Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Έργο υπογειοποίησης σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια - Φωτογραφίες 4 Οκτωβρίου

04-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Προχώρησαν αρκετά οι εργασίες, από τότε που είχαμε τελευταία φορά δημοσιεύσει φωτογραφίες στις 2/5/20, από το έργο της υπογειοποίησης των...

Και πάλι για το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στα Σεπόλια - Απάντηση σε ερωτήματα - Πως φτιάχτηκε και ποιοί το συντηρούν;

01-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Στην προηγούμενη αναφορά μας σε αυτόν τον θαυμάσιο χώρο που βρίσκεται στην γειτονιά μας, το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής με...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Σε ποιόν θα κόψει κλήση η δημοτική αστυνομία γι αυτό το πεζοδρόμιο;

02-10-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πολύ καλά κάνει η δημοτική αστυνομία και κόβει κλήση σε όποιον παρκάρει σε πεζοδρόμιο. Αλλά γι αυτό το πεζοδρόμιο σε...

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

16-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Κινηματογράφος, κρατημένος κι αυτός στην μνήμη των κατοίκων των Σεπολίων, βρίσκονταν στην καρδιά της γειτονιάς, στην οδό Δυρραχίου. Δεν είχε...

Στην παρουσίαση των πεπραγμένων της Περιφέρειας Αττικής για το 2018

Το κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο που οικοδομείται εδώ και 4.5 χρόνια στην Περιφέρεια Αττικής προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των 66 Δήμων, σκιαγράφησε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης, χθες, για τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφέρειας για το 2018.

Όπως υπογράμμισε η Ρένα Δούρου, πρόκειται για «ένα πρόσημο που σφραγίζει την Περιφέρεια με δύο τρόπους: με την αλλαγή του ηθικού υποδείγματος άσκησης διοίκησης, με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, κοινωνική λογοδοσία, με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, πρώτη φορά σε τέτοια έκταση, των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Και παράλληλα με την υλοποίηση εκείνων των πολιτικών που αλλάζουν το πρόσωπο της Αττικής». «Είτε μιλάμε για κρίσιμες υποδομές είτε για κοινωνικές παρεμβάσεις για το καλό των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αθόρυβα και δυνατά στην Αττική, εδώ και 4.5 χρόνια, γίνεται έργο»

Η ίδια αναφέρθηκε στο έργο που γίνεται «αθόρυβα και δυνατά εδώ και 4.5 χρόνια». «Δεν είναι τυχαίο, ότι σήμερα στην Αττική ‘τρέχουν’ 168 αντιπλημμυρικά έργα μισού δις, ότι σήμερα στην Αττική, λειτουργούν 327 εργοτάξια που δίνουν δουλειά σε κόσμο, τονώνουν τις τοπικές αγορές και φέρνουν έσοδα στα Δημόσια Ταμεία», τόνισε.

Ακολουθούν βασικά σημεία από την ομιλία της Περιφερειάρχη Αττικής:

 • Στη σχέση μας με τους Δήμους, λειτουργήσαμε με προκατάληψη υπέρ εκείνων που είχαν λάβει λίγα ή τίποτε. Προκατάληψη υπέρ εκείνων που, επειδή δεν ήσαν ‘ημέτεροι’, βρέθηκαν στο περιθώριο. Εμείς, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε ως το 2014, λειτουργήσαμε υπέρ των τοπικών κοινωνιών και όχι των παραταξιακών ή των κομματικών συμφερόντων.
 • Το κριτήριό μας ήταν και παραμένει η αντιμετώπιση προβλημάτων που έπρεπε να είχαν λυθεί εδώ και δεκαετίες από εκείνους που και σήμερα για μια ακόμη φορά αυτοχαρακτηρίζονται «ανεξάρτητοι αυτοδιοικητικοί». Και τους οποίους τους ξέρουμε καλά, γιατί είναι στα πράγματα δεκαετίες, είτε στον πρώτο είτε στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, και παρότι κράτησαν για χρόνια τα ηνία στον Δήμο, στη Νομαρχία ή την Περιφέρεια, δεν εδέησαν να κάνουν τα στοιχειώδη. Να κάνουν αντιπλημμυρικά έργα στη βάση στρατηγικού σχεδιασμού, να διαχειριστούν τα υγρά απόβλητα της Ανατολικής Αττικής για να μην «ταξιδεύουν» ως την Ψυττάλεια και να σταματήσουν να αποτελούν οι βόθροι καθημερινότητα του 21ου αιώνα, να προχωρήσουν μια νέα, οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής ώστε να κλείσει η μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης, η Φυλή, να εκπονήσουν ένα συνεκτικό σχέδιο προβολής του τουρισμού της Αττικής, να προβάλλουν σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα της Αττικής γης.

