Γ. Πατούλης: «Απαιτείται ενίσχυση της νομικής θωράκισης της Περιφέρειας Αττικής με στόχο την καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών»

20200305 MG 3561Το έλλειμμα στελέχωσης της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής, γεγονός που προκαλεί δυσλειτουργίες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και ο εκσυγχρονισμός σε συγκεκριμένες διοικητικές διαδικασίες με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον υπ. Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Γιάννης Σελίμης.

Ειδικότερα, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 11 κενές θέσεις στη νομική υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και ότι η πρόσληψη δικηγόρων ολοκληρώνεται συνήθως μετά την πάροδο σημαντικού χρονικού διαστήματος, ο κ. Πατούλης επισήμανε στον υπουργό ότι απαιτείται η επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας, με στόχο την αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Παράλληλα συζητήθηκε η πρότασή του για τη δυνατότητα θέσπισης μιας μορφής κινητικότητας δικηγόρων που υπηρετούν με έμμισθη εντολή σε φορείς των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, μετά από σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης, προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσες και επιτακτικές ανάγκες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα άμεσης στελέχωσης των νομικών υπηρεσιών, επικαλούμενος τις πολυεπίπεδες και σύνθετες αρμοδιότητες της Περιφέρειας, αλλά και το μεγάλο αριθμό υποθέσεων που πρέπει να αντιμετωπίσει η Διοίκηση, πολλές από τις οποίες συνδέονται με τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών.

Στη συνάντηση, με αφορμή και το Παρατηρητήριο που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι είναι αναγκαία η χάραξη συγκεκριμένης στρατηγικής που θα οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των δικαστικών υποθέσεων που παράγει η δημόσια διοίκηση και η αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μειωθεί η πίεση που δέχεται το δικαστικό σύστημα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως υπογράμμισε, είναι απαραίτητη η χρήση των νέων τεχνολογιών, ο ανασχεδιασμός των διοικητικών διαδικασιών και η ανάπτυξη της καινοτομίας στην καθημερινή λειτουργία των φορέων του κράτους, παράμετροι που θα συμβάλουν καθοριστικά, όπως ανέφερε, στην ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σε δηλώσεις του με αφορμή τη συνάντηση ο κ. Πατούλης τόνισε σχετικά:

«Με τον υπ. Δικαιοσύνης είχαμε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση με στόχο την καλύτερη νομική θωράκιση της Περιφέρειας Αττικής που θα συμβάλει στην ταχύτερη διεκπεραίωση υποθέσεων που αφορούν σοβαρά ζητήματα των πολιτών. Η Περιφέρεια για να είναι αποτελεσματική στη λειτουργία της πρέπει να είναι και επαρκώς στελεχωμένη. Στο επίκεντρο των πολιτικών μας είναι ο πολίτης και σε αυτό το πλαίσιο προτεραιότητά μας είναι η βελτίωση της διοικητικής μας δομής για την καλύτερη εξυπηρέτησή του».

20200305 MG 3568