Ε

Ι

Δ

Η

Σ

Ε

Ι

Σ

nosokomeio kat

Τρόπους για να καλυφθούν τα κενά στο χώρο της υγείας και να προχωρήσουν ταχύτατα οι προσλήψεις στο ΕΣΥ φέρνει το παράλληλο πρόγραμμα για την υγεία.

Παράλληλα παρατείνεται η δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους, που ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, Κέντρα Υγείας και δομές Πρόνοιας.

Έγκυες, παιδιά, χρόνιοι πάσχοντες, ψυχικά ασθενείς, και τοξικοεξαρτημένοι με μια απλή υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναγράφουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής τους Ασφάλισης θα δικαιούνται και φαρμακευτική περίθαλψη καταβάλλοντας ανάλογη συμμετοχή στα φάρμακα όπως οι ασφαλισμένοι.

Ανοίγει λοιπόν ο δρόμος για 2.400 προσλήψεις στην υγεία και παράλληλα δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης των γιατρών του ΕΣΥ σε μονάδες που παρουσιάζουν ελλείψεις.

Σύμφωνα με πηγές του υπ. Υγείας εκτιμάται ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις σε συνδυασμό με την αυξημένη χρηματοδότηση των νοσοκομείων που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2016 θα βελτιώσουν κατά πολύ τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Στο ν/σ που έρχεται στη Βουλή στα μέσα της εβδομάδας περιλαμβάνονται επίσης κίνητρα ώστε να καλυφθούν οι θέσεις σε απομακρυσμένα νησιά και άγονες περιοχές, οι οποίες μένουν συνήθως κενές αφού οι γιατροί δεν τις επιλέγουν. Η υπηρεσία γιατρών σε απομακρυσμένες περιοχές που προσέρχονται από άλλα νοσοκομεία θα υπολογίζεται σε επταπλό βαθμό.

Επίσης καθιερώνονται πλέον εφημερίες μικτού τύπου και για τις αργίες κατά τις οποίες οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πρέπει να πραγματοποιούν 6ωρη πρωινή εργασία και εφημερία ετοιμότητας στη συνέχεια. Η αμοιβή καθορίζεται στο 70% της αντίστοιχης ενεργούς εφημερίας.

Το ν/σ φιλοδοξεί επίσης να βάλει τέλος στο πελατειακό σύστημα των χειρουργείων που κάνει τους ασθενείς χωρίς …μπάρμπα στην Κορώνη, ή παρά στην τσέπη να περιμένουν μήνες για να χειρουργηθούν.

Οι λίστες αναμονής θα ενταχθούν σε αυτοματοποιημένο σύστημα ώστε να μην μπορούν να παρακαμφθούν