Γ. Πατούλης Περιφερειάρχης Αττικής και Αντιπρόεδρος ΕΝΠΕ: «Ευρωπαϊκό και Εθνικό ζήτημα η αντιμετώπιση της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής κρίσης - Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεργάζεται με την Κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσεων»

 

Η Προσφυγική - Μεταναστευτική κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη.

Ο Υπουργός επισήμανε ότι στους πρωταρχικούς στόχους της Κυβέρνησης είναι η ουσιαστική μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και ο περιορισμός των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες, ενώ για τον καλύτερο συντονισμό θα υπάρχει στενή συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Ο Υπουργός ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη του Δ.Σ. για το σχέδιο της Κυβέρνησης και ζήτησε τη συνδρομή της αυτοδιοίκησης προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση επισήμανε ότι πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό και Εθνικό ζήτημα η αντιμετώπιση του οποίου απαιτεί στενή συνεργασία κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι είναι ανάγκη να λυθούν με γρήγορες διαδικασίες ζητήματα όπως το άσυλο και τόνισε ότι απαιτείται να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Οφείλουμε όλοι μαζί να εργαστούμε προκειμένου να αποδειχθεί στη πράξη ότι τα σύνορα της χώρας μας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Χρειάζεται να ενισχυθούν με συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις οι Τοπικές Κοινωνίες. Είμαι βέβαιος ότι αν υπάρξει δίκαιη κατανομή κανένας συνάδελφος Περιφερειάρχη ή Δήμαρχος δεν θα έχει διαφωνία».    

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Τζιτζικώστας κατά την τοποθέτηση του τόνισε μεταξύ άλλων πως οι Περιφέρειες της χώρας είναι αρωγοί στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης η οποία έχει λάβει, όπως χαρακτηριστικά είπε, διαστάσεις «εθνικής κρίσης».  Στο πλαίσιο αυτό εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει «αναλογικός επιμερισμός των βαρών» και στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ υπογράμμισε πως ήδη ο ίδιος έχει διεθνοποιήσει το ζήτημα ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών.

Το σχετικό ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης των Περιφερειαρχών και του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Μεταξύ άλλων θεμάτων θα συζητήσουν για τον κορωνοϊό, την ελλιπή χρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού στις Περιφέρειες.

 Επισυνάπτονται και οι σχετικές φωτογραφίες