Ρένα Δούρου: H Τέχνη δεν είναι πολυτέλεια για λίγους, αλλά εργαλείο χειραφέτησης των πολλών

 

fest 1«Η δική μας αντίληψη, και το αποδείξαμε εμπράκτως 4.5 χρόνια τώρα, μέσα από σαφείς επιλογές, αντιμετωπίζει, τον Πολιτισμό, την Τέχνη, όχι ως ουδέτερες ή αφηρημένες έννοιες, αλλά ως εργαλεία κοινωνικής συνοχής, και σύμβολα κατά των διακρίσεων και των οπισθοδρομικών προτύπων» υπογράμμισε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, κατά την έναρξη της Διεθνούς Συνάντησης Fests of Fests που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 10 έως τις 13 Ιουνίου 2019. «Και τούτο γιατί αποτελεί βαθιά μας πεποίθηση ότι η Τέχνη δεν είναι πολυτέλεια για λίγους, αλλά εργαλείο χειραφέτησης των πολλών» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το Fest of Fests οργανώνει μια ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας επάνω στην προώθηση της κινηματογραφικής παιδείας στη σχολική εκπαίδευση, αλλά και στον καίριο ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν σε αυτό το πλαίσιο τα παιδικά και νεανικά κινηματογραφικά φεστιβάλ. Η φετινή συνάντηση με τίτλο “unlock the screen” φέρνει κοντά σημαντικά παιδικά και νεανικά κινηματογραφικά φεστιβάλ, καθώς και κινηματογραφικά ινστιτούτα από 12 ευρωπαϊκές χώρες. Η δράση Fest of Fests (Διεθνές Δίκτυο Νεανικών Κινηματογραφικών Φεστιβάλ) είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης την οποία στηρίζει και φέτος, μέσω του ΠΕΠ Αττικής, η Περιφέρεια.

“Συγκεκριμένη στρατηγική η δημιουργία μιας νέας σχέσης Πολιτισμού και Τοπικής Αυτοδιοίκησης”

Η Ρένα Δούρου επισήμανε ότι η στήριξη τέτοιου είδους πρωτοβουλιών σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «δεν υπήρξε ποτέ συγκυριακή ή αποσπασματική». «Για τον απλούστατο λόγο ότι όλες αυτές οι αποφάσεις μας εντάσσονταν σε μια συγκεκριμένη στρατηγική» εξήγησε η ίδια. «Τη στρατηγική της δημιουργίας μιας νέας σχέσης Πολιτισμού και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μιας σχέσης απαλλαγμένης από τις παθογένειες και τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος που ήθελαν τον πολιτισμό εργαλείο εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων και ψηφοθηρίας».

“‘Ξεκλειδώνοντας την οθόνη’, ξεκλειδώνουμε τις απελευθερωτικές και χειραφετικές δυνατότητες των νέων”

«Η Παιδεία, καθώς αποτελεί ίσως το πλέον ουσιαστικό μέσο εξοικείωσης των νέων με την Τέχνη σε όλες τις μορφές, παράλληλα με την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, λειτουργεί ως εμβρυουλκός για την ανάπτυξη εκείνων των “αντισωμάτων” που μπορούν να λειτουργήσουν αφενός ως αναχώματα στα επικίνδυνα φαινόμενα των καιρών - στην προκάτ λειτουργία της σκέψης και της έκφρασης, και αφετέρου, ως αφετηρίες για πραγματική δημιουργία» τόνισε η Περιφερειάρχης. «Με αυτά τα δεδομένα, η φετινή 2η Διεθνής Συνάντηση Fest of Fests, που εστιάζει στον Κινηματογράφο, αποκτά εξέχουσα σημασία» σημείωσε η ίδια. «Γιατί ο Κινηματογράφος είναι η σύγχρονη μορφή Τέχνης που αναδεικνύει τη δύναμη της εικόνας. Και η κινηματογραφική εκπαίδευση είναι εκείνο το εργαλείο που καλλιεργεί το μάτι και το μυαλό στην ανάγνωση της εικόνας, στην αποκρυπτογράφησή της, και την ανασύνθεσή της» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Στην αποκρυστάλλωση εκείνου που δεν φαίνεται. Του αόρατου. Γιατί ο κινηματόγραφος, όπως και η ζωγραφική, σύμφωνα με τον Ζαν Λικ Γκοντάρ, δείχνει το αόρατο». «Μια δημιουργική διαδικασία που εκπαιδεύει και απελευθερώνει. Για τον λόγο αυτό πρέπει να έχει θέση στα σχολικά προγράμματα, στην εκπαιδευτική διαδικασία. Γιατί η επένδυση στην κινηματογραφική παιδεία, αποτελεί τη μόνη αποτελεσματική απάντηση στα φαντάσματα του χθες, του φασισμού και του ναζισμού, αλλά και στα σεξιστικά, ομοφοβικά, τρανσφοβικά, χυδαία και ρατσιστικά πρότυπα». «“Ξεκλειδώνοντας την οθόνη” λοιπόν, ξεκλειδώνουμε τις απελευθερωτικές και χειραφετικές δυνατότητες των νέων, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να γίνει η τέχνη της εικόνας, η τέχνη του κινηματογράφου, ένα μέσο πολιτιστικής ανάπτυξης με συγκεκριμένο πρόσημο», υπογράμμισε η Ρένα Δούρου.