Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

 

Γ. Πατούλης: «Προτεραιότητά μας η προάσπιση της δημόσιας υγείας, η προστασία ευπαθών ομάδων και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους Δημάρχους της Αττικής, τους Αντιπεριφερειάρχες και τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των δράσεων και των πρωτοβουλιών περιορισμού του κορωνοϊού.

Το πρωί συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε ο υπουργός
Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με τους Περιφερειάρχες όλης της χώρας και το Προεδρείο της ΚΕΔΕ, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε τηλεδιασκέψεις με τους Αντιπεριφερειάρχες και τους Δημάρχους.

Κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που έχει αναλάβει ως Περιφερειάρχης, Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για το περιορισμό του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του να εξασφαλίσει μάσκες, γάντια και αντισηπτικά στους 66 Δήμους, στα σώματα ασφαλείας και σε ειδικές ευπαθείς ομάδες.

Ο Γ. Πατούλης ενημέρωσε επίσης και για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για τους ελέγχους πάταξης της αισχροκέρδειας όπως και τους ελέγχους στις λαϊκές αγορές από 15μελή κλιμάκια.    

Στο πλαίσιο των τηλεδιασκέψεων ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής θα συνεχιστούν προκειμένου να ενισχυθεί το δίχτυ προστασίας ευπαθών ομάδων πληθυσμού, ενώ ζήτησε από τους Δημάρχους να του αποστείλουν τα αιτήματά τους για τυχόν ελλείψεις που έχουν σε είδη ατομικής προστασίας.  Στη συνέχεια επισήμανε:  «Προτεραιότητά μας είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας, η προστασία ευπαθών ομάδων και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.  Πρόκειται για μια εθνική προσπάθεια για την οποία οφείλουμε να συνεργαστούμεόλοι μαζί».

Τα βασικά θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν τα παρακάτω:

Τηλεφωνικό κέντρο 1110

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου 1110 το οποίο έχει αναπτυχθεί με τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Στο 1110 μπορούν να απευθύνονται δωρεάν οι πολίτες από όλες τις περιοχές της χώρας για να καταγγέλλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, να ζητούν βοήθεια και ενημέρωση για τον κορωνοϊό και να αναφέρουν περιπτώσεις μοναχικών πολιτών που θέλουν υποστήριξη.

 

Για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών ζήτησε από τους συναδέλφους του Δημάρχους να προβούν στην ανάρτηση του τετραψήφιου αριθμού στη σελίδα του δήμου τους.

Να σημειωθεί ότι ειδικά για το ζήτημα της αισχροκέρδειας οι καταγγελίες σε πανελλαδικό επίπεδο ξεπερνούσαν μέχρι το μεσημέρι τις 300.  Από αυτές το 40% αφορούσε αυξημένες τιμές σε μάσκες προστασίας, το 41% σε αντισηπτικά,  το 5% σε γάντια και το 14% σε διάφορα άλλα προϊόντα όπως φάρμακα, βενζίνη, υγρά μαντηλάκια και τρόφιμα. Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας έχουν εντοπιστεί από τους πολίτες κυρίως σε φαρμακεία, Σούπερ Μάρκετ αλλά και στο ίντερνετ.

Εθελοντική αιμοδοσία

Στη συνέχεια εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία της πρωτοβουλίας που έλαβαν η Περιφέρεια Αττικής, η δράση «Όλοι Μαζί Μπορούμε» σε συνεργασία με τους Δήμους για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών σε αίμα που υπάρχουν.

Ο κ. Πατούλης σημείωσε πως υπάρχει θερμή ανταπόκριση των Δημάρχων στο πρόγραμμα και κάλεσε και άλλους Δήμους να δηλώσουν συμμετοχή. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τον υπουργό Εσωτερικών αναφέρθηκε και στην ανταπόκριση των Περιφερειών Ηπείρου και Ιονίων Νήσων οι οποίες ανέλαβαν πρωτοβουλίες για τη συμμετοχή στη δράση και τη διοργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών.

