Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

Συνέντευξη της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου στην Ελληνική Ραδιοφωνία

Μια διαφορετική συνέντευξη για την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, σήμερα το πρωί στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στην εκπομπή «Πολιτικό Καφενείο», με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Παπαδημητρίου.

Συγκεκριμένα, η Ρένα Δούρου βρέθηκε σε ρόλο... παρουσιάστριας, κάνοντας την εισαγωγή στην εκπομπή, καθώς και την αποφώνηση, ενώ επέλεξε η ίδια τα τραγούδια που έπαιξαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, «ντύνοντας» με τα σχετικά μηνύματα συγκεκριμένες θεματικές.

Η Περιφερειάρχης Αττικής μίλησε, μεταξύ άλλων, για το διακύβευμα της μάχης για την επανεκλογή της, τις εξελίξεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, καθώς και τα έργα, τόσο υποδομών (όπως το Φαληρικό) όσο και κοινωνικού αποτυπώματος, που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δικής της διοίκησης στο λεκανοπέδιο.

Έχουμε αφήσει παρακαταθήκη που άλλοι δεν κατόρθωσαν σε περισσότερες αυτοδιοικητικές θητείες

«Επιλέξαμε να αλλάξουμε τις προτεραιότητες, δίνοντας έμφαση σε έργα μετρήσιμα, όπως τα αντιπλημμυρικά και τα αποχετευτικά, που όμως δεν έχουν εγκαίνια», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε αφήσει παρακαταθήκη που άλλοι δεν κατόρθωσαν σε περισσότερες αυτοδιοικητικές θητείες», είπε η Περιφερειάρχης. Αναφερόμενη στην εκ νέου υποψηφιότητά της τόνισε ότι «η  κάλπη θα δείξει αν οι πολίτες θέλουν να επιστρέψουμε σε μια Αυτοδιοίκηση αδράνειας και εντυπώσεων». Ενώ αναφερόμενη στους συνυποψηφίους της, σχολίασε: «Έχω απέναντί μου άνδρες υποψηφίους, μεγαλύτερους από μένα, που έχουν υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση για πάρα πολλά χρόνια, και δεν ξέρουμε το έργο τους. Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Είναι θέμα των πολιτικών που εφάρμοσαν και το τι μετρήθηκε στην πράξη ως έργο».

Η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις εθνικές τραγωδίες που στέρησαν ανθρώπινες ζωές και βύθισαν σε πένθος τη χώρα, καθώς και στην αναγκαιότητα κατάλληλης προετοιμασίας όλων για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνοδεύουν την κλιματική αλλαγή.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης της Ρένας Δούρου:

Υλοποιούμε ένα μεγάλο έργο στον Φαληρικό Όρμο

«Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το σύνολο του Λεκανοπεδίου. Εκκρεμούσε επί δεκαετίες, και υλοποιείται επί δικής μας θητείας. Η περιοχή μπαζώθηκε επί χούντας, και για 45 χρόνια έθετε σε κίνδυνο περιουσίες και ζωές. Ένα μεγάλο έργο που υλοποιούμε, συνδυάζοντας αντιπλημμυρικές και αποχετευτικές παρεμβάσεις, με την πρόσβαση με ασφάλεια στη θάλασσα. Συνδυάζεται με την παρέμβαση της Περιφέρειας στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ και στο Μικρολίμανο».

Δώσαμε ζωή στο Πεδίο του Άρεως

«Βρήκαμε ένα παρατημένο Πεδίον του Άρεως. Ξεκινήσαμε με τη φύλαξη, υπογράφοντας Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία. Δώσαμε ζωή στον χώρο, καλώντας καλλιτεχνικούς φορείς. Δεν θέλαμε να «καθαρίσουμε» το Πεδίο του Άρεως από συμπολίτες μας με τοξικοεξάρτηση, γι’ αυτό και ενισχύσαμε με χρήματα φορείς που μπορούσαν να τους βοηθήσουν. Σήμερα, μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει καλλιτεχνικές παραστάσεις, και να πιει το ποτό του με ασφάλεια. Να συνδέσουμε όσα έζησαν οι προηγούμενες γενιές, με τη σημερινή πραγματικότητα. Θέλω να ευχαριστήσω τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι συνέδραμαν την προσπάθειά μας».

Για την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική

«Είναι κάτι που δεν μπορώ να ξεχάσω. Με συνοδεύει μια απέραντη λύπη. Το πένθος δεν περνάει από τη μια στιγμή στην άλλη.

Αυτό το κράτος δίνει διαρκώς ραντεβού με τέτοιες φυσικές καταστροφές. Η χώρα μας παρέμεινε επί μακρόν αθωράκιστη απέναντι στα φυσικά φαινόμενα.

Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, δεν έχουμε όμως υπηρεσιακή ευθύνη. Δεν σβήνει καμία Περιφέρεια φωτιές. Τις φωτιές τις σβήνει η Πυροσβεστική.

