Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

 

231 παρατηρήσεις και  9 απαρέγκλιτες προσθήκες όρων στη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την υλοποίηση των έργων της ΟΛΠ ΑΕ

Γ. Πατούλης: «Προτεραιότητά μας η προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών – Αναγκαία η υλοποίηση πρόσθετων παρεμβάσεων στην πόλη του Πειραιά για να τη βελτίωση της κυκλοφορίας και της κίνησης των οχημάτων»

 

GP1Με ενισχυμένη πλειοψηφία αλλά και με την ένταξη 9 πρόσθετων περιβαλλοντικών όρων και 231 παρατηρήσεων, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής γνωμοδότησε επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η απόφαση γνωμοδότησης, αποστέλλεται προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η απόφαση ελήφθη μετά από εισήγηση της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς Σ. Αντωνάκου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, στην οποία μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν η «Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την τροποποίηση και ανανέωση της Α.Π. 104050/17-5-2006 ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του ΟΛΠ Α.Ε.»

Να σημειωθεί ότι η μελέτη αφορά 19 υφιστάμενες αδειοδοτημένες και σε λειτουργία δραστηριότητες του λιμένα, 10 έργα που φέρουν περιβαλλοντική αδειοδότηση και 4 νέα προγραμματισμένα έργα, χωρίς ακόμη να διαθέτουν αδειοδότηση.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης, τοποθετήθηκαν, επικεφαλής και εκπρόσωποι των παρατάξεων του ΠΕΣΥ, Δήμαρχοι της περιοχής καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

 

 • ·Γ. Πατούλης: «Προτεραιότητα η διαφύλαξη της ποιότητας ζωής των πολιτών»

 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε ότι για τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής η προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι προτεραιότητα. «Για εμάς είναι αναγκαίο πέραν των άλλων, να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις στον τομέα της κυκλοφορίας και της κίνησης των οχημάτων, ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση της πόλης και των κατοίκων όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις στο λιμάνι του Πειραιά» σημείωσε ο Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό «να προχωρήσει η υλοποίηση των εν λόγω έργων προς όφελος της ανάπτυξης, των πολιτών του Πειραιά αλλά και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Θέλουμε επενδύσεις στην Αττική με αυξημένο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο.». 

 

 • Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής εκτελεί τα έργα με απόλυτη νομιμότητα

Επιπλέον απευθυνόμενος σε όσους υποστήριξαν ότι η  σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δήθεν καλύπτει παρανομίες, τόνισε ότι «σε όλα αυτά τα ψέματα  απαντάμε με αλήθειες». Στη συνέχεια παρουσίασε έγγραφα και αποφάσεις μέσω των οποίων αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι έχουν ακολουθηθεί όλα τα προβλεπόμενα βήματα. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι το έργο της επέκτασης του νότιου προβλήτα εκτελείται με απόλυτη νομιμότητα, έχοντας όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις.

 

Μάλιστα ο Γ. Πατούλης έκανε και συγκεκριμένες αναφορές σε αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας.  «Το έργο της επέκτασης του νότιου προβλήτα του Λιμένος Πειραιά, είναι έργο που εντάχθηκε για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ Αττικής από τη Διοίκηση της κας Δούρου», σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ποτέ δεν είπε ψέματα στους πολίτες του Πειραιά».

 • Αντίθετη η Διοίκηση της Περιφέρειας στην απόθεση βυθοκορημάτων στο Σαρωνικό.

Στη βάση αυτή στηρίχθηκε και η εισήγηση της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη κ. Αντωνάκου μέσω της οποίας φαίνεται ξεκάθαρα ότι η σημερινή διοίκηση εκφράζει την αντίθεσή της στη διαχείριση και απόθεση των βυθοκορημάτων  στη θάλασσα του Σαρωνικού. «Αυτό που εμείς ζητάμε, όσον αφορά το έργο των βυθοκορήσεων, είναι να επιλεγεί η καλύτερη λύση για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και αν κοστίζει καθώς οι άνθρωποι είναι πάνω από οποιαδήποτε οικονομικά συμφέροντα».

