Η Νομιμότητα, η Διαφάνεια και η Αποτελεσματικότητα αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά υπεράσπισης της Δημοκρατίας και της θωράκισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από φαινόμενα διαφθοράς.

Κεντρική Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση και αρμόδια ελεγκτικά όργανα οφείλουμε να συνεργαστούμε με κεντρικό στόχο την ανάπτυξη αποτελεσματικών μηχανισμών ανάσχεσης της αδιαφάνειας. Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή με τον ανασχεδιασμό των διαδικασιών και την αύξηση του επιπέδου ασφαλείας. Με την αξιοποίηση εξειδικευμένων στελεχών και μέσων πρόληψης μπορούν να περιοριστούν τα φαινόμενα διαφθοράς.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται να αναζητήσουμε τη γενεσιουργό αιτία αυτών των φαινομένων. Από τη μέχρι τώρα πορεία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως Δήμαρχος, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και σήμερα Περιφερειάρχης και Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ πιστεύω ότι η καθιέρωση μηχανισμών προληπτικού ελέγχου μπορούν να θωρακίσουν τους δήμους και τις περιφέρειες και να προστατέψουν τα στελέχη της διοίκησης από κρούσματα διαφθοράς.

 

Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι η μάχη κατά της διαφθοράς και υπέρ της διαφάνειας πρέπει να δοθεί από όλους μας. Οφείλουμε να αλλάξουμε νοοτροπία και να δημιουργήσουμε μια ασπίδα προστασίας απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα. 

Συντάκτης
Author: Antonis MitropiasEmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.