Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

Γ. Πατούλης: «Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με όλους τους Δήμους της Αττικής θα εργαστούμε με στόχο ένα σχολείο σύγχρονο, με ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά μας»

 

Στους αγιασμούς του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μάνδρας που σχεδόν είχε θαφτεί από τη λάσπη στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή πριν από περίπου 2 χρόνια και του 5ου νηπιαγωγείου Μάνδρας, επέλεξε να παραβρεθεί, για συμβολικούς λόγους, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

«Βρεθήκαμε στη Μάνδρα αμέσως μετά την καταστροφή και σήμερα ερχόμαστε και πάλι εδώ στην περιοχή που δοκιμάστηκε τόσο σκληρά, σε μία ημέρα χαράς, για να σηματοδοτήσουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα είναι παρούσα όπου υπάρχουν ανάγκες και προβλήματα. Όλοι μαζί θα συνεργαστούμε και θα κάνουμε μία νέα αρχή για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον με ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά μας» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

Στον αγιασμό παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος και ο Δήμαρχος Μάνδρας Χ. Στάθης. O κ. Πατούλης παραβρέθηκε στον αγιασμό και στο Ειδικό Σχολείο, στην Ελευσίνα, όπου παρόντες ήταν ο υφ. Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος και ο Δήμαρχος Ελευσίνας Α.Οικονόμου..

Απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς, στα παιδιά και στους γονείς τους, ο κ. Πατούλης ευχήθηκε μία καλή και γόνιμη χρονιά για όλους και  διαμήνυσε πως η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τους Δήμους της Αττικής θα προχωρήσει  στην εκπόνηση ενός προγράμματος ενίσχυσης της σχολικής στέγης , ώστε όλα τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες .

Παράλληλα, όπως ανέφερε, θα υλοποιήσει σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα στους τομείς της ανακύκλωσης , της πρόληψης της υγείας , της πολιτικής προστασίας και του εθελοντισμού με στόχο να δημιουργήσουμε υπεύθυνους και κοινωνικά ευαισθητοποιημένους πολίτες. Στις προτεραιότητες είναι, όπως ανέφερε, και η αναβάθμιση του σχολικού εξοπλισμού, μέσα από ένα πρόγραμμα που θα ξεκινήσει από τα σχολεία της Δυτικής Αττικής αλλά και η η διασφάλιση του δικαιώματος των μαθητών  να μετακινούνται  με ασφάλεια  από και προς το σχολείο τους. 

«Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στο σχολείο σας αλλά όχι η τελευταία» τόνισε ο κ. Πατούλης  στη Μάνδρα και σημείωσε: « Έχουμε τις γνώσεις και την εμπειρία να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης όλων των παιδιών, χωρίς καμία εξαίρεση, στα αγαθά της μόρφωσης, σ΄ένα ασφαλές και σύγχρονο σχολικό περιβάλλον».

Αναλυτικά το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής στον αγιασμό του σχολείου

Ξεκινά σήμερα για όλα τα σχολεία της Αττικής, μια νέα σχολική περίοδος.

Ευχόμαστε ολόψυχα η νέα εκπαιδευτική χρονιά να είναι μια περίοδος που θα χαρίσει καταρχήν υγεία σε όλους , θα είναι γόνιμη και δημιουργική και θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά μας να απολαύσουν αυτό το όμορφο ταξίδι γνώσης που σήμερα αρχίζει , ώστε να εκπληρώσουν με επιτυχία τους στόχους που θα θέσουν.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει θέσει ως προτεραιότητα της , την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης αλλά και την υιοθέτηση μιας νέας φιλοσοφίας , που στο επίκεντρο της είναι η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου ζωής που θα σέβεται το περιβάλλον και το δικαίωμα όλων των πολιτών σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. 

Στο πλαίσιο αυτό: 

-προγραμματίζουμε σε συνεργασία με τους Δήμους της Αττικής την εκπόνηση ενός προγράμματος ενίσχυσης της σχολικής στέγης , ώστε όλα τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες .

- την αναβάθμιση του σχολικού εξοπλισμού με νέους υπολογιστές, διαδραστικούς πίνακες , σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό, το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει από τα σχολεία της Δυτικής Αττικής. 

- την προώθηση κι υλοποίηση σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στους τομείς της ανακύκλωσης , της πρόληψης της υγείας , της πολιτικής προστασίας και του εθελοντισμού με στόχο να δημιουργήσουμε υπεύθυνους και κοινωνικά ευαισθητοποιημένους πολίτες. 

- τη διασφάλιση του δικαιώματος των μαθητών να μετακινούνται με ασφάλεια από και προς το σχολείο τους. 

Γνωρίζουμε καλά όλοι ότι η Παιδεία υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια ένας από τους τομείς της δημόσιας δραστηριότητας που πλήρωσε ακριβά το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι περικοπές στις δαπάνες για την Παιδεία δημιούργησαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί υπέστησαν κι αυτοί τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, όμως η συντριπτική τους πλειοψηφία στάθηκε στο ύψος της κι ανταποκρίθηκε με επάρκεια στα δύσκολα καθήκοντα της . Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε δημόσια τη συμβολή τους και να τους ευχαριστήσουμε για όσα προσφέρουν στα παιδιά μας.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί διαχρονικά προτεραιότητα η δυνατότητα πρόσβασης όλων των παιδιών, χωρίς καμία εξαίρεση, στα αγαθά της μόρφωσης, σ΄ένα ασφαλές και σύγχρονο σχολικό περιβάλλον.

Αποτελεί βαθιά μας πεποίθηση πως η επένδυση στη γνώση και την άρτια εκπαίδευση της νέας γενιάς  αφορά το μέλλον της Πατρίδας μας. Είναι τα ισχυρά «θεμέλια» για την ουσιαστική και αποτελεσματική αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας μας.

Σε αυτό το πλαίσιο όλοι μαζί, Περιφέρεια Αττικής, Δήμοι ,γονείς και συνεργαζόμενοι φορείς θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ξεπεράσουμε κάθε αδυναμία και να βελτιώσουμε όσο δυνατόν γίνεται τις συνθήκες λειτουργίας των σχολικών μονάδων μας.
Εμπιστευόμαστε το λειτούργημα των εκπαιδευτικών και θα στηρίξουμε, την προσπάθεια τους  για βελτίωση  των συνθηκών λειτουργίας των σχολείων αλλά και την επιμόρφωση τους όπου κρίνεται απαραίτητο.
Στόχος μας είναι ένα σχολείο σύγχρονο, με ίσες ευκαιρίες για όλους.

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"