όπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Έχουμε ανθρώπους που έρχονται από το παρελθόν, υπονόμευσαν το παρόν και θέλουν να διεκδικήσουν το μέλλον

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Περιφερειάρχης τόνισε ότι «γίνεται προσπάθεια να φορτώσουν στο πρόσωπό μου δυο εθνικές τραγωδίες». «Είμαι από εκείνους που αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη. Είχα πει από την αρχή, ότι ενδεχόμενη αβελτηρία υπηρεσιακού παράγοντα, οδηγεί στην ευθιξία πολιτικού προϊσταμένου και στην παραίτησή του». «Οι παραιτήσεις δεν με τρομάζουν άλλωστε το 2014 είχα παραιτηθεί από βουλευτής για να διεκδικήσω την Περιφέρεια». «Λοιδορήθηκα όταν στην περίπτωση της Μάνδρας, προσήλθα η ίδια στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και είπα ότι, όταν υπάρχουν δεκάδες νεκροί, δεν μπορεί να μην πρέπει να αποδοθούν ευθύνες από τη Δικαιοσύνη».

«Δεν είναι αδυναμία, ούτε ενοχή, το γεγονός ότι, στα όσα αισχρά ειπώθηκαν από τον κύριο Μητσοτάκη και την κα Γεννηματά, ή από τους συνυποψηφίους μου, που στο παρελθόν είχαν θέσεις ευθύνης, δεν απάντησα».

«Να δείξουμε με πράξεις μια έμπρακτη συγγνώμη. Όχι στα λόγια. Να κάνουμε υπομονή και να πορευτούμε όλοι μαζί προς την ανεύρεση της αλήθειας και την απόδοση ευθυνών».

«Με τις δυο εθνικές τραγωδίες ζήσαμε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Δεν μου έτυχε εμένα. Τυχαίνει στην πατρίδα μου». «Αν αισθανόμουν ότι απλά ήμουν άτυχη, δεν θα αναλάμβανα τις πολιτικές ευθύνες, ούτε να βοηθήσω την απόδοση της δικαστικής εξουσίας. Με ανησυχεί ότι για κάποιους αρκεί να βρούμε το εξιλαστήριο θύμα, χωρίς να κάνουμε κάτι για να θωρακίσουμε τις τοπικές κοινωνίες».

Αντικρουόμενες δηλώσεις δείχνουν ότι οι αντίπαλοί μου έλεγαν άλλα στο παρελθόν και άλλα λένε σήμερα

«Αντικρουόμενες δηλώσεις δείχνουν ότι οι αντίπαλοί μου έλεγαν άλλα στο παρελθόν και άλλα λένε σήμερα. Ουδέποτε και οι δυο προχώρησαν σε ενέργειες που θα είχαν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και όσα έρχονται από το παρελθόν».

«Κάναμε έγκαιρα ημερίδες για ακραία καιρικά φαινόμενα, έχουμε στηρίξει Πυροσβεστικό Σώμα και Αστυνομία για να ενισχυθούν οι υποδομές».

«Έχουμε ανθρώπους που έρχονται από το παρελθόν, υπονόμευσαν το παρόν και θέλουν να διεκδικήσουν το μέλλον».

«Στην Ευρώπη υπάρχει μια συζήτηση για να πάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση των κρατών-μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση των Περιφερειών. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να δώσει στις Περιφέρειες αυξημένο ρόλο».

Η υποψηφιότητα Πατούλη είναι προϊόν εσωκομματικού εκβιασμού στη ΝΔ

Αναφερόμενη στον Δήμαρχο Αμαρουσίου, η Περιφερειάρχης παρατήρησε ότι «ο δήμαρχος Αμαρουσίου εκπροσωπεί μια διοίκηση που δεν κατάφερε να διεκδικήσει τα χρήματα για την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση, και πήρε στον λαιμό του και άλλους δημάρχους» του Βόρειου Τομέα Αττικής. «Ήταν πολέμιος του δεύτερου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δεν ήθελε να βρίσκονται στα χέρια των Περιφερειών τα χρήματα της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, αλλά να διαμοιραστούν στους δήμους», προσέθεσε η ίδια.

«Η αγωνία μου είναι πώς θα λειτουργήσουμε με βάση την απλή αναλογική. Να διεξαχθεί σοβαρός διάλογος, που να μας επιτρέψει να μάθουμε τις θέσεις όλων, και όχι να προσθέτουμε στην αηδία των νέων ανθρώπων. Περιμένω να δω τις προγραμματικές αρχές τους. Θεωρώ ότι, τα πράγματα θα είναι δύσκολα στην πρώτη θητεία, καθώς δεν έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε».