Το καλοκαίρι, λειτουργοί της ενημέρωσης και στελέχη της ΝΔ, είχαν βγάλει από την αρχή το κατηγορητήριο, και ζητούσαν να πάω φυλακή. Στελέχη της ΝΔ προσπάθησαν να ασκήσουν πιέσεις για τη δικαστική έρευνα.

Κάποιοι δεν έχουν βάλει μυαλό, αντί να κρυφτούν στις πολιτικές τρύπες τους, για το τι δεν έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να μπαζώνονται ρέματα και να αποδυναμώνεται η Πυροσβεστική στα χρόνια της κρίσης».

Φήμες τα περί υποψηφιότητας στη Βουλή ή την Ευρωβουλή

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με φήμες για πολιτικά της σχέδια, η Περιφερειάρχης παρατήρησε ότι «ακόμη και να θέλουν οι Περιφερειάρχες να είναι υποψήφιοι για το εθνικό Κοινοβούλιο ή την Ευρωβουλή, υπάρχει ασυμβίβαστο. Γι’ αυτό και χαμογέλαγα πικρά, όταν διάβαζα τις φήμες ότι, είχα κάνει ακόμη και σχετική κουβέντα με τον Αλέξη Τσίπρα».

Στα χρόνια της κρίσης δοκιμάστηκε και η αξιοπιστία των λειτουργών της ενημέρωσης

«Στα χρόνια της κρίσης, δεν δοκιμάστηκε μονάχα η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, αλλά και των λειτουργών της ενημέρωσης. Πιο εύκολα διορθώνεις έναν δημοσιονομικό δείκτη, παρά την έλλειψη αξιοπιστίας. Θέλει χρόνο για να συνταχθούμε, και να ανατάξει η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Την κρίση Δημοκρατίας θα την αντιμετωπίσουμε με Πολιτισμό, Παιδεία και Εκπαίδευση».

Στην Περιφέρεια Αττικής αλλάξαμε τις προτεραιότητες

«Επιλέξαμε να αλλάξουμε τις προτεραιότητες, δίνοντας έμφαση σε έργα μετρήσιμα, όπως τα αντιπλημμυρικά και τα αποχετευτικά, που όμως δεν έχουν εγκαίνια.

Από την προηγούμενη διοίκηση κληρονομήσαμε πλεόνασμα αδράνειας. Υπήρχαν χρήματα, αλλά δεν τα διέθεταν για τις ανάγκες των συμπολιτών μας.

Σήμερα υπάρχουν ανοικτά 327 εργοτάξια στο Λεκανοπέδιο.

Με το πρόγραμμα ‘Ρεύμα για όλους’, κάναμε το αυτονόητο για συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν από την κρίση, και δεν είχαν ρεύμα, ούτε για να κάνουν μπάνιο. Με μια απλή αίτηση στην Περιφέρεια, μπορούμε να συνδράμουμε με 150 ευρώ τον λογαριασμό ρεύματος ενός πολίτη».

Το θέμα της ‘γυάλινης οροφής’ στην πολιτική παραμένει ζητούμενο

«Η κα Καλογήρου και εγώ, στοχοποιηθήκαμε άνευ προηγουμένου, σε σχέση με άνδρες Περιφερειάρχες. Όταν υπήρξαν ακραία καιρικά φαινόμενα, θάνατοι και καταστροφές σε διοικητικά όρια με άνδρες Περιφερειάρχες, δεν υπήρξε η κριτική και η στοχοποίηση που εισπράξαμε εμείς. Το θέμα της γυάλινης οροφής στην πολιτική παραμένει ζητούμενο».

Απαντώντας τέλος στην ερώτηση για το τι δεν θα έκανε ξανά το ίδιο στη θητεία της, η Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα είχε επιμείνει «περισσότερο σε ζητήματα διαδικασιών και γραφειοκρατίας, αν και στην Περιφέρεια έχουμε καταγράψει πολλές πρωτιές ψηφιακών υπηρεσιών, ενώ έχουμε και Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Πολιτικής». «Επίσης, πολλές φορές σιώπησα», πρόσθεσε η ίδια, παρατηρώντας ότι συγκρούστηκε με Υπουργούς, «όπου χρειάστηκε». «Όπως για παράδειγμα τον Νόμο Κλεισθένη, ή ζητήματα περιβάλλοντος».

«Με τον Αλέξη Τσίπρα δεν συγκρούστηκα ποτέ, επειδή έχει μάθει να ακούει. Ακούει πολύ. Και όποιος ακούει, αντί να μονολογεί ή να περιφέρεται γύρω από ένα υπερ-εγώ, πηγαίνει μπροστά». Σχολίασε τέλος: «Με παρουσίαζαν να έχω συνωμοτήσει με τον Πρωθυπουργό, για να μεταβώ στις Βρυξέλλες».

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"