Γ. Πατούλης: «Θα υπηρετήσουμε με κάθε κόστος τον στόχο της εμπέδωσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

 

20191025photo diafaneia 1Την πεποίθηση ότι η ενίσχυση της Διαφάνειας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την Αναπτυξιακή Αναγέννηση της Χώρας, διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε ομιλία του για τη συνεισφορά του εσωτερικού ελέγχου στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της λογοδοσίας και της διαφάνειας στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο Ημερίδας που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Στην εκδήλωση παρέστη ο υπ. Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος, ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα Patrick Maisonnave, o Γ. Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θ. Κοντογεώργης, ο Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γ. Σαρμάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος, φορείς της Γαλλικής κυβέρνησης και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.

Στο θεματικό πάνελ εκτός από τον κ. Πατούλη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης, ο Επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Α. Μπίνης, o εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Γ. Σελίμης, ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Αδαρλής και η Αντιδήμαρχος Πειραιά Χ. Ζηλάκου.

«Προσπάθειες απόδοσης εισαγγελικού ρόλου στον εσωτερικό ελεγκτή πρέπει να μείνουν στο περιθώριο»

20191025photo diafaneia 2Ο κ. Πατούλης ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζοντας την ευτυχή συγκυρία να συμπίπτει η διοργάνωση της ημερίδας με την επιτυχή ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος για την ίδρυση και λειτουργία μονάδων εσωτερικού ελέγχου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενός σημαντικού προγράμματος στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας που παρέχεται από τη Γαλλική Κυβέρνηση στην Ελλάδα.

«Από την πρώτη στιγμή στήριξα αυτή την προσπάθεια. Το εγχειρίδιο και τα εργαλεία που πλέον είναι στη διάθεση της αυτοδιοίκησης θα αξιοποιηθούν και είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολλαπλασιαστικό» ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: 

«Όλοι μαζί βάλαμε στο δημόσιο διάλογο τον εσωτερικό έλεγχο, δημιουργήσαμε το κατάλληλο υπόβαθρο για την εμπέδωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Και αυτόν τον στόχο έχουμε δεσμευτεί όλοι μας να τον υπηρετήσουμε με κάθε κόστος, με κάθε τίμημα».

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι ο εσωτερικός έλεγχος, ιδίως μετά την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου δαπανών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι μια σημαντική διασφαλιστική διαδικασία που μας πάει μπροστά και διευκρίνισε ότι προσπάθειες απόδοσης εισαγγελικού ρόλου στον εσωτερικό ελεγκτή πρέπει να μείνουν στο περιθώριο.

«Εμείς θέλουμε ο εσωτερικός έλεγχος να βγαίνει μπροστά από τα γεγονότα, να οδηγεί τις εξελίξεις, να προλαμβάνει ανεπιθύμητες καταστάσεις», τόνισε.

Ωστόσο σημείωσε πως για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις όπως η εφαρμογή κατάλληλων προτύπων και μεθοδολογιών ελέγχου, η παροχή κατάλληλων εργαλείων και υποδομών, η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των ελεγκτών, η επαρκής στελέχωση των μονάδων εσωτερικού ελέγχου, πρόβλεψη για την πιστοποίηση των ελεγκτών, η συνεχής εκπαίδευση και αλλαγή της κουλτούρας τόσο των υπαλλήλων όσο και των αιρετών, η ενίσχυση του προσωπικού.

«Με τον εσωτερικό έλεγχο θα βελτιώσουμε την εικόνα μας στους πολίτες»

20191025photo diafaneia 3Ο κ. Πατούλης σημείωσε πως η αποτελεσματική λειτουργία του εσωτερικού ελέγχου τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και στον κρατικό μηχανισμό θα έχει θετικές επιπτώσεις και αποτελέσματα, όπως :

- Αντικειμενική και συστηματική αξιολόγηση των διαδικασιών και των λειτουργιών του δημόσιου φορέα

- Υποστήριξη στην επίτευξη στόχων και την εκτέλεση των καθηκόντων

- Μεγιστοποίηση της οικονομίας πόρων

- Επίτευξη βέλτιστης λειτουργίας του φορέα

- Αύξηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας για όλους τους εμπλεκόμενους

- Βελτίωση της εικόνας του φορέα προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η συνεργασία, η διασφάλιση των διαδικασιών και η υποβοήθηση του ρόλου των τοπικών και Περιφερειακών Αρχών και όχι ο ασφυκτικός παρεμβατικός έλεγχος στο έργο τους, που αποτελεί τροχοπέδη στην ελεύθερη και εντός των συνταγματικών πλαισίων άσκηση της δραστηριότητάς τους.

20191025photo diafaneia 4