Γ. Πατούλης: «Θα συνεργαστούμε με την Γαλλική Αυτοδιοίκηση με στόχο να μεταλαμπαδεύσουμε την τεχνογνωσία μας από την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας»

Η δρομολόγηση συνεργασίας με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών σε ζητήματα που σχετίζονται με τη διοργάνωση ολυμπιακών αγώνων αλλά και τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με Γαλλική αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Seine-Saint-Denis, με αφορμή τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι το 2024.

Η Γαλλική αντιπροσωπεία επέλεξε την Περιφέρεια Αττικής ως πρώτο σταθμό της επίσκεψης της στην Αθήνα, αναγνωρίζοντας τις σημαντικές προοπτικές συνεργασίας μαζί της, στα παραπάνω ζητήματα.

Στη συνάντηση μετείχαν από πλευράς της Γαλλικής αντιπροσωπείας ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου του Seine-Saint-Denisη οποία αριθμεί 40 Δήμους και έχει περίπου 1, 6 εκ. κατοίκους, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της SOLIDEO (Δημόσια επιχείρηση στην οποία έχει ανατεθεί η κατασκευή των Ολυμπιακών υποδομών) Stéphane TROUSSEL, ο Αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου αρμόδιος για τον αθλητισμό και την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, πρώην Βουλευτής στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση Mathieu HANOTIN, Διευθυντής Εσωτερικού Ελέγχου και Διαχείρισης Κινδύνων YannisWENDLING, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια σε θέματα κοινωνίας και ιθαγένειας Anne Sophie DOURNES. Από την Περιφέρεια Αττικής ο Εκτελεστικός Γραμματέας Γ. Σελίμης και οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι, Ε. Δουνδουλάκη, Μ. Βιδάλη, Φ. Καλογήρου και Φ. Δαλιάνη.

«Καίρια η συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας»

france 1Ο κ. Πατούλης επικαλούμενος την εμπειρία του από την πολυετή θητεία του στο Δήμο Αμαρουσίου όπου φιλοξενείται των περίπου το 75% των ολυμπιακών εγκαταστάσεων αλλά και την ιδιότητά του ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, εστίασε στη σημαντική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο σε ζητήματα λειτουργικής διαχείρισης κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, όσο και στον τομέα της αξιοποίησης των εγκαταστάσεων. Όπως υπογράμμισε πρόκειται για μία διοργάνωση με παγκόσμια εμβέλεια και μία ευκαιρία μεταλαμπάδευσης των ολυμπιακών ιδεωδών, όπως είναι η ειρήνη η αλληλεγγύη και η εκεχειρία. Παράλληλη εστίασε στην ανάγκη αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων ως κέντρα πολιτισμού και άθλησης για τους πολίτες.

«Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες κατά την περίοδο των Αγώνων συνέβαλλαν ουσιαστικά στη διευκόλυνση των κατοίκων της Αττικής αλλά και των εκατομμυρίων επισκεπτών σε ζητήματα που σχετίζονται με την καθαριότητα, τις μετακινήσεις, την αποτελεσματική λειτουργία δομών υγείας» ανέφερε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε πως σε πολύ μεγάλο ποσοστό η επιτυχία των Αγώνων της Αθήνας, διασφαλίστηκε από τη συμβολή των χιλιάδων εθελοντών, η οποία ήταν καίρια και  στο επίπεδο της φιλοξενίας των επισκεπτών, εκείνη την περίοδο.

france 2Κατά τη συζήτηση ο Περιφερειάρχης διατύπωσε τη βούληση του να συνεργαστεί με την Περιφέρεια της Γαλλίας, επικαλούμενος την Ελληνική εμπειρία. «Με τον Γαλλικό λαό μας συνδέουν διαχρονικά σχέσεις φιλίας και είναι τιμή μας να βοηθήσουμε όπου χρειαστεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε τη συγκρότηση ενός συλλόγου στον οποίο θα μετέχουν εκπρόσωποι Περιφερειών και Δήμων που είτε έχουν φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε θα φιλοξενήσουν, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πρακτικών σε ζητήματα που σχετίζονται με τη διοργάνωση των Αγώνων αλλά και την αξιοποίηση των ολυμπιακών υποδομών, προς όφελος των πολιτών.

Από την πλευρά του ο κ. Stéphane TROUSSEL, υπογράμμισε πως κεντρικός πυρήνας της φιλοσοφίας πάνω στην οποία βασίστηκε η διεκδίκηση της διοργάνωσης είναι η καλύτερη αξιοποίηση των ολυμπιακών υποδομών, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ο κ. Troussel ανέπτυξε το σχεδιασμό κατασκευής των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και των δομών φιλοξενίας των αθλητών και των δημοσιογράφων και διατύπωσε ερωτήσεις σχετικά με τους τρόπους που προετοιμάστηκαν δομές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και αξιοποιήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης.france 3