Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

 

Γ. Πατούλης: «Σε ανοιχτή γραμμή η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Αττικής  για την επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν στην πορεία εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού - Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για εθελοντική αιμοδοσία, διάθεση ειδών πρώτης ανάγκης στους Δήμους και στήριξης ευπαθών ομάδων»

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με δημάρχους της Αττικής. Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η πορεία εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και η διαχείριση ζητημάτων που προκύπτουν.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε επιτυχώς με την πλατφόρμα e:Presence (https://epresence.gov.gr) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα επαναληφθεί στη μία το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου με τον οποίο είχε νωρίτερα συνάντηση και επισήμανε ότι είναι σημαντικό οι πολίτες να βοηθήσουν στην προσπάθεια που γίνεται παραμένοντας στις οικίες τους. Στη συνέχεια ζήτησε να υπάρξει εγρήγορση από τους Δημάρχους σε ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης και υποστήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης ο Γ. Πατούλης, αφού επισήμανε ότι η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού έχει κινητοποιηθεί άμεσα αντιμετωπίζοντας με ψυχραιμία και υπευθυνότητα το πρόβλημα του κορωνοϊού, ζήτησε τη συνδρομή των Δήμων στην υλοποίηση εθελοντικής αιμοδοσίας, ενώ κάλεσε τους Δημάρχους όλης της Αττικής να αποστείλουν στην Περιφέρεια, τόσο τα αιτήματά τους για ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, κ.α.), όσο και στοιχεία για ευπαθείς ομάδες που ενδεχομένως έχουν ανάγκη για στήριξη.

Με αφορμή τη τηλεδιάσκεψη ο Γ. Πατούλης επισήμανε: «Περιφέρεια και Δήμοι της Αττικής είμαστε σε ανοιχτή γραμμή για την επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν στην πορεία εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Η σημερινή πρωτοβουλία που αναλάβαμε επιβεβαιώνει στην πράξη ότι Περιφέρεια και Δήμοι με υπευθυνότητα συνεργάζονται για το καλό των πολιτών. Θα είμαστε σε 24ωρη ανοιχτή επικοινωνία με την ανάπτυξη ειδικής πλατφόρμας με στόχο να παρεμβαίνουμε όπου χρειαστεί».

 

Επισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες  

Θέματα που συζητήθηκαν

Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη να πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη. Μεταξύ άλλων τα θέματα που συζητήθηκαν είναι τα παρακάτω:   

Αιμοδοσία

Όπως επισήμανε ο Περιφερειάρχης απαιτείται η κινητοποίηση αυτοδιοίκησης και πολιτών προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες σε αίμα. Για το λόγο αυτό υπάρχει ήδη κινητοποίηση της Περιφέρειας Αττικής, της δράσης «Όλοι Μαζί Μπορούμε» και των Δήμων. Οι Δήμοι χρειάζεται, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις να καθορίσουν χώρους και ημέρες διεξαγωγής της αιμοδοσίας.

Στήριξη ευπαθών ομάδων

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τους Δημάρχους ότι υπάρχει μια πρωτοβουλία σε εξέλιξη για τη στήριξη ευπαθών ομάδων. Για την καλύτερη χαρτογράφηση των πολιτών που έχουν ανάγκη αυτή της δράσης ο Γ. Πατούλης ζήτησε από όλους τους Δημάρχους να αποστείλουν στην Περιφέρεια τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις αυτών των πολιτών. 

Λειτουργία Λαϊκών Αγορών 

Ένα μεγάλο ποσοστό των Δημάρχων αναφέρθηκαν στη λειτουργία των λαϊκών αγορών και επισήμαναν ότι διαπιστώνεται  πως δεν τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας και πρόληψης, ενώ συγκεκριμένες ώρες υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός πολιτών. Μάλιστα προτάθηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής της λειτουργίας τους. Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τους Δημάρχους ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο μπορεί να αποφευχθεί το κλείσιμο τους με τη λήψη μέτρων μη συγχρωτισμού.     

Πάρκα και άλση

Οι Δήμαρχοι αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα να ληφθούν περιοριστικά μέτρα μετακίνησης των πολιτών σε άλση, πάρκα και πνεύμονες πρασίνου, όπως ο Υμηττός και η Πάρνηθα. Ειδικά στις δύο τελευταίες περιπτώσεις διαπιστώθηκε μεγάλη κινητικότητα πολιτών το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης σύστησε οι αρμόδιες αρχές να λάβουν περιοριστικά μέτρα και έκανε γνωστό ότι σε ότι αφορά στην Περιφέρεια το Πάρκο Τρίτση για προληπτικούς λόγους θα παραμείνει κλειστό για όσο διάστημα χρειαστεί.

Κοιμητήρια

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκε από τους Δημάρχους η αγωνία για τη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθούν οι δημοτικοί υπάλληλοι  που απασχολούνται στα κοιμητήρια κατά τη διάρκεια ενταφιασμού πολιτών που έχουν χάσει τη ζωής τους μετά από μόλυνση του κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό επισημάνθηκε η ανάγκη τα αρμόδια υπουργεία να εκδώσουν συγκεκριμένες οδηγίες.

Λοιπά αιτήματα

Στο γενικότερο πλαίσιο των αιτημάτων που αναφέρθηκαν συμπεριλαμβάνονται επίσης τα αιτήματα ενίσχυσης του υγειονομικού προσωπικού, η δυνατότητα κάλυψης του κόστους μηνυμάτων σχετικών με τα μέτρα πρόληψης στα κοινωνικά δίκτυα και  η ενίσχυση με προσωπικό υπηρεσιών που επιβαρύνονται λόγω των προληπτικών μέτρων. Ειδική αναφορά έγινε και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου αναφέρθηκε ότι υλοποιούνται πολλά έργα χωρίς να υπάρχει επάρκεια προληπτικών μέτρων.     

Τηλεδιάσκεψη

Στην πρώτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν οι παρακάτω Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δημάρχων: Αιγάλεω Ιωαν. Γκίκας, Αίγινας Β. Ζορμπας, Αγ. Αναργύρων Καματερού Γ. Τσίρμπας, Δάφνης Υμηττού, Α. Μπινίσκος, Διονύσου Ιωαν. Καλαφατέλης, Ελευσίνας Α. Οικονόμου, Ηλιούπολης Γ. Χατζηδάκης, Ιλίου Ν. Ζενέτος, Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, Καισαριανής, Χ. Βοσκόπουλος, Κερατσινίου - Δραπετσώνας  Σ. Βρεττός, Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς, Μεγαρέων Γ. Σταμούλης, Ν. Σμύρνης Μ. Χρηστάκης (Γενικός Γραμματέας), Παιανίας Ισ. Μάδης, Περάματος Ιωαν. Λαγουδάκης, Περιστερίου Γ. Τσίνας (αντιδήμαρχος), Ραφήνας Πικερμίου Β. Μπουρνούς, Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος, Σπάτων Αρτέμιδας Δ. Μάρκου, Τροιζηνίας Μεθάνων Σ. Πολλαλής, Φιλοθέης Ψυχικού Δ. Γαλάνης και  Φυλής Χ. Παππούς.

 

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"