Ολοκληρώνεται το εμβληματικό έργο υδροδότησης της Αίγινας

 • Εμβληματικό έργο το οποίο ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο είναι η υδροδότηση της Αίγινας. Ένα σπουδαίο τεχνικό υποθαλάσσιο έργο, πρωτόγνωρο για τη χώρα επιλύοντας μια για πάντα το κυριότερο πρόβλημα της Αίγινας. Έργο το οποίο βέβαια δεν συναντά την προβολή που του πρέπει γιατί το υλοποιεί αυτή η διοίκηση της Περιφέρειας. Οι κάτοικοι όμως του νησιού γνωρίζουν.
 • Όπως πολύ καλά γνωρίζουν και οι κάτοικοι της πολύπαθης Μάνδρας ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνται και ολοκληρώνονται στις αρχές του καλοκαιριού, θα θωρακίσουν την πόλη και τους κατοίκους της, έργα που έπρεπε να τα είχαν φτιάξει οι δήθεν γνώστες της Αυτοδιοίκησης δεκαετίες πίσω.
 • Ότι σήμερα στην Αττική υλοποιούνται 140 έργα αθλητισμού 217 εκατομμυρίων ευρώ από ίδιους πόρους, ότι σήμερα στην Αττική, έχουμε ανατάξει το Πεδίο του Άρεως, το Άλσος Οικονομίδη, το έχουμε καθαρίσει, συντηρήσει, φωτίσει και παραδώσει στους συμπολίτες μας με συνέργειες με πολλούς φορείς, ότι υλοποιούμε έναν νέο πολιτιστικό χάρτη της Αττικής σε περιοχές όπως η Ελευσίνα ή το Καστράκι στη Δραπετσώνα, δημιουργώντας πολιτιστικές και άλλες υποδομές που θα μείνουν στις τοπικές κοινωνίες, στους εργαζόμενους και τους πολίτες αυτών των περιοχών.

«Στηρίζουμε τη δημόσια υγεία χρηματοδοτώντας με 40,6 εκατομμύρια την αγορά σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής»

 • Όπως δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα στην Αττική χρηματοδοτούμε 55 Κέντρα Κοινότητας – νησίδες αλληλεγγύης –, διασφαλίζοντας τη λειτουργία τους, για τρία χρόνια επιπλέον των αρχικών τριών ετών. Ή ότι μέσα από τη λειτουργία του Κέντρου Logistics στηρίζουμε κοινωνικές δομές σε όλη τη χώρα. Ή ότι ενισχύουμε κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, συσσίτια. Ότι στηρίζουμε τη δημόσια υγεία χρηματοδοτώντας με 40,6 εκατομμύρια την αγορά σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, έστω και εάν αυτό στεναχωρεί πολιτικούς φορείς που σπεύδουν να βγάλουν ανακοινώσεις καταγγελίας επειδή υλοποιούμε σοβαρές παρεμβάσεις υπέρ των πολιτών, και με 22,3 εκατομμύρια ευρώ, τη λειτουργία 54 Τοπικών Ομάδων Υγείας στην Αττική για τα επόμενα 3 χρόνια.
 • Ούτε είναι τυχαίο ότι σε συνεργασία με όλους τους φορείς, δημόσιας και ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, δημιουργούμε ένα νέο οικοσύστημα υγιούς επιχειρηματικότητας στην Αττική, στηρίζοντας νέους σε διεθνή φόρα, από το Σικάγο ως το Ελσίνκι, και από τη Λισαβόνα ως το Τελ Αβίβ, στηρίζοντας τις γυναίκες επιχειρηματίες καθιερώνοντας με το ΕΒΕΑ, το βραβείο γυναικείας επιχειρηματικότητας, μετέχοντας με 50 εκατομμύρια στο «Ταμείο Επιχειρηματικότητας», εκχωρώντας 60 εκατομμύρια για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Αττική, στηρίζοντας τη συνεργατική οικονομία, με την ενίσχυση των υφιστάμενων στην Αττική επιχειρήσεων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

