Γ. Πατούλης: «Βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση την θετική ανταπόκριση στο αίτημά μας για υπερδέσμευση ποσού για εμβληματικά έργα της Περιφέρειας Αττικής»

ffgrewΣτην εξόχως ικανοποιητική πορεία υλοποίησης του ΠΕΠ Αττικής, στις προοπτικές έγκαιρης ολοκλήρωσης, καθώς και  στην ανάγκη εκκίνησης των παρεμβάσεων της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 εμβληματικού χαρακτήρα για την Περιφέρεια Αττικής αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΝΠΕ και στην  οποία συμμετείχαν ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδης και  Γ. Τσακίρης, καθώς επίσης ο Γ. Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος και Περιφερειάρχες.

Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατά την παρέμβαση του επισήμανε:

«Πιστεύουμε ως ΕΝΠΕ στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση της χώρας και στη στενή συνεργασία της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η έγκαιρη συνεννόηση μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω αποτελεσματικότερη συνεργασία μας. Βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό θα πράξουμε ότι χρειαστεί μέσω της αναθεώρησης του ΠΕΠ Αττικής.

Η πορεία του ΠΕΠ Αττικής είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική εμφανίζοντας απορροφητικότητα 40% και οι προοπτικές έγκαιρης και αποτελεσματικής ολοκλήρωσης του είναι ιδιαίτερα θετικές. Μάλιστα ορισμένοι άξονες του προγράμματος εμφανίζουν ανάγκες για πρόσθετη χρηματοδότηση. Για το λόγο αυτό έχουμε κάνει αίτημα για υπερδέσμευση πόρων ώστε να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες αλλά και να δρομολογηθούν εμβληματικά έργα όπως η Β’ φάση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και η Παλαιά Εθνική Οδός Ελευσίνας Θηβών στο σύνολο της.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα ενισχύσουμε την κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του Κορωνοϊού μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αναστείλουμε τις προγραμματισμένες δράσεις όπως τα ειδικά προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων των γεωγραφικών ενοτήτων που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και πλημύρες, την ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας, της γαλάζιας οικονομίας κλπ».

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τοποθετήθηκε θετικά στο αίτημα του Περιφερειάρχη για υπερδέσμευση πόρων για εμβληματικά έργα.