Γ. Πατούλης: «Με σύμμαχο την Ευρώπη θα κάνουμε μία δυναμική επανεκκίνηση στην Αττική μας για να γίνει Περιφέρεια-Πρότυπο, αντάξια της ιστορίας και των δυνατοτήτων της»

 

20200219 04640 nΣτο πλαίσιο των επαφών που είχε στις Βρυξέλλες η αντιπροσωπεία των Ελληνικών Περιφερειών με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συναντήθηκε με τον Έλληνα Αντιπρόεδρο της Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

Κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκαν, μεταξύ άλλων, από τον Έλληνα Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η σημασία συντονισμού και διαμόρφωσης σταθερής στρατηγικής στο ζήτημα των επενδύσεων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των Περιφερειών της Ευρώπης, οι προοπτικές μετάβασης των Ευρωπαϊκών Περιφερειών στην ψηφιακή εποχή, η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών προς όφελος των πολιτών, ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα αναλύθηκαν παράμετροι που σχετίζονται με το μεταναστευτικό ζήτημα και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ για την αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, αφού τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι η αυτοδιοίκηση έχει «βάλει πλάτη» πολλές φορές για την αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Όπως τόνισε, απαιτείται μία συνολική στρατηγική διαχείρισης του ζητήματος από την ΕΕ με όρους ισοτιμίας και δικαιοσύνης για όλα τα κράτη-μέλη. Παράλληλα σχολιάζοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές των Περιφερειών υπογράμμισε τη σημασία της αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση, μέσα από μεταρρυθμίσεις με αναπτυξιακό πρόσημο.

Ιδιαίτερα εστίασε στην ανάγκη αύξησης της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και στην αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για τη δρομολόγηση υποδομών και έργων με αναπτυξιακό πρόσημο, που θα αναβαθμίσουν την Αττική αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης  τόνισε τα εξής:

«Ο κ. Σχοινάς είναι ένας ισχυρός σύμμαχος της Ελλάδας, της Αττικής μας στην Ευρώπη. Προτεραιότητα μας είναι η αύξηση της απορροφητικότητας  των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων προς όφελος της ανάπτυξης. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω την στασιμότητα και την αδράνεια, πηγαίνοντας μπροστά και κοιτώντας το μέλλον».

20200219 86935n 1