Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

 

Ανοικτή πρόσκληση στον Γιώργο Πατούλη, για να απαντήσουν αδιαμεσολάβητα, ενώπιον των πολιτών, στα ερωτήματά τους για την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική, απηύθυνε χθες το βράδυ η Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, στην εκπομπή Open Mind της Έλλης Στάη, στον τηλεοπτικό σταθμό Open, στην οποία μετείχε μαζί με τον υποψήφιο της ΝΔ.

Συγκεκριμένα η Ρένα Δούρου την Τρίτη, 21 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση της θέσουν οι πολίτες, ζωντανά στο Facebook.

Η Περιφερειάρχης, απευθυνόμενη στον Γ. Πατούλη, τόνισε ότι δέχεται «αθεμελίωτες επιθέσεις από υποψηφίους του, που ο ίδιος δεν καταδικάζει».

«Εξαιτίας της χρεοκοπίας της πατρίδας μας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια παράλληλη κρίση Δημοκρατίας και Θεσμών», παρατήρησε η Περιφερειάρχης, προσθέτοντας: «αν γίνονται χτυπήματα κάτω από τη μέση, και η απάντηση του κ. Πατούλη είναι… πάρε με τηλέφωνο να το συζητήσουμε μυστικά, όποιος νέος άνθρωπος το ακούει, και θα πάει να ψηφίσει για πρώτη φορά, δεν θέλει να μας βλέπει στα μάτια του. Και εισπράττει ότι η πολιτική είναι ένα κλειστό κλαμπ, όπου όλοι τα βρίσκουν μεταξύ τους».

«Χρειάζεται εξαιρετική προσοχή, για να μην ταΐσουμε τα ποσοστά του ναζισμού, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία. Με γενικεύσεις και συμπεράσματα του στυλ “όλοι το ίδιο είναι”», παρατήρησε η ίδια.

«Στις 26 Μαΐου, οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στη δική μας πρόταση, και το συγκεκριμένο μοντέλο δημόσιας παρουσίας. Μιας αισθητικής που έρχεται από το παρελθόν και θέλει να γίνει μέλλον. Ενός ανθρώπου που, ενώ είναι μέρος του προβλήματος, προσπαθεί να παρουσιαστεί ως μέρος της λύσης. Όταν είσαι 12 χρόνια Δήμαρχος, δεν μπορείς να λες ότι θα αγόραζα πτητικά μέσα και θα τα πετούσα ο ίδιος», τόνισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης.

Τα κυριότερα σημεία των παρεμβάσεων της Ρένας Δούρου:

«Σε αντίθεση με τον κ. Πατούλη και άλλους ανθυποψηφίους μου, εγώ στήριξα την απλή αναλογική, επειδή τη θεωρώ μια παρέμβαση-τομή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν φοβάμαι την ανόθευτη έκφραση των πολιτών. Μέχρι πρότινος, ο πρώτος τα έπαιρνε όλα, λες και παίζαμε επιτραπέζιο. Τώρα θα εκπροσωπούνται τα ποσοστά προτίμησης, σε ένα μεγάλο όργανο όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Κάθε φορά επισημαίνω ότι, επειδή θα υποχρεωθούμε να συνεργαστούμε, θα πρέπει όλοι να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί.

Αυτό που είπα μετά τις εθνικές τραγωδίες είναι ότι, για να έχεις τέτοια αποτελέσματα, είναι σίγουρο ότι δεν πήγαν όλα καλά. Και επίσης, κάτι που παρερμηνεύτηκε, ότι, ακόμη κι αν εσύ έχεις την αίσθηση ότι η στραβή έγινε στη βάρδιά σου, πρέπει να αναλάβεις ευθύνες. Αυτό που συνέβη στο Μάτι είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Ο κ. Γκόλιας, Πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που δεν έχει τις ίδιες πολιτικές θέσεις με εμάς, συνεργάστηκε μαζί μας. Και λέει σε όλους ότι στην Αττική υπάρχουν τουλάχιστον 20 παγίδες θανάτου. Θα δίνουμε λοιπόν κάθε ραντεβού με την επόμενη τραγωδία, και θα αναζητούμε μια πολιτική Ιφιγένεια; Δεν έχω κανένα πρόβλημα να είμαι η Ιφιγένεια, αρκεί να μας διασφαλίσει κάποιος ότι θα φυσήξει ούριος άνεμος ασφάλειας για την πατρίδα μας.

Δεν παίρνω τη σκυτάλη από τους πολιτικούς που μας χρεοκόπησαν, για να ρίξω την ευθύνη στους άλλους.

