Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

Γ. Πατούλης: «Ένας ακόμη Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια τίθεται στη διάθεση των πολιτών»

 

anoia 1Στο πλαίσιο της παροχής περισσότερων υπηρεσιών υγείας για τους ηλικιωμένους πολίτες της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης, ο Δήμος Κηφισιάςσε συνεργασία με τοΕλληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών,  προχώρησε στην λειτουργία μιας νέας δομής του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Γιώργος Πατούλης, με αφορμή τη λειτουργία του Σταθμού επισήμανε με μήνυμα του: «Με τη δημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια, παρέχεται στους δημότες η δυνατότητα να απευθύνονται στο Δήμο τους και μάλιστα στους οικείους χώρους των ΚΑΠΗ στους οποίους ήδη προσέρχονται  για την ανίχνευση πιθανόν συμπτωμάτων που σχετίζονται με την έναρξη της νόσου της άνοιας, αλλά και για ήδη νοσούντες να παρέχονται υπηρεσίες από τους επαγγελματίες υγείας που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά με σκοπό τη σταθεροποίηση της νόσου. Συγχαρητήρια στο Δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο για όλες τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει για την προαγωγή της υγείας των δημοτών του». 

anoia 2Τα εγκαίνια του Σταθμού πραγματοποιήθηκαν χθες Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 από τον Δήμαρχο Κηφισιάς Γιώργο Θωμάκο, την υπεύθυνη Αντιδήμαρχο Ασπασία (Νίνα) Βλάχου την Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Όλγα Κεφαλογιάννη και την Πρόεδρο της Εταιρίας Alzheimer Αθηνών Δρ Παρασκευή Σακκά.

Να σημειωθεί ότι στο Συμβουλευτικό Σταθμό Άνοιας ο οποίος  λειτουργεί στο Γ ΚΑΠΗ ΝΕΑΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ (Κηφισού και Αγραύλης) σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (ιατρείο ΚΑΠΗ) έχουν πρόσβαση για τις υπηρεσίες του, όλα τα μέλη των τεσσάρων (4) ΚΑΠΗ και όλοι οι ηλικιωμένοι του Δήμου μας.

Η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε: «Αξίζουν συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη και στο Δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο για την λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού. Είναι βέβαιο ότι οι ασθενείς που πάσχουν από άνοια αξίζουν υψηλής ποιότητας ζωής και υπηρεσίες υποστήριξης τόσο των ίδιων , όσο και  των οικογενειών τους. Εμείς ως Περιφέρεια Αττικής έχουμε σε πρώτο πλάνο την διατήρηση της υγείας των πολιτών με στόχο την ανάδειξη της Αττικής σε Περιφέρεια Υγείας». 

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος στον  χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ  και Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και το προσωπικό του Δήμου Κηφισιάς που εργάστηκαν για τη λειτουργία και την υλοποίηση του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια στον Δήμο μας.

anoia 3Ο κ. Θωμάκος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ο Δήμος Κηφισιάς αποδεικνύει καθημερινά τη φροντίδα για κάθε συμπολίτη μας, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής μέριμνας.

Στις δομές μας έρχεται σήμερα να προστεθεί ο Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια, που αποτελεί μια καινοτόμο δομή η οποία θα σταθεί αρωγός στη βελτίωση της καθημερινότητας τόσο των ανοιακών ατόμων όσο και των συνοδών/φροντιστών τους. 

Η άνοια, σε μια πολιτισμένη κοινωνία, δεν επιτρέπεται να αποτελεί λόγο αποκλεισμού του πάσχοντος. Η Αυτοδιοίκηση κι ο Δήμος Κηφισιάς καλούνται να αναμετρηθούν και με αυτό το κοινωνικό ζήτημα. Η ανταπόκριση μας, που πιστεύω ότι θα είναι ουσιαστική καθορίζει το μέτρο της ευαισθησίας και αλληλεγγύης μας».

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Νίνα (Ασπασία)  Βλάχου τόνισε ότι υποχρέωση του Δήμου είναι να ενστερνίζεται προβλήματα των  Κέντρων Φιλίας των Δημοτών μας σε όλα τα επίπεδα και τόνισε χαρακτηριστικά πως «το νέο Κέντρο για την Άνοια έρχεται να επιλύσει ανάγκες των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας».

anoia 4Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ανέφερε ότι έχουν δημιουργηθεί 72 Συμβουλευτικοί Σταθμοί για την Άνοια πανελλαδικά καλύπτοντας τις ανάγκες ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού της χώρας.

Η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Δρ Παρασκευή Σακκά δήλωσε σχετικά: «Η ίδρυση δικτύου Συμβουλευτικών σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία κοινοτήτων φιλικών προς την άνοια στη χώρα μας. Σε μία κοινότητα φιλική προς την άνοια, τα άτομα με άνοια έχουν πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας φροντίδα και νιώθουν ενσωματωμένοι, με δυνατότητα συμμετοχής, επιλογής και ελέγχου της καθημερινότητάς τους. Μία κοινότητα φιλική προς την άνοια αποτελείται από μεμονωμένα άτομα, επιχειρήσεις, οργανισμούς, υπηρεσίες και δημόσιους φορείς, μέσα συγκοινωνίας, δημόσιους χώρους που υποστηρίζουν τις ανάγκες των ατόμων με άνοια».

Στα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός  Διευθυντής του ΕΔΔΥΠΠΥ Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, Ιατρός-Ψυχίατρος Υγιεινολόγος, οι Αντιδήμαρχοι Αχιλλέας Κουρέπης και Αλέξιος Μακρής, η πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Κοινωνική Μέριμνα» Κατερίνα Καραλή, η πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Δημήτριος Βικέλας» Λίλα Παπαδημητρίου, ο αρμόδιος για την εποπτεία των έργων στη Δ.Ε. Νέας Ερυθραίας ο Γιώργος  Μαραζιώτης και πλήθος κόσμου.

Ποιος μπορεί να έρθει σε επαφή με το Συμβουλευτικό Σταθμό;

 

anoia 5Άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας, άτομα άνω των 65 ετών που επιθυμούν να εξεταστούν ή να συμμετέχουν σε δράσεις πρόληψης, επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, εργαζόμενοι σε τοπικούς φορείς και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για την άνοια.

Τι προσφέρει ο Συμβουλευτικός Σταθμός;

-Ιατρείο μνήμης για έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση

-Ομαδικά προγράμματα πρόληψης της άνοιας

-Ομαδικά προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης, δημιουργικής απασχόλησης και γυμναστικής στα άτομα με άνοια

-Ενημέρωση, εκπαίδευση και υποστήριξη των οικογενειακών φροντιστών.

Που βρίσκεται η νέα δομή στον Δήμο Κηφισιάς;

 

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη 09.00-13.00. στο Γ ΚΑΠΗ ΝΕΑΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ (Κηφισού και Αγραύλης) σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (ιατρείο ΚΑΠΗ). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα  2108080108 & 2106231091 κατόπιν ραντεβού.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού-Τμήμα Πολιτικών Κοινωνικής Προστασίας 3ης Ηλικίας.

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"