«Δημιουργούμε την Αττική Ριβιέρα»

 • Οι παρεμβάσεις που κάνουμε στις υποδομές, την κοινωνία, την παιδεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την επιχειρηματικότητα, δεν είναι ούτε τυχαίες, ούτε αποσπασματικές - εντάσσονται στο συνολικό, στρατηγικό μας σχέδιο για να κάνουμε την Αττική μοχλό ανάπτυξης και κρίκο κοινωνικής αλληλεγγύης. Δημιουργούμε για παράδειγμα την Αττική Ριβιέρα, ένα εμβληματικό έργο που αφενός προστατεύει τους πολίτες των Δήμων της περιοχής από την πλημμυρική απειλή και αφετέρου αποκαθιστά με αδικία δεκαετιών. Δίνει πρόσβαση στη θάλασσα στους πολίτες. Σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στο Μικρολίμανο και τον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ, δημιουργούμε την Αττική Ριβιέρα - έναν νέο πόλο ανάπτυξης με όρους κοινωνικής συνοχής, που δεν εξυπηρετεί μόνο την Αττική αλλά συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου και η αντιπλημμυρική προστασία για 160.000 κατοίκους της περιοχής προχωράει και μάλιστα εντός των επόμενων εβδομάδων παραδίδεται η νέα Λεωφόρος Ποσειδώνος, όμως, παρατηρείται ένα παράδοξο.

«Ενοχλούμε γιατί έχουμε επιλέξει να τα βάλουμε με τα μικρά και τα μεγάλα συμφέροντα»

 • Ενώ σε άλλες περιπτώσεις, με άλλους Περιφερειάρχες και άλλες Περιφέρειες, αυτό το έργο θα είχε χαιρετιστεί ως κεφαλαιώδες υπερτοπικής σημασίας έργο της Περιφέρειας Αττικής, σήμερα, στις περισσότερες ιστοσελίδες, όλως τυχαίως, παρουσιάζεται ως ένα έργο που… σχεδόν γίνεται μόνο του. Χωρίς κάποιον φορέα να το «τρέχει».
 • Τίποτε από αυτά δεν μας ξαφνιάζει. Γιατί ξέρουμε ότι ενοχλούμε. Γιατί έχουμε επιλέξει να τα βάλουμε με τα μικρά και τα μεγάλα συμφέροντα. Να ξεβολέψουμε καταστάσεις. Να βάλουμε τέλος στη γραφειοκρατία. Και να δημιουργήσουμε νέα δεδομένα στην Αττική.

«Δώσαμε στην Περιφέρεια Αττικής κεντρικό ρόλο, την κάναμε ορατή, όταν κάποιοι την ήθελαν αόρατη»

 • Δώσαμε στην Περιφέρεια Αττικής κεντρικό ρόλο, την κάναμε ορατή, όταν κάποιοι την ήθελαν αόρατη, αν και αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ένα ελλειμματικό θεσμικό πλαίσιο, με παράλληλες αρμοδιότητες και αλληλοεπικαλύψεις, καταφέραμε εν τούτοις να προωθήσουμε νομοθετικές τροποποιήσεις δίνοντας λύση σε προβλήματα που απασχολούσαν όχι μόνο την Περιφέρεια Αττικής αλλά και τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.
 • Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι δεν πάμε βήμα πίσω. Γιατί στο δίλημμα «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση», η απάντηση είναι μία. Πρόοδος για την Αττική, τους πολίτες, το περιβάλλον. Για τον τόπο, για το αύριο των παιδιών μας.
data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"