Σήμερα η Αττική έχει ολοκληρωμένο σχέδιο  για την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ορθολογικής και φιλικής προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, διαχείρισης των στερεών αποβλήτων

 

Το τμήμα Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε σήμερα μια ανακοίνωση γεμάτη ανακρίβειες, όσον αφορά το πραγματικό περιεχόμενο του νέου σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που παρουσίασε την προηγούμενη Πέμπτη ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Με 3 ψέματα, επιχειρούν να συκοφαντήσουν τη νέα αρχή που επιχειρεί η Περιφέρεια Αττικής σε ένα ζήτημα, που αφορά την καθημερινότητα, τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών του Λεκανοπεδίου.

Στα ψέματα αυτά, απαντάμε με αλήθειες.

Ψέμα πρώτο, ισχυρίζονται στο ΣΥΡΙΖΑ ότι η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής πάει στα  βράχια.

Η αλήθεια είναι ότι η Αττική κάνει μια νέα, «πράσινη» αρχή,  στη διαχείριση των απορριμμάτων της.

Με ένα σχέδιο ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο. Με σαφή χρονοδιαγράμματα. Με οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής ως το 2025. Με συγκεκριμένες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων και ΧΥΤΥ. Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσα από την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ αλλά και ιδιωτικών κεφαλαίων , ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δημότες. Δίνοντας  έμφαση στην ανακύκλωση. Προωθώντας άμεσα την εφαρμογή στη διαλογή στην πηγή μέσα από την υιοθέτηση του καφέ κάδου για τα βιοαπόβλητα. Με διαρκή δημόσιο έλεγχο μέσα από τη λειτουργία Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης, με ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους κι επιβράβευση για τους Δήμους που πιάνουν τους στόχους.

Ψέμα δεύτερο, ισχυρίζονται στο ΣΥΡΙΖΑ ότι οι έξι μονάδες που προέβλεπε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός γίνονται  τρεις και δεν υπάρχει καμία αναφορά για ΧΥΤΥ.

Η αλήθεια είναι ότι ο προηγούμενος Περιφερειακός Σχεδιασμός δεν ανέφερε πουθενά που και πότε θα γίνουν αυτές οι έξι μονάδες. Ο δικός μας σχεδιασμός προβλέπει τρεις μονάδες επεξεργασίας Απορριμμάτων, σε Σχιστό, Γραμματικό και Φυλή, λειτουργία ΧΥΤΥ σε  Φυλή και Γραμματικό και Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της Αττικής, προκειμένου η διαχείριση να γίνεται σε διαδημοτικό επίπεδο. Το σχέδιό μας έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή των νέων αυτών μονάδων, με ορίζοντα έναρξης των διαδικασιών το πρώτο εξάμηνο του 2020 κι ολοκλήρωση ως το 2025.

Ψέμα τρίτο, ισχυρίζονται στο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν αξιοποιούμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά προσφεύγουμε σε ΣΔΙΤ για να εξυπηρετήσουμε ιδιωτικά συμφέροντα.

Η αλήθεια είναι ότι αξιοποιούμε και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ των πόρων του ΕΣΠΑ, που επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έμειναν αναξιοποίητα, με κίνδυνο να χαθούν οι πόροι αν δεν γίνει συμβασιοποίηση των νέων έργων ως το τέλος του 2021. Μπορεί να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ πόσα από τα διαθέσιμα κονδύλια του ΕΣΠΑ είχαν συμβασιοποιηθεί από το 2014 που άλλαξε η Διοίκηση της Περιφέρειας ως το Σεπτέμβριο του 2019 που ανέλαβε η σημερινή Διοίκηση;  Η αλήθεια επίσης είναι ότι το σχέδιο μας για να υλοποιηθεί χρειάζονται περίπου 950 εκατομμύρια ευρώ. Τα διαθέσιμα χρήματα από το ΕΣΠΑ για την Αττική είναι πολύ λιγότερα. Ενώ δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι δημόσιοι πόροι, λόγω της δυσμενούς δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Με τη συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό μας, χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες. Ξεκαθαρίζουμε επίσης ότι από τις τρεις νέες μονάδες, με ΣΔΙΤ θα κατασκευαστούν οι μονάδες της Φυλής και του Σχιστού, ενώ του Γραμματικού θα είναι δημόσιο έργο. 

Υπηρετούμε το συμφέρον της Αττικής κι όχι ιδιωτικά συμφέροντα. Δημιουργούμε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας

 

Αναφορικά με τη χρηματική ενίσχυση που θα διατεθεί για την υλοποίηση του προγράμματος της Περιφέρειας, αυτή συνοψίζεται ως εξής:

  • Συνεισφορά στην εντατικοποίηση της Διαλογής στην Πηγή με χρηματοδότηση για επιπλέον καφέ κάδους και οχήματα αποκομιδής, γωνιές ανακύκλωσης καθώς και Πράσινα Σημεία με χρηματοδότηση 150 εκ ευρώ.
  • Χρηματοδότηση του 50% του κεφαλαίου επένδυσης των μονάδων επεξεργασίας που θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ, καθώς και του κεφαλαίου των μικρότερων μονάδων, με 250 εκ ευρώ.
  • Η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος εκτιμάται σε 500 εκ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες νέες πράσινες θέσεις εργασίας

Διαχειριζόμαστε με σχέδιο , την αδιέξοδη κατάσταση που παραλάβαμε

Για μας, αποτελεί  «εθνική υπόθεση» η διαφύλαξη της εικόνας της Αττικής .

Αναγκαία προϋπόθεση για να πετύχουμε τους στόχους που θέτουμε είναι το τετράπτυχο  Ειλικρίνεια – Συνεργασία- Ρεαλιστικό Σχέδιο - Υπευθυνότητα & Συνέπεια. 

Το Σεπτέμβριο του 2019 παραλάβαμε:

  • Έναν ΠΕΣΔΑ, που προβλέπει στόχους, οι οποίοι δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν καθώς είναι μόνο στα χαρτιά
  • Σε λειτουργία τη Φυλή- το μεγαλύτερο ανοικτό ΧΥΤΑ στην Ευρώπη- όπου θάβονται ετησίως πάνω από 1,6 εκ. τόνοι ανεπεξέργαστων απορριμμάτων και έχει ελάχιστο χρόνο ζωής
  • Έναν ΧΥΤΥ, στο Γραμματικό, κατασκευασμένο χωρίς να έχει γίνει η δοκιμαστική λειτουργία του και χωρίς να έχει κατασκευαστεί η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων
  • Ένα σύστημα διαλογής στην πηγή ανεπαρκές και τεχνολογικά ξεπερασμένα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών 

Δίνουμε λύσεις , με ορίζοντα τις επόμενες γενιές

To σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για μία βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων, έχει ορίζοντα τις επόμενες γενιές, όχι τις επόμενες εκλογές. Υπηρετεί το συμφέρον των πολιτών κι όχι μικροκομματικά συμφέροντα.