Υπάρχει νόμος που λέει ότι, κατά τη διάρκεια μιας δασικής πυρκαγιάς, καθώς και της διαδικασίας διάσωσης-διαφυγής των συμπολιτών μας, όταν αυτοί απειλούνται από την πυρκαγιά, αρμόδιος συντονιστής των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, και των υποστηρικτικών δυνάμεων, όπως είναι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, είναι το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ο νόμος είναι σοφός. Το ότι ο λαός σε τιμά και σε εκλέγει, ενώ είσαι γιατρός, δικηγόρος ή οποιασδήποτε άλλης επαγγελματικής ιδιότητας, δεν σημαίνει και ότι πρέπει να συντονίζεις τους πυροσβέστες, γιατί θα καούν και τα φύκια στην πατρίδα μας.

Στην πατρίδα μας έχουμε μια αρνητική παράδοση. Να ερχόμαστε να σχολιάσουμε και να δούμε τι πρέπει να κάνουμε, εκ των υστέρων.

Έχει ζητηθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό η αλλαγή του πλαισίου Πολιτικής Προστασίας και είμαστε στη φάση της διαβούλευσης.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει προχωρήσει στη συνεργασία με το Μετσόβιο και το Αστεροσκοπείο, για ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Παράλληλα, παραχωρήσαμε στο Πυροσβεστικό Σώμα το ΚΤΕΟ Μεγάρων και το ενισχύσαμε οικονομικά για να ανανεώσει τον γηρασμένο στόλο αυτοκινήτων που διαθέτει, και κάτι τέτοιο δεν είχε καταστεί δυνατόν στο παρελθόν λόγω της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων.

Η δουλειά μου δεν είναι να βρίσκομαι μπροστά στις κάμερες, αλλά να δουλεύω ουσιαστικά για την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών.

Όταν είσαι 12 χρόνια Δήμαρχος και αγνοείς συγκεκριμένους νόμους, είναι επικίνδυνο να ζητάς την ψήφο των πολιτών για την Περιφέρεια.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οικογένειες που είναι μαυροφορεμένες. Είναι οργισμένες και δεν μπορούν να ακούνε επικίνδυνα και εξοργιστικά πράγματα, από ανθρώπους που έχουν καταλάβει διάφορες θεσμικές ιδιότητες. Η λογική «που ήσουν Δούρου και δεν σε είδαμε», χρεοκόπησε την πατρίδα μας. Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι ήμουν άφαντη, ενώ βρισκόμουν δίπλα του στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην περιοχή λίγες ώρες μετά από την τραγωδία, και το πλάνο εξαφανίστηκε από τις κάμερες και τις φωτογραφίες. Εκείνο το βράδυ ήμουν μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, και δεχόμασταν την ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα, για να συνδράμουμε.

Ο κ. Πατούλης δεν καταδικάζει αμετροεπείς Περιφερειακούς Συμβούλους του, που με υβρίζουν, επειδή βρίσκεται ο ίδιος πίσω από τέτοιες συμπεριφορές.

Λειτουργήσαμε εκεί που οφείλαμε, στηρίζοντας ψυχοκοινωνικά τους ανθρώπους της περιοχής, στηρίζοντας το Πυροσβεστικό Σώμα, στηρίζοντας την Ελληνική Αστυνομία.

Στο ερώτημα «ποιος γκρεμίζει», η απάντηση είναι, γκρεμίζουν οι Δήμοι, στους οποίους ανήκουν οι Πολεοδομίες.

Η Φυλή έπρεπε να έχει κλείσει χθες. Το 2014 είπα ότι πρέπει να κλείσει. Αλλά για να κλείσει, πρέπει να διαχειριστούμε διαφορετικά τα απορρίμματα. Αντί να τα θάβουμε, να τα ανακυκλώνουμε. Το παράδειγμα του Αμαρουσίου, όπου δεν γίνεται ανακύκλωση από τον κ. Πατούλη, είναι πολύ χαρακτηριστικό και ενδεικτικό. Άλλοι Δήμοι έδειξαν υπευθυνότητα και ανταποκρίθηκαν. Εμείς κάναμε συγκροτημένο σχεδιασμό, σταμάτησε η πατρίδα μας να πληρώνει πρόστιμα, εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, και πήραμε τα εύσημα των ευρωπαϊκών αρχών. Το 2014 έλεγα ότι, το σκουπίδι είναι χρυσός. Το επαναλαμβάνω και τώρα».

 

Η χθεσινή εκπομπή OPEN Mind στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, εδώ: https://www.tvopen.gr/ekpompi/17957/open-mind/season/01/episode/0006

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"