Αναφερόμενη στους συνυποψηφίους της, η Περιφερειάρχης παρατήρησε ότι «είναι αντίπαλοι και στο ηθικό κομμάτι, τροφοδοτώντας τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, αν πρέπει κάθε μέρα να διαψεύδω κατασκευασμένες ειδήσεις, ως απάντηση σε όσα ισχυρίζονται».

«Η υποψηφιότητα Πατούλη είναι προϊόν εσωκομματικού εκβιασμού στη ΝΔ. Ξεκίνησε για Δήμαρχος Αθηναίων, και τελικά κατέληξε υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής».

Σήμερα το δίλημμα είναι Δημοκρατία ή πισωγύρισμα στην ακροδεξιά

«Εμείς κάνουμε μια προσπάθεια να εκφράσουμε τα καινούργια διλήμματα, που είναι Δημοκρατία ή πισωγύρισμα στην ακροδεξιά και τον φασισμό. Τρίζουν τα θεμέλια του εγχειρήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Σήμερα, η ακροδεξιά βρίσκεται ακόμη και μέσα σε κυβερνητικά σχήματα. Λυπάμαι που δεν το αντιλαμβάνεται το Κίνημα Αλλαγής, και γίνεται παρακολούθημα μιας Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει ξεχάσει τις ιδρυτικές αρχές της».

«Είναι πιο εύκολο να διαδίδεις fake news, από το να καταθέσεις ουσιαστικές προτάσεις για το μέλλον της Περιφέρειας Αττικής, πολύ περισσότερο όταν είχαν στο παρελθόν την ευκαιρία ως έμπειροι αυτοδιοικητικοί να επιδείξουν έργο, και δεν το έκαναν». «Θα πρέπει να διοικηθεί η μεγαλύτερη Περιφέρεια της πατρίδας μας, χωρίς να πισωγυρίσει. Χρειάζεται να μην τροφοδοτούμε την αδιαφορία των νέων, αλλά να τους ξαναφέρουμε στα κοινά».

«Στην πατρίδα μας, οι κυβερνήσεις συνεργασίας ήρθαν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Δεν συνδέθηκαν με τη συναίνεση, όπως έχουμε παραδείγματα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά ταυτίστηκαν με χυδαίο τρόπο, με την εφαρμογή των μνημονίων.

Το παράδειγμα κυβερνητικών συνεργασιών που είχαμε ζήσει, ήταν κυβερνήσεις υποταγμένες στην τρόικα, οι οποίες πρώτα συγκροτούνταν, και μετά αναζητούσαν τα σημεία προγραμματικής σύγκλισης.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ είχαμε συνεργασία επί προγραμματικών αρχών. Ούτε εμείς πάψαμε να είμαστε ριζοσπαστική Αριστερά, ούτε ο κ. Καμμένος άλλαξε. Η συνεργασία έγινε επί συγκεκριμένων θέσεων.

Το οικονομικό πρόγραμμα αυτής της συγκυβέρνησης πέτυχε, αφού τον περασμένο Αύγουστο αφήσαμε πίσω μας την πόρτα της επιτροπείας. Όταν τέθηκε το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, η συνεργασία μας δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί.

Με απόλυτο σεβασμό σε αυτή τη συνεργασία, ο κ. Καμμένος δεν την τίναξε στον αέρα, όταν η κυβέρνηση πέρασε μια σειρά από κοινωνικά νομοσχέδια με τα οποία δεν συμφωνούσε, καθώς εκκρεμούσε ακόμη το θέμα των οικονομικών και της εξόδου από την επιτροπεία».

Το ΚΙΝΑΛ προσπαθεί να δικαιωθεί ιστορικά για τη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία

«Το ΚΙΝΑΛ προσπαθεί να δικαιωθεί ιστορικά για τη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Θα μπορούσαν να παραδεχθούν ότι, δεν έπραξαν σωστά στο παρελθόν. Ο κ. Μητσοτάκης βάζει την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων πάνω από τις ανάγκες της πατρίδας μας.

Δεν υπήρξε ανασχηματισμός στον οποίο να μην με παρουσίαζαν ότι αναλαμβάνω χαρτοφυλάκιο. Κάποιοι έκριναν εξ ιδίων τα αλλότρια. Έχουμε παραδείγματα ανθρώπων που αντιμετώπισαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως σκαλοπάτι, ή ως χώρο για να κάνουν το αγροτικό τους, μέχρι να δουν τι θα κάνουν».

Η συνέντευξη της Περιφερειάρχη Αττικής στο aftodioikisi.gr – με βίντεο εδώ: https://www.aftodioikisi.gr/sunenteuxeis/r-doyroy-stin-aftodioikisi-gr-patoylis-amp-sgoyros-ta-zoyn-ta-pososta-tis-cha-vinteo/