Συνέντευξη της Περιφερειάρχη Αττικής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Αττική, η Ελλάδα, η Ενωμένη Ευρώπη, μια κοινωνία που διαρκώς μεταβάλλεται, σε παγκόσμιο επίπεδο.

.. Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, με μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Ρουμελιώτη, περιγράφει στόχους και προτεραιότητες, σχεδιασμούς και οραματικές επιδιώξεις, για τις μάχες που έρχονται. Στην Αυτοδιοίκηση, στις κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην αναμέτρηση των επόμενων εθνικών εκλογών.

         

          Η Ρένα Δούρου προσδιορίζει τη νέα αξιακή, ιδεολογική και πολιτική διάκριση, στην οποία θα κληθούν να απαντήσουν με τις προτάσεις και τις προγραμματικές προτεραιότητές τους τα κόμματα, μετά την έξοδο από την επιτροπεία των Μνημονίων.

          Εστιάζει στην αναγκαιότητα να καθιερωθεί κουλτούρα συνεργασιών στο πολιτικό σύστημα, με έμφαση και πυλώνα προγραμματικές συμπτώσεις και συναντίληψη της διαχείρισης της καθημερινότητας των Ελλήνων.

Αναφέρεται στην ιστορική χρησιμότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών, και το μήνυμα που στέλνει, για μια Ελλάδα η οποία πρωταγωνιστεί και δίνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα της περιοχής μας.

          Θέτει ως διακύβευμα των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών, στις οποίες θέτει τη θητεία της στην κρίση των πολιτών του Λεκανοπεδίου της Αττικής, την επιλογή ανάμεσα σε αιρετούς-εργάτες της Αυτοδιοίκησης και αιρετούς-σχολιαστές στα παράθυρα των ΜΜΕ.

          Εκφράζει τον προβληματισμό της για την κριτική που, φτάνει στα όρια της στοχοποίησης, και ταυτίζεται με την κατασυκοφάντηση, αξιοποιώντας ακόμη και ανείπωτες εθνικές τραγωδίες, όπως εκείνη στο Μάτι, ως εργαλείο πολιτικής εξόντωσης.

          Η Ρένα Δούρου παραθέτει ακόμη χειροπιαστά, μετρήσιμα και συγκρίσιμα αποτελέσματα της συλλογικής δουλειάς που έγινε αυτά τα χρόνια στην Περιφέρεια Αττικής, τόσο σε υποδομές όσο και σε δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης, παράλληλα με προώθηση της επιχειρηματικότητας strartuppers.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης της Ρένας Δούρου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πρακτικές, που καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό και υπονομεύουν τα δικαιώματα των πολιτών»

-          «Με το τέλος της Επιτροπείας αντιμετωπίζουμε νέες διακρίσεις. Μεταξύ του παλαιού κόσμου, που με τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό και υπονομεύει το δικαίωμα στην εργασία και τα δημόσια αγαθά της Υγείας και της Παιδείας, και όσων αντιπαλεύουμε τέτοιες πολιτικές».

-          «Το ζητούμενο είναι να μην επαναλάβουμε τις πολιτικές που μας έφεραν στην Επιτροπεία και τα Μνημόνια».

-          «Στην εποχή των συνεργασιών και της συναίνεσης, βάση για μελλοντικές συνεργασίες θα είναι να είναι συγκεκριμένα προγραμματικά πλαίσια».

-          «Με τον Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, διασφαλίζεται η συνέχεια στην εξωτερική πολιτική μας, σε μια κρίσιμη περίοδο».

-          «Η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί την αρχή του τέλους μιας διαμάχης, η οποία δηλητηρίαζε, όχι μόνο τις σχέσεις των δυο χωρών, αλλά και επηρέαζε αρνητικά συνολικά την περιοχή των Βαλκανίων. Η χώρα μας αναδεικνύεται σε παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας».

-          «Στην Περιφέρεια Αττικής, ενοχλούμε με τη δουλειά μας, και το νέο υπόδειγμα άσκησης πολιτικής, όλους εκείνους που, έχασαν τις μάχες ως εκπρόσωποι του παλιού, και θέλουν τώρα να πάρουν τη ρεβάνς».

«Οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν αν θέλουν αιρετούς-εργάτες της Αυτοδιοίκησης ή αιρετούς-σχολιαστές στα ΜΜΕ»

-          «Προεκλογικά ενημερώνουμε τους πολίτες για τους στόχους μας. Στο μεσοδιάστημα εργαζόμαστε. Και μετά, λογοδοτούμε για τα αποτελέσματα της δουλειάς μας. Με ενδιέφερε πάντα η ουσία και όχι η προβολή, γι’ αυτό και δεν έπιασα ποτέ στασίδι τηλεσχολιαστή. Οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν, αν θέλουν αιρετούς-εργάτες της Αυτοδιοίκησης, ή αιρετούς-σχολιαστές στα ΜΜΕ. Η ετυμηγορία τους καθόλα σεβαστή».

-          «Στην Περιφέρεια Αττικής προχωρήσαμε έργα υποδομής, ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης και την προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων startuppers, μέσα από πολλές συνέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Για πρώτη φορά κάνουμε συνολική αντιπλημμυρική στρατηγική σε όλους τους δήμους της Αττικής, με 168 έργα, μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, μεταξύ τους και αυτό της διευθέτησης του ρέματος Αγίας Αικατερίνης στη Μάνδρα που εκκρεμούσε δεκαετίες. Τρέχουν έργα που αλλάζουν το πρόσωπο της Αττικής, όπως η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου».

«Άλλο πράγμα η κριτική, και άλλο η στοχοποίηση και η απόπειρα πολιτικής εξόντωσης, ακόμη με μια εθνική τραγωδία ως εργαλείο»

-          «Όταν κάποιος κατέχει ένα πολιτικό αξίωμα, είναι αυτονόητο και απολύτως αποδεκτό, στο πλαίσιο και της λογοδοσίας απέναντι στους πολίτες, να δέχεται κριτική, σκληρή κριτική, ακόμη και με τα χαρακτηριστικά της στοχοποίησης. Όμως αυτό δεν πρέπει να ταυτίζεται με την παραπληροφόρηση και την κατασυκοφάντηση. Φτάνοντας μέχρι του σημείου να χρησιμοποιούν την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική ως εργαλείο πολιτικής εξόντωσης. Όλα αυτά είναι παιχνίδια ορισμένων, που όμως δεν πλήττουν ένα πρόσωπο αλλά τη Δημοκρατία. Είναι κομμάτι ακριβώς εκείνων των πολιτικών που έφεραν τον τόπο στη χρεοκοπία».

-          «Η μεγάλη συνεισφορά του “Κλεισθένη” αφορά στην απλή αναλογική. Μια πραγματική τομή, στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Εμπεδώνοντας μια κουλτούρα σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων. Δεν θα είναι εύκολο αλλά είναι αναγκαίο».

Αναλυτικά, το κείμενο της συνέντευξης της Ρένας Δούρου, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: https://www.amna.gr/home/article/303645/Oi-antipaloi-mou-den-einai-ta-prosopa-alla-oi-politikes-pou-mas-odigisan-sti-chreokopia

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"