Γ. Πατούλης: «Η αποτελεσματική και ποιοτική λειτουργία της Περιφέρειας Αττικής υπέρ των πολιτών είναι προτεραιότητά μας και σε αυτό το ζήτημα δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση»

staikouΗ δυνατότητα σύστασης γραφείου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στην Περιφέρεια Αττικής καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την αναγκαιότητα κάλυψης οδοιπορικών εξόδων για τους εργαζόμενους της Περιφέρειας που στελεχώνουν τις ελεγκτικές υπηρεσίες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Αττικής με τον υπ. Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπ. Οικονομικών.

Στη συνάντηση μετείχε και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης.

Ο κ. Πατούλης επικαλούμενος και τη θετική ανταπόκριση του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Κ. Χαλκιά στον οποίο είχε θέσει την πρόταση του για τη δημιουργία γραφείου στην Περιφέρεια κατά τη σχετική συνάντησή τους, επισήμανε στον κ. Σταϊκούρα πως πρόκειται για μία καινοτόμα πρωτοβουλία, με στόχο, μεταξύ άλλων, να συμβάλλει πιο ουσιαστικά και πιο αποτελεσματικά η Περιφέρεια και στο έργο του κεντρικού κράτους.

«Η δημιουργία του γραφείου του ΝΣΚ στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας που είναι η Αττική θα αποτελέσει μία «γέφυρα» μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης ενώ παράλληλα σηματοδοτεί και τη βούληση για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από το κράτος προς την Αυτοδιοίκηση. Προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της διαφάνειας και η νομική κατοχύρωση στη λειτουργία μας και στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία με ένα θεσμό υψηλού κύρους, όπως είναι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, εκτός από το ότι θα αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη διοίκηση της Περιφέρειας, στέλνει ταυτόχρονα και ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία πως δίνεται έμφαση στην καλύτερη θωράκιση της Αυτοδιοίκησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε εύλογη την πρόταση του κ. Πατούλη, συμφωνόντας ότι η σύσταση του γραφείου θα διευκολύνει διαδικασίες που σχετίζονται με τη λειτουργία της Περιφέρειας και τόνισε πως θα εξετάσει το θέμα στις λεπτομέρειές του που σχετίζονται κυρίως με το τρόπο διάρθρωσης της δομής.

Κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης έθεσε στον υπ. Οικονομικών και το ζήτημα της ανάγκης να προβλεφθεί η κάλυψη οδοιπορικών εξόδων για τους εργαζόμενους που στελεχώνουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Περιφέρειας, επισημαίνοντας πως εκτελούν πολύ σημαντικά καθήκοντα και στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η διευκόλυνση τους με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. «Ήδη στην Περιφέρεια αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, καθώς λόγω κινητικότητας πολλά στελέχη μας έχουν μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο ούτε να χάσουμε άλλους υπαλλήλους ούτε να κάνουμε καμία έκπτωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας, ειδικά όταν αυτές σχετίζονται με ελέγχους για την προστασία των πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης στον υπ. Οικονομικών. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια δεν έχει τη δυνατότητα υποστήριξης ούτε από επαρκή αριθμό άμισθων συμβούλων, υπογραμμίζοντας πως είναι αναγκαία η στελέχωσή της από ανθρώπους με εξειδικευμένες γνώσεις για το χειρισμό της πληθώρας των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας.

Ο υπ. Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει τα αιτήματα του Περιφερειάρχη Αττικής, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που έχουν προκύψει στη λειτουργία της Περιφέρειας.