Προληπτικά μέτρα για τους Ρομά

Ο Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια των επικοινωνιών ζήτησε από τους Δημάρχους να αναλάβουν  πρωτοβουλίες για τη λήψη προληπτικών μέτρων για τους ρομά, ενώ επισήμανε ότι με πρωτοβουλία της Περιφέρειας θα πραγματοποιηθούν απολυμάνσεις. Ο Περιφερειάρχης ζήτησε επίσης από τους Δημάρχους να συνεργαστούν με την εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο Μαρία Ζέρβα για την υλοποίηση κοινών δράσεων ενημέρωσης και πρόληψης στους καταυλισμούς.

Άστεγοι

Κατά τη τηλεδιάσκεψη αρκετοί Δήμαρχοι αναφέρθηκαν στο ζήτημα που έχει προκύψει με τους πολίτες που είναι άστεγοι και χρειάζεται να προστατευθούν. Μάλιστα προτάθηκε από δημάρχους να διερευνηθεί η δυνατότητα ακόμα και επίταξης ξενοδοχείων που είναι κλειστά λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί, προκειμένου να τους εξασφαλιστεί στέγη.

Λειτουργία Λαϊκών Αγορών 

Στη διάρκεια της συζήτησης ένα ποσοστό δημάρχων τόνισε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών φαίνεται να αποδίδουν, καθώς σήμερα η εικόνα ήταν καλύτερη. Ωστόσο υπήρξαν και περιπτώσεις Δημάρχων που επισήμαναν ότι η λειτουργία των λαϊκών αγορών έχει τεθεί προς συζήτηση στα δημοτικά τους συμβούλια και δέχονται εισηγήσεις για κλείσιμό τους. Ωστόσο επισημάνθηκε ότι αν δεν λειτουργούν οι λαϊκές αγορές θα διαπιστωθούν φαινόμενα ανατιμήσεων στα Σούπερ Μάρκετ, ενώ θα σημειωθούν και ελλείψεις.

 

ΤΕΒΑ

 

Για Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) το οποίο υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, οι δήμαρχοι επισήμαναν την ανάγκη να βρεθεί ειδική φόρμουλα παράδοσης των αγαθών χωρίς να υπάρξει συγχρωτισμός.

Να σημειωθεί τέλος ότι αρκετοί δήμαρχοι αναφέρθηκαν και στην ανάγκη εξασφάλισης επιπλέον χρηματοδοτικών κονδυλίων καθώς θα υπάρξει σημαντική μείωση των εσόδων τους από πηγές όπως είναι τα ανταποδοτικά τέλη .

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι Δήμαρχοι,  Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου,  Αχαρνών Σ. Βρεττός, Φιλοθέης-Ψυχικού Δ. Γαλάνης, Αιγάλεω Γ. Γκίκας, Βάρης -Βούλας-Βουλιαγμένης Γ. Κωνσταντέλλος, Δάφνης Υμηττού Α. Μπινίσκος, Ιλίου Ν. Ζενέτος, Κρωπίας Δ. Κιούσης,  Νίκαιας Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, Παλαιού Φαλήρου Γ. Φωστηρόπουλος,  Παιανίας Ι. Μάδης, Σπάτων-Αρτέμιδος Δ. Μάρκου,  Ραφήνας-Πικερμίου Ε. Μπουρνούς, Χαιδαρίου Ε. Ντηνιακός, Φυλής Χ. Παππούς, Μεγαρέων Γ. Σταμούλης, Ν. Σμύρνης Σ. Τζουλάκης,  Ηλιούπολης Γ. Χατζηδάκης. Τον Δήμο Αθηναίων εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Ν. Αβραμίδης,  τον Δήμο Περιστερίου η Αντιδήμαρχος Μ. Τσιώτα και την Καλλιθέα ο Αντιδήμαρχος Β. Μπαρμάκος, το Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας  οΓ.Γ. Δ. Ραφτόπουλος.

Στην τηλεδιάσκεψη με τους Αντιπεριφερειάρχες συμμετείχαν οι Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Γ. Δημόπουλος, Λ. Κεφαλογιάννη, Θ. Αυγερινός, Α. Λεωτσάκος, Σ. Αντωνάκου, Β. Θεροδωρακοπούλου -Μπόγρη, Λ. Κοσμόπουλος, Δ. Νάνου, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Μ. Κουρή, Β. Γιαννακόπουλος, Β. Κόκκαλης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Γ. Σελίμης και η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Ε. Κοσμίδη.

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"