Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

Γ. Πατούλης: «Βασική προϋπόθεση για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας είναι μία ισχυρή Αυτοδιοίκηση, με αποκέντρωση ρόλων, πόρων και αρμοδιοτήτων»

 

 

Την πεποίθηση πως η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Πατρίδας μας, με τη βασική όμως προϋπόθεση να έχουν προηγηθεί μεταρρυθμίσεις και αποκέντρωση, διατυπώνει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλη σε άρθρο του στην εφημερίδα Νέα Σελίδα.

Ο κ. Πατούλης επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν ακολούθησε το μοντέλο της αποκέντρωσης που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, παραμένοντας σε ένα κράτος που λειτουργεί συγκεντρωτικά και διαμηνύει πως η νέα διοίκηση είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει για την Περιφέρεια Αττικής, από το Κεντρικό Κράτος, μια ουσιαστική μεταρρύθμιση κι ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας, ώστε ως θεσμός:

•  Να καταστεί βασικός πυλώνας της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας .

 •Να προωθεί την κοινωνική συνοχή κι αλληλεγγύη.

•  Να διοικείται με διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, με διαρκή λογοδοσία στους πολίτες.

•  Να γνωρίζει ο πολίτης που εμπλέκεται η Περιφέρεια και πως επηρεάζει την καθημερινότητά του.

•  Να διασφαλίζει την ισότιμη και ειλικρινή συνεργασία και με τους 66 Δήμους της Αττικής.

•  Να έχει τους ρόλους, τις αρμοδιότητες και τους πόρους που έχουν οι Περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη, ώστε να μπορεί να είναι αποτελεσματική και χρήσιμη στους πολίτες.

«Οι προτάσεις μας για μία νέα Περιφερειακή Διακυβέρνηση»

Προσδιορίζοντας τους άξονες για μία νέα Περιφερειακή Διακυβέρνηση ο κ. Πατούλης τονίζει ότι μεταξύ των προτάσεων είναι μία νέα διοικητική οργάνωση της χώρας, με βάση τις αρχές της εταιρικής σχέσης, της επικουρικότητας και της εγγύτητας στους πολίτες. Ειδικότερα αναφέρει πως απαιτείται μία νέα οργάνωση και ένας λειτουργικός εκσυγχρονισμός των Περιφερειών, που θα πρέπει να  περιλαμβάνει : την οργάνωση επιτελικών λειτουργιών,  την αναδιοργάνωση διοικητικών δομών, τον εξορθολογισμό διοικητικών διαδικασιών, τη βελτιστοποίηση των ανθρώπινων πόρων και την προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Παράλληλα είναι ανάγκη να προωθεί τη  Διαπεριφερειακή, διαδημοτική και διαβαθμιδική συνεργασία,  με διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου και παροχή κινήτρων.

«Δεν υπάρχει ισχυρή Αυτοδιοίκηση χωρίς οικονομική αυτοτέλεια»

Στο άρθρο ο κ. Πατούλης εστιάζει ιδιαίτερα στην ανάγκη να διασφαλιστεί η οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης προκειμένου ο θεσμός να είναι ισχυρός και προς αυτή την κατεύθυνση υπογραμμίζει τη σημασία της συμμετοχής των Περιφερειών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στο σχεδιασμό και την αξιοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων εθνικών και ευρωπαϊκών περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων.

«Επικεντρωνόμαστε στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων»

 

Ο Περιφερειάρχης τονίζει ότι η πολιτική του βασίζεται στο μοντέλο της μητροπολιτικής διακυβέρνησης και επισημαίνει ότι προτεραιότητα του είναι η επίλυση των κρίσιμων προβλημάτων των πολιτών και της Αττικής. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες το νέο σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων της, με έμφαση στην ανακύκλωση, ενώ όπως σημειώνει στις προτεραιότητες είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής αλλά και η υλοποίηση έργων υποδομής με αναπτυξιακό πρόσημο

«Χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες»

 

Ολοκληρώνοντας ο κ. Πατούλης επισημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή Αττική, χωρίς ισχυρή Περιφέρεια Αττικής και προσθέτει πως στόχος είναι να χτιστεί μία σχέση εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες. «Με όραμα, σχέδιο και πρόγραμμα, αναδεικνύουμε την Αττική σε Περιφέρεια πρότυπο, για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Με τους πολίτες στην πρώτη γραμμή» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του άρθρου του Περιφερειάρχη Αττικής

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι μια από τις βασικές αιτίες που η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις παθογένειες του χθες, είναι το υφιστάμενο  γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό μοντέλο λειτουργίας του Κράτους μας.

