Γ.

Πατούλης: «Τα ζητήματα της βιώσιμης ανάπτυξης, η αύξηση της απορροφητικότητας αλλά και η αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων προκειμένου να γίνει η Αττική μας μία Περιφέρεια-πρότυπο υγείας και ευημερίας είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας»

Με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη η αντιπροσωπεία των Ελληνικών Περιφερειών πραγματοποίησε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ των οποίων και η Αντιπρόεδρος κα Dubravka Šuica, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.
Τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων σχετίζονται με τη βιώσιμη bru2ανάπτυξη με έμφαση στην αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας προς όφελος του περιβάλλοντος και των πολιτών, την ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας ως πυλώνα για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, τις bru 3δυνατότητες αύξησης της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση των τοπικών κοινωνιών, αλλά και οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που προκρίνει η Ευρωπαική Επιτροπή, με στόχο να εγκριθεί από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαικό Συμβούλιο.   

Πρόκειται για μία νέα αναπτυξιακή στρατηγική που στηρίζει τη μετάβαση της ΕΕ σε μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής των σημερινών και των μελλοντικών γενεών.

bru 4Ο κ. Πατούλης κατά τις συναντήσεις εστίασε ιδιαίτερα στα θέματα που σχετίζονται με το Περιβάλλον υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι ουραγός σε αυτόν τον τομέα και κυρίως σε ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Επικαλούμενος το νέο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος που θα δίνει έμφαση στην ανακύκλωση, επισήμανε πως προτεραιότητά του είναι να bru 5μετατραπεί η Αττική σε μία «Πράσινη» Περιφέρεια που θα αξιοποιεί εναλλακτικές μορφές ενέργειας, προσφέροντας έναν ποιοτικότερο και υγιή τρόπο ζωής στους πολίτες της.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Πατούλης και στην ανάγκη αύξησης της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και στην αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για τη δρομολόγηση υποδομών και έργων με αναπτυξιακό πρόσημο. «Η Αττική κατείχε την 5η θέση σε απορροφητικότητα και μέσα σε λίγους μόλις μήνες με συντονισμένη δουλειά καταφέραμε να την ανεβάσουμε στην τέταρτη θέση. Φιλοδοξώ όμως να την φέρω στην πρώτη θέση με στόχο να μπει επιτέλους η Αττική μας σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά» τόνισε χαρακτηριστικά.

bru 6Παράλληλα σχολιάζοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές των Περιφερειών υπογράμμισε τη σημασία της αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση, μέσα από μεταρρυθμίσεις με αναπτυξιακό πρόσημο.

Με αφορμή τις συναντήσεις ο κ. Πατούλης  τόνισε τα εξής:

«Σε όλες αυτές τις γόνιμες και ιδιαίτερα εποικοδομητικές συναντήσεις που είχαμε με υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδείξαμε την προτεραιότητα που δίνουμε στα θέματα απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων και της δρομολόγησης των έργων που απαιτούνται για την ανάπτυξη της Αττικής μας. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για χάσιμο χρόνου. Η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας κάνει επιτέλους μία δυναμική επανεκκίνηση κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Με στρατηγική, σχέδιο και όραμα θα γυρίσει σελίδα προσφέροντας ένας υγιές περιβάλλον για τους πολίτες της, με προοπτικές ανάπτυξης».

Στο περιθώριο των συνεδριάσεων ο κ. Πατούλης συννατήθηκε και με τον Γενικό Γραμματέα bru 7του Ευρωπαικού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών FrederickVallier, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με τη συμβολή των Περιφερειών στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση των τοπικών κοινωνιών και τις προοπτικές που ανοίγονται μέσα από διασυνοριακές συνεργασίες.