Συστήνεται 7μελής Επιτροπή με εκπροσώπους της Περιφέρειας και του ΙΣΑ για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της κατάστασης

Γ. Πατούλης: «Θα είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και θα εστιάσουμε στην εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης με στόχο την καλύτερη θωράκιση των πολιτών»

isa koroΣε πλήρη ετοιμότητα παραμένει η Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με στόχο την προάσπιση  της Ασφάλειας της υγείας των εργαζομένων της, της κοινότητας και των ευπαθών ομάδων.

Με συστηματικά βήματα και επιστημονικά καταρτισμένο σχέδιο δράσης, η Περιφέρεια Αττικής εντατικοποιεί την λεπτομερή ενημέρωση και καθοδήγηση όλων των Τομέων και Διευθύνσεών της, αποσκοπώντας στην καλύτερη δυνατή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης, την αναχαίτιση της μετάδοσης κρουσμάτων και τη θωράκιση των εργαζομένων, των οικογενειών και του γενικού πληθυσμού της Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Α. Βαθιώτης συμμετείχαν στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία έγκριτων επιστημόνων,  με αντικείμενο την εκτίμηση και αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης.

Γ. Πατούλης: «Θεωρούμε θετικό ότι υιοθετήθηκε η πρότασή μας για τα ΚΑΠΗ»

Κατά τη σύσκεψη επισημάνθηκε από τον κ. Πατούλη η ανάγκη ενίσχυσης των προληπτικών μέτρων για την προστασία των πολιτών από  την εξάπλωση του κορωνοϊού  και στο πλαίσιο αυτό αποφασίσθηκε η δημιουργία 7μελούς Επιτροπής, αποτελούμενη από εκπροσώπους του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, η οποία θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του θέματος.
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η Περιφέρεια Αττικής λαμβάνοντας υπόψιν την επαγρύπνηση που απαιτείται για την προάσπιση των ηλικιωμένων, οι οποίοι αποτελούν την ηλικιακή ομάδα υψηλού κινδύνου σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της νόσου του κορωνοϊού, είχε  συστήσει προς τα Γηροκομεία και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, αυξημένα μέτρα προστασίας, ενώ για τα ΚΑΠΗ είχε προτείνει να εξεταστεί η αναστολή της λειτουργίας τους με τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων , πρόταση που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση. 

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Πατούλης τόνισε τα εξής:
«Η χώρα μας, όπως όλες οι χώρες του κόσμου βρίσκεται μπροστά σε μία υγειονομική απειλή με απρόβλεπτες επιπτώσεις.Στόχος μας είναι η αναχαίτιση της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού μέσω της εντατικοποίησης των μέτρων προστασίας σε όλο το λεκανοπέδιο, στους δημόσιους χώρους , τους χώρους των δημοσίων Υπηρεσιών της Περιφέρειας καθώς και στις δομές της Περιφέρειας Αττικής που αφορούν σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες. Μέχρι τώρα η πολιτεία έχει δείξει καλά αντανακλαστικά και χειρίστηκε το πρόβλημα με ψυχραιμία και ετοιμότητα. Θεωρούμε μάλιστα θετικό ότι υιοθετήθηκε η πρότασή μας για τα ΚΑΠΗ. Εκτιμούμε ωστόσο ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο και πρέπει να δοθεί μάχη με το χρόνο για να θωρακιστεί το υγειονομικό σύστημα προκειμένου να αναχαιτίσει την εξάπλωση του ιού».

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των μέτρων που ζητά ο ΙΣΑ είναι:

-Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων, με προσωπικό και υγειονομικό υλικό καθώς και επισταμένη ενημέρωση του προσωπικού.

-Διασφάλιση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού (μάσκες, αντισηπτικά, σαπούνια κ.τ.λ.) σε όλες τις δημόσιες Δομές υγείας.

-Αυστηρά μέτρα πρόληψης στα Κέντρα Αιμοκάθαρσης και γενικότερα στα Κέντρα διαχείρισης ευπαθών ομάδων π.χ. ΚΕΠΑ.

-Να δοθούν οδηγίες από τον ΕΟΔΥΥ στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και να ενισχυθεί η ενημέρωση των εμπλεκόμενων.

-Μέτρα πρόληψης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ενημέρωση του κοινού από τον ΕΟΔΥ.

-Λήψη μέτρων για την οικονομική υποστήριξη των πληττομένων ιατρείων εργαστηρίων και πολυιατρείων.

Στη σύσκεψη εκτός από τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ συμμετείχαν επίσης ο Γαργαλιάνος Παναγιώτης Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, η Κανελλακοπούλου Κυριακή Ομότιμος Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων, Μέλος της Εταιρείας Χημειοθεραπείας, ο Βαθιώτης Αθανάσιος Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και ο Ευσταθίου Πάνος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων.

 

 Επισυνάπτονται και οι σχετικές φωτογραφίες