Γ. Πατούλης Περιφερειάρχης Αττικής: Τα Ελληνικά προϊόντα αποτελούν εγγύηση για την εθνική ανάπτυξη -Η περιφέρεια Αττικής στηρίζει και ενισχύει την τοπική παραγωγή που συμβάλει στην εξωστρέφεια της χώρας

sou3Στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών «Eco Life Scandinavia & Nordic Organic Food Fair», που πραγματοποιήθηκε από 13–14 Νοεμβρίου 2019 στον εκθεσιακό χώρο MalmöMässan στο Μάλμε της Σουηδίας, μετείχε για πρώτη φορά η Περιφέρεια Αττικής με στόχο την προβολή και την προώθηση του αγροτοδιατροφικού της τομέα.

Πρόκειται για μια σημαντική έκθεση για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων όπου πραγματοποιούνται εμπορικές συμφωνίες (B2B) και αποτελεί ένα επιχειρηματικό γεγονός που προσελκύει τους σημαντικότερους εκπροσώπους από το χώρο των αγοραστών, χονδρεμπόρων, διανομέων και αντιπροσώπων από την Σουηδία, Δανία, Φιλανδία, Νορβηγία και Ισλανδία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Σκανδιναβικές χώρες, η αγορά των βιολογικών προϊόντων κατέχει την πρώτη θέση σε όλη την Ευρώπη. Η κατανάλωση «φυσικών» και βιολογικών προϊόντων στη Σκανδιναβία, αυξάνεται κατά 10% ετησίως (σε σύγκριση με το 5-7% της Δυτικής Ευρώπης).

Δήλωση Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη

Με αφορμή τη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης δήλωσε:

«Τα προϊόντα της Αττικής γης και συνολικά της χώρας, πρωταγωνιστούν παντού και αποτελούν εγγύηση, ότι μπορεί να επιτευχθεί η Εθνική ανάπτυξη. Εκτός από τον μοναδικό ιστορικό και πολιτιστικό της πλούτο, η Αττική  έχει να προσφέρει μία ανεκτίμητης αξίας πρωτογενή παραγωγή και ένα σημαντικό πλούτο διατροφικών αγαθών. Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε, να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τη δυναμική αυτή. Η περιφέρεια Αττικής στηρίζει και ενισχύει την τοπική παραγωγή που συμβάλει στην εξωστρέφεια της χώρας».

Σκοπός της Περιφέρειας Αττικής, με την παρουσία της στην διοργάνωση «Eco Life Scandinavia & Nordic Organic Food Fair» είναι να προβάλλει και να προωθήσει τα βιολογικά προϊόντα, τα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. τρόφιμα και γενικότερα όλα τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα της που έχουν «ιδιαίτερα» χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Στόχος της συμμετοχής είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της, που ασχολούνται με το κλάδο των τροφίμων και ποτών και ιδιαιτέρα την παραγωγή, μεταποίηση και εξαγωγή των αγροτικών προϊόντων που θα αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής, που αποτέλεσε τμήμα της εθνικής συμμετοχής, που οργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. (Enterprise Greece), φιλοξενήθηκαν δέκα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και επεξεργασία ποιοτικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων, με επιδότηση της συμμετοχής τους κατά 60%.  Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν προϊόντα όπως: Μπάρες δημητριακών, Πρωτεΐνης, Αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών, Παστέλια (Βιο), Μαρμελάδες με υπερτροφές και στέβια, χυμός ροδιού, βιολογικά αλείμματα λαχανικών, εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, Ανθός Κάπαρης, Πατέ Λαχανικών, μέλι, βότανα, Ελληνικό Ταχίνι, μπάρες βρώμης Βιο, Ξηροί καρποί Βιο  και Υπερτροφές Βιο.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο Περίπτερο της Περιφέρειας έγινε σημαντικός αριθμός εμπορικών συναντήσεων που ένα μέρος αυτών, το επόμενο διάστημα, θα εξελιχθεί σε γόνιμες εμπορικές συμφωνίες. Οι επισκέπτες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τα προϊόντα αυτά προέρχονταν κυρίως από τις Σκανδιναβικές χώρες, από τις χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία), καθώς και από τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ιταλία κ.α.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο Περίπτερο της Περιφέρειας ήταν συνεχής η παρουσία του Εντεταλμένου Περιφερειακού Σύμβουλου της Περιφέρειας Αττικής κ. Σταύρου Βοϊδονικόλα, του Γενικού Δ/ντή Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας κ. Παύλου Χριστακόπουλου, και του Υπάλληλου του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής και Προβολής, της Διεύθυνσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής κ. Αθανάσιου Αντωνόπουλου, οι οποίοι παρείχαν ανελλιπώς πληροφόρηση στους επισκέπτες της έκθεσης και υποστήριξη στους επιχειρηματίες-εκθέτες.

«Η πολιτική της νέας περιφερειακής Αρχής της Αττικής, όπως ήδη έχει εκφραστεί από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, περιλαμβάνει την προώθηση του brandname των αγροδιατροφικών προϊόντων της Αττικής γης σε επίπεδο παραγωγών και μεταποιητών ώστε να ενισχυθεί η δυναμική τους στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά.

Με τη συμμετοχή της η Περιφέρεια στην εν λόγω έκθεση έδωσε τη δυνατότητα μέσω της επιδότησης και υποστήριξης στους εκθέτες-επιχειρηματίες της να προβάλουν τα ανώτερα ποιοτικά προϊόντα της αττικής γης και να ενισχύσει την εξωστρέφεια τους», δήλωσε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περίπτερό της Περιφέρειας τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Ανδρέας Φρυγανάς (Πρέσβυς της Ελλάδας στη Σουηδία), ο κ. Σωτήριος Δίκος, επίτιμος Γενικός Πρόξενος στο Μάλμε και ο κ. Παντελής Γιαννούλης (Σύμβουλος Α΄ Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του γραφείου Στοκχόλμης).

Ζακ
(22/09)-ANAKATA