 • Πρόταση 9 σημείων, που βελτιώνουν τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης στον Πειραιά

 

Στα 9 σημεία που εισηγείται το ΠΕΣΥ προς το υπουργείο Περιβάλλοντος να ληφθούν υπόψη, κατά την έκδοση Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, κατόπιν εισήγησης της κ. Αντωνάκου, επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο της αρμοδιότητας που έχει ως εισηγήτρια, ζητείται «από το Υπουργείο Περιβάλλοντος  να  συμπεριληφθούν στην υπό έκδοση Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων οι 231 ειδικοί, γενικοί και πρόσθετοι  περιβαλλοντικοί όροι, που αναφέρονται στην εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, συμπληρωμένοι με τους παρακάτω πρόσθετους όρους οι οποίοι υπερισχύουν κάθε διαφορετικής διατύπωσης που πιθανόν υπάρχει στη μελέτη  και στην εισήγηση».

Συγκεκριμένα προτείνεται:

 1. Να αποτραπεί η απόρριψη των βυθοκορημάτων στη θάλασσα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαχείριση των 60.600 m3βυθοκορημάτων που θα προέλθουν από τιςβυθοκωρήσεις των ιδιαίτερα βεβαρημένων περιοχών του Προβλήτα Ηρακλέους και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.
 2. Να προσδιοριστούν οι χώροι εξεύρεσης αδρανών υλικών του απαιτούνται για την κατασκευή των έργων.
 3. Να προσδιοριστούν οι χώροι απόθεσης των αναγκαίων υλικών για την κατασκευή των έργων.
 4. Να απαγορευτείη σώρευση ιζημάτων βυθού, αδρανών υλικώνκαι σκωρίας στο χερσαίο χώρο του εργοταξίου στο Παλατάκι.
 5. Να απαγορευτείη μεταφορά αδρανών υλικών και σκωρίας οδικώς και η μεταφορά τους να γίνει μόνο δια θαλάσσης.
 6. Να εκπονηθεί με δαπάνες του ΟΛΠ Α.Ε. συνολική κυκλοφοριακή μελέτη για όλη την παραλιμένια περιοχή, στην οποίαθα έχουν ληφθεί υπόψη οι επιπτώσεις από όλατα προτεινόμενα με το Masterplan έργα.
 7. Να υπάρξει ρητήδέσμευση του ΟΛΠ για την άμεσηυλοποίηση του έργου της ηλεκτροδότησης των πλοίων της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας από τη στεριά κατά τον ελλιμενισμό τους.
 8. Nα δημιουργηθεί μόνιμο δίκτυο σταθμών παρακολούθησης της ρύπανσης, που θα καλύπτει με τακτικές μετρήσεις την ατμοσφαιρική ρύπανση, την ηχορύπανση, τη φωτορύπανση και τον έλεγχο των θαλάσσιων νερών και να συσταθεί μόνιμο παρατηρητήριο περιβαλλοντικής παρακολούθησηςκαι αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των μετρήσεων,το οποίο θα στεγαστεί στο κτήριο των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά και Νήσων στον Άγιο Διονύσιο.
 9. Να διαγραφεί στη σελίδα 20/44 της εισήγησης στην παράγραφο 6 «Βελτίωση υποδομών ΝΕΒ Περάματος – Νέα δεξαμενή», η αναφορά «και πρόσθετων νηοδόχων πλοίων».

Η πρόταση των παραπάνω 9 σημείων ψηφίστηκε από τα μέλη της Παράταξης Νέα Αρχή για την Αττική του Γ. Πατούλη, υποστηρίχθηκε από την παράταξη του Γ. Σγουρού, από μέλη της παράταξης του κ Τζήμερου καθώς και από ανεξάρτητους Περιφερειακούς Συμβούλους.

Επισημαίνεται ότι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, καθώς η  Έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων της Μελέτης είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

 

Επισυνάπτονται οι σχετικές φωτογραφίες

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"