Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

 

Σε συνέντευξή της σήμερα στο «Έθνος της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή ανέδειξε τα αδιέξοδα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, «φανερώνοντας ότι έχει ποντάρει σε ‘λάθος άλογο’, καθώς ζητά, με μοναδικό επιχείρημά της την καταστροφολογία, εκλογές».

Η ίδια τονίζει ότι πλέον ο τόπος έχει εισέλθει σε μια κανονικότητα.

Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου αναφερόμενη στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θέτει το διακύβευμα: «επιστροφή στις πρακτικές του ‘χθες’ ή συνέχιση όλων αυτών που εμείς ξεκινήσαμε στην Περιφέρεια Αττικής, και τα οποία γίνονται για πρώτη φορά;», ενώ τονίζει χαρακτηριστικά ότι «αντίπαλοί μας στην Αττική δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά οι πολιτικές».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ευθύνες για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου παρατηρεί ότι το «ζητούμενο για εμένα είναι να μη μείνει τελικά καμία ‘σκιά’, ακόμα και σε εκείνους οι οποίοι, από πολιτικό φανατισμό, έχουν θολωμένη κρίση».

Η ίδια αναφέρεται επιγραμματικά στο έργο που γίνεται σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα στην Αττική λειτουργούν 327 εργοτάξια, που δίνουν δουλειά σε πολύ κόσμο και τονώνουν τις τοπικές αγορές».

Αναλυτικά τα βασικά σημεία της συνέντευξης της Περιφερειάρχη:

Δυνατά και αθόρυβα δουλεύουμε επί τέσσερα χρόνια, ανατρέποντας τις παλιές πρακτικές

«Εμείς δυνατά και αθόρυβα δουλεύουμε επί τέσσερα χρόνια, ανατρέποντας τις παλιές πρακτικές» αναφέρει η Ρένα Δούρου προσθέτοντας: «Αυτό, προφανώς, ενοχλεί ορισμένους. Εκείνους που θέλουν την επιστροφή στον ‘παλιό καλό καιρό’».

Η ίδια, περιγράφει το έργο που συντελείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Περιφέρεια Αττικής, αναφερόμενη σε απτά παραδείγματα:

 • Επενδύσαμε και επενδύουμε σε έργα υποδομής, όπως τα αντιπλημμυρικά, που δεν είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Στην Αττική λειτουργούν 327 εργοτάξια, που δίνουν δουλειά σε πολύ κόσμο και τονώνουν τις τοπικές αγορές.
 • Συμβάλλουμε στην αλυσίδα αλληλεγγύης, με επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος ευπαθών κοινωνικών ομάδων, με τη λειτουργία κοινωνικών παντοπωλείων, φαρμακείων, κέντρων ημερήσιας φροντίδας για άτομα με αναπηρία, κέντρων για αστέγους, για κακοποιημένες γυναίκες.Χρηματοδοτούμε με 40 εκατομμύρια την αγορά υλικοτεχνικής υποδομής για όλα τα νοσοκομεία της Αττικής και με 13 εκατομμύρια τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
 • Χρηματοδοτούμε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αγορά εξοπλισμού και μηχανημάτων αντιμετώπισης και πρόληψης φυσικών καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, αξίας 8,5 εκατομμυρίων. Στεκόμαστε στο πλευρό των πυροσβεστών, με τη χρηματοδότηση αγοράς 35 οχημάτων αξίας 5 εκατομμυρίων, ενώ παραχωρήσαμε στο Σώμα το πρώην ΚΤΕΟ Μεγάρων για την κάλυψη αναγκών του. Στηρίζουμε το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας, χρηματοδοτώντας με 5 εκατομμύρια την αγορά οχημάτων και εξοπλισμού.
 • Επενδύουμε στον πολιτισμό: για πρώτη φορά η Περιφέρεια στηρίζει την καθολικά προσβάσιμη τέχνη για άτομα με αναπηρία.

Ζητούμενο για εμένα είναι να μη μείνει τελικά καμία «σκιά»

Στο ερώτημα περί ευθυνών για την ανείπωτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική, η Περιφερειάρχης Αττικής τονίζει ότι «ούτε από το θεσμικό πλαίσιο ούτε από την κοινή λογική προκύπτει κάποια επιχειρησιακή ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Επίσης, η απόφαση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση λαμβάνεται μόνο έπειτα από εισήγηση της Πυροσβεστικής και μάλιστα εγκαίρως και επακριβώς. Τέτοια εισήγηση δεν δόθηκε».

Η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου αναφέρει:

 • Μπροστά σε μια τέτοια εθνική τραγωδία, η αντικειμενική πολιτική ευθύνη του πολιτικού συστήματος και του κράτους είναι δεδομένη, και μάλιστα διαχρονικά. Η άναρχη δόμηση με τη δημιουργία παγίδων θανάτου, η μη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο μη εκσυγχρονισμός των δομών του κράτους, τα κωλύματα για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων παράγουν ευθύνες οι οποίες πάνε πίσω στον χρόνο και αφορούν όλους μας.
 • Υπάρχουν επίσης ποινικές ευθύνες, οι οποίες προκύπτουν από παραβάσεις του νομικού πλαισίου. Αυτές ακριβώς ερευνά σήμερα η Δικαιοσύνη, εξετάζοντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό, Δήμους και Περιφέρεια.
 • Δεν πρόκειται να πάρω τη σκυτάλη από άλλους πολιτικούς, οι οποίοι, όταν τους ερευνά η Δικαιοσύνη, αρχίζουν να κραυγάζουν περί συκοφάντησης, απειλούν δικαστικούς λειτουργούς με μηνύσεις, μιλούν για σκευωρίες, πολιτικές σκοπιμότητες και πολιτικές διώξεις. Σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αξίες μιας δημοκρατικής, ευνομούμενης πολιτείας, κανένας πολιτικός, κανένας από τους «ισχυρούς», δεν πρέπει να τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης από τη Δικαιοσύνη. Πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να εξαντλεί την αυστηρότητά της απέναντί τους, πάντοτε εντός των ορίων των κανόνων δικαίου. Έτσι θα αποκατασταθεί η έννοια της πολιτικής υπό το αριστοτελικό πρίσμα.
 • Παρότι πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την Περιφέρεια, ακολουθώ την προβλεπόμενη από τη Δικαιοσύνη διαδικασία, χωρίς κραυγές, με την πεποίθηση ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί σε κάποιο από τα στάδια της όλης διαδικασίας. Ζητούμενο για εμένα είναι να μη μείνει τελικά καμία «σκιά», ακόμα και σε εκείνους οι οποίοι, από πολιτικό φανατισμό, έχουν θολωμένη κρίση.

Αναφερόμενη στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και αποτιμώντας τα αποτελέσματα της κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Ρένα Δούρου υπογραμμίζει:

 • Είναι κατ’ αρχάς η πρώτη κυβέρνηση που αποκατέστησε τις συμμαχικές κυβερνήσεις στα μάτια των πολιτών, καθώς αυτές είχαν ταυτιστεί με την επιβολή μνημονίων. Δεύτερον, η σημερινή κυβέρνηση εκφράζει ένα νέο ήθος, γιατί βασίζεται σε προγραμματική συμφωνία, και όχι σε λευκά χαρτιά που συμπληρώνονταν κατόπιν εορτής, όταν δηλαδή οι αρχηγοί των κομμάτων είχαν ήδη συμφωνήσει στο «μοίρασμα» των υπουργείων.

Ο τόπος έχει εισέλθει στο κεφάλαιο «κανονικότητα»

 • Είναι μια κυβέρνηση που, μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες, έφερε αποτελέσματα. Έβαλε τέλος στην επιτροπεία, μειώνει την ανεργία, επαναρυθμίζει τις σχέσεις εργασίας υπέρ των εργαζομένων, δημιουργεί κοινωνικό κράτος. Όλα αυτά είναι αδιαμφισβήτητες ενδείξεις ότι ο τόπος έχει εισέλθει στο κεφάλαιο «κανονικότητα». Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίοο πρωθυπουργός επιμένει στην εξάντληση της τετραετίας.
 • Το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχει τις δικές του εσωτερικές διαδικασίες. Την ίδια στιγμή, υπάρχει η προγραμματική συμφωνία για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ας μην προτρέχουμε, λοιπόν. Το αναμφισβήτητο είναι η στάση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, με τη συνέντευξή του στο OpenTV, ξεκαθάρισε το τοπίο. Αποσαφήνισε ότι, στην περίπτωση που ο Π. Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του, θα επιλέξει τον καθαρό δρόμο της δημοκρατικής νομιμότητας. Της ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή και των εκλογών, εφόσον λάβει λιγότερες από 151 ψήφους. Ήταν μια τοποθέτηση που εξέθεσε την αξιωματική αντιπολίτευση, αναδεικνύοντας τα αδιέξοδά της και φανερώνοντας ότι έχει ποντάρει σε «λάθος άλογο», καθώς ζητά, με μοναδικό επιχείρημά της την καταστροφολογία, εκλογές.
data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"