Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

 

«Διεκδικούν την Περιφέρεια άνθρωποι που βρέθηκαν επί μακρόν σε θέσεις ευθύνης στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς να έχουν ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα έργου.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια για ένα τέτοιο πισωγύρισμα», τόνισε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή της στην εκπομπή Ekloges24, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και τον δημοσιογράφο Κώστα Μαραβελίδη, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Η ίδια προσέθεσε: «Έχουμε πεισμώσει. Και θέλουμε να ανανεώσουμε την εντολή των πολιτών για παρουσία στο τιμόνι της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας μας, απέναντι σε εκείνους, η ψήφος προς τους οποίους θα ξαναβυθίσει την Περιφέρεια σε απουσία από τα δημόσια δρώμενα. Με τη ‘Δύναμη Ζωής’, η Περιφέρεια Αττικής απέκτησε λόγο, ρόλο και παρουσία. Από το γραφείο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι εκείνο του Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο».

Αναφερόμενη στο έργο της θητείας της, τόνισε: «υλοποιήσαμε μια σειρά από προωθητικές παρεμβάσεις, στον Πολιτισμό και τον μαζικό αθλητισμό, στην επιχειρηματικότητα και τις υποδομές, καθώς και στο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, ως απάντηση στην κρίση Δημοκρατίας που βιώνουμε μαζί με την εθνική κρίση».

Η Περιφερειάρχης παρατήρησε επίσης σχετικά με την απλή αναλογική ότι «θα υποχρεωθούμε να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, ώστε να διοικηθούν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι. Η πρώτη θητεία θα είναι δύσκολη, καθώς είναι ανθρώπινο να φοβάσαι τις αλλαγές».

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης της Ρένας Δούρου:

Δυστυχώς, δεν έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε. Υπάρχει καχυποψία της κεντρικής εξουσίας προς την Αυτοδιοίκηση, και μια αντιπαλότητα ανάμεσα στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Με τον Κλεισθένη χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουν τα πράγματα. 

Η παράταξή μας, η ‘Δύναμη Ζωής’ είναι ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση για τις συνεργασίες. Εμείς, μάθαμε να συνεργαζόμαστε. Δοκιμαστήκαμε από τη διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ-Λαϊκής Ενότητας, ενώ έχουμε στις τάξεις μας ανθρώπους από διαφορετικές αφετηρίες.

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα. Θυμάμαι που μου έλεγαν… «Δούρου αυτοκτονείς πολιτικά», όταν ξεκαθάρισα ότι θα δρομολογήσουμε λύσεις και θα χαράξουμε χωροταξικό σχεδιασμό. Η πατρίδα μας πλήρωνε στο παρελθόν μεγάλα πρόστιμα, που βγαίνουν από τις τσέπες των πολιτών.

Όταν αναλάβαμε, βρήκαμε μια προβληματική κατάσταση, χωρίς Περιφερειακό Σχεδιασμό και με μόνο 4 μεγάλα εργοστάσια, που είχε συμφωνηθεί να λειτουργούν με συγκεκριμένες ποσότητες. Αποκαταστήσαμε τις ανεξέλεγκτες χωματερές, και δρομολογήσαμε σύγχρονες μεθόδους για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τις οποίες χρηματοδοτεί και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δεν συνεχίσουμε και στην επόμενη θητεία της διοίκησης, κινδυνεύουμε να βρεθούμε πίσω από χώρες που εντάχθηκαν πολύ αργότερα από εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχουν Δήμοι - καλά παραδείγματα, όπως οι Δήμοι Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης. Όπως ο Δήμος Κυθήρων, με τους 2 υπερσύγχρονους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.Υπάρχουν και αρνητικά παραδείγματα, όπως ο Δήμος Αμαρουσίου, ο οποίος αύξησε την εισαγωγή σύμμεικτων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής και δεν προώθησε την ανακύκλωση.

Να κριθούμε από τους πολίτες από όσα έχουμε κάνει στην πράξη και όχι από αυτά που λέμε ότι θα κάνουμε.

Το Πεδίο του Άρεως έχει αλλάξει ριζικά σήμερα, σε σχέση με την τραγική κατάσταση την οποία παραλάβαμε, ενώ αντίστοιχες σημαντικές παρεμβάσεις κάναμε στο Αττικό Πάρκο και στο Πάρκο Τρίτση.

Υπήρξαν και άλλες φορές στο παρελθόν που το Πεδίο του Άρεως είχε αναταχθεί. Προσπαθήσαμε λοιπόν να ενώσουμε το νήμα με εκείνες τις όμορφες μνήμες. Συνεργαστήκαμε με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να αντιμετωπιστούν παραβατικές συμπεριφορές, καθώς και με σημαντικούς θεσμούς της Πολιτείας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, τον ΣΕΓΑΣ, πολιτιστικούς φορείς. Ανοίξαμε μετά από δεκαετίες και το Άλσος Οικονομίδη, στο οποίο, με συγκίνηση θυμάμαι ότι πήγαινε ο πατέρας μου. Έτσι, η δική μας γενιά δένεται με τις αναμνήσεις των προηγούμενων. Διαμορφώθηκαν τα εχέγγυα για να μην επιστρέψει το Πεδίο του Άρεως στην προηγούμενη κατάσταση, ακριβώς και λόγω της συμμετοχής πολλών φορέων.

Η διοίκηση Δούρου δεν είχε «τους δικούς της Δημάρχους», γι’ αυτό και δώσαμε ό, τι μας ζήτησαν οι Δήμοι, χωρίς κομματικές διακρίσεις. Σήμερα βέβαια, λόγω των εκλογών, βλέπω με απογοήτευση ορισμένους να το αποσιωπούν. Όταν δεν ικανοποιείς το αίτημα ενός Δημάρχου, δεν τιμωρείς τον Δήμαρχο, επειδή τυγχάνει να έχεις διαφορές μαζί του. Τιμωρείς την τοπική κοινωνία.

         

Χρειάζεται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την Πολιτική Προστασία, διαφορετικά είμαστε αθωράκιστοι. Προετοιμάσαμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ ο Υπουργός κ. Φάμελλος κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Είχαμε κάνει διεθνή συνέδρια για ακραία καιρικά φαινόμενα, και πολλοί που μας άσκησαν εκ των υστέρων κριτική για τις εθνικές τραγωδίες, μας είχαν λοιδορήσει.

Η Αυτοδιοίκηση είναι υποστελεχωμένη.

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι ένα μεγάλο και πολυεπίπεδο έργο, όχι μονάχα για την Αττική, αλλά συνολικά για τη χώρα. Πρόκειται για ένα έργο υπερτοπικής εμβέλειας, που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής, και θα φέρει επενδύσεις στην εθνική οικονομία. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που χρειάστηκαν τέσσερις δεκαετίες, προκειμένου να βρεθεί μια διοίκηση να το υλοποιήσει.

 

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"