Η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και η έλλειψη σαφών ορίων ευθύνης ανάμεσα στις διάφορες βαθμίδες του κρατικού μηχανισμού . Όλη η Ευρώπη έχει τολμήσει αλλαγές, με αποκέντρωση ρόλων, πόρων, αρμοδιοτήτων. Σε Δήμους και Περιφέρειες. Στην Ελλάδα μείναμε πίσω.

Η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Πατρίδας μας. Αυτό όμως απαιτεί μεταρρυθμίσεις και Αποκέντρωση.

Αυτό είμαστε αποφασισμένοι  να διεκδικήσουμε για την Περιφέρεια Αττικής, από το Κεντρικό Κράτος. Μια ουσιαστική μεταρρύθμιση κι ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας, ώστε ως θεσμός:

•  Να καταστεί βασικός πυλώνας της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας .

 •Να προωθεί την κοινωνική συνοχή κι αλληλεγγύη.

•  Να διοικείται με διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, με διαρκή λογοδοσία στους πολίτες.

•  Να γνωρίζει ο πολίτης που εμπλέκεται η Περιφέρεια και πως επηρεάζει την καθημερινότητά του.

•  Να διασφαλίζει την ισότιμη και ειλικρινή συνεργασία και με τους 66 Δήμους της Αττικής.

•  Να έχει τους ρόλους, τις αρμοδιότητες και τους πόρους που έχουν οι Περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη, ώστε να μπορεί να είναι αποτελεσματική και χρήσιμη στους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, θέτουμε τους  άξονες της Νέας Περιφερειακής Διακυβέρνηση, βάζοντας  ψηλά στην ατζέντα των πολιτικών και των διεκδικήσεων μας, το ζήτημα της αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις.

Προτείνουμε μια νέα διοικητική οργάνωση της χώρας, με βάση τις αρχές της εταιρικής σχέσης, της επικουρικότητας και της εγγύτητας στους πολίτες.

Την εγκαθίδρυση μιας νέας σχέσης μεταξύ Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης , υπό την οπτική του αποτελεσματικού σχεδιασμού και εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών.

Η νέα οργάνωση και ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός των Περιφερειών, που θα οδηγεί σταδιακά στο μοντέλο της περιφερειακής διακυβέρνησης, πρέπει να  περιλαμβάνει : την οργάνωση επιτελικών λειτουργιών,  την αναδιοργάνωση διοικητικών δομών, τον εξορθολογισμό διοικητικών διαδικασιών, τη βελτιστοποίηση των ανθρώπινων πόρων και την προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Να προωθεί τη  Διαπεριφερειακή, διαδημοτική και διαβαθμιδική συνεργασία,  με διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου και παροχή κινήτρων.

Δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή αυτοδιοίκηση , χωρίς να διασφαλίζεται η οικονομική αυτοτέλειά τους.

Γι αυτό απαιτούμε τη διεύρυνση της συμμετοχής των Περιφερειών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στο σχεδιασμό και την αξιοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων εθνικών και ευρωπαϊκών περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων. Αλλά και αναβαθμισμένο ρόλο στην υλοποίηση πολιτικών ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Κινούμαστε στη  λογική του μοντέλου της μητροπολιτικής διακυβέρνησης.

Αξιοποιώντας τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Επικεντρώνοντας στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών του Λεκανοπεδίου.

Υλοποιώντας τη στρατηγική αυτή, πριν από μερικές ανακοινώσαμε το νέο σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων της .

Ρίχνουμε βάρος στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή. Επενδύουμε στη δημιουργία μιας ισχυρής συμμαχίας ευθύνης με τους πολίτες, οι οποίοι αναλαμβάνουν ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια να κάνουμε καλύτερη, τη ζωή των παιδιών μας.

Αναδεικνύουμε σε προτεραιότητα την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής και τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου προστασίας της ζωής και της ασφάλειας της περιουσίας των συμπολιτών μας.

Επενδύουμε σε έργα υποδομής και δραστηριότητες που αναδεικνύουν κι αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και καλύτερα εισοδήματα για τους πολίτες της.

Δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή Αττική, χωρίς ισχυρή Περιφέρεια Αττικής.

Γι’ αυτό το επόμενο διάστημα ,αναλαμβάνουμε οργανωμένα να «κτίσουμε» μια σχέση εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες.

Να ενημερώσουμε τους πολίτες για το ρόλο και τις αρμοδιότητές μας .

Να δημιουργήσουμε ένα διαρκή, ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους, ώστε να αντιληφθούν πως τους αφορά ο τρόπος με τον οποίο ασκούμε τις αρμοδιότητες μας.

Με όραμα, σχέδιο και πρόγραμμα , αναδεικνύουμε την Αττική σε Περιφέρεια πρότυπο, για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Με τους πολίτες στην πρώτη γραμμή.

 

 

 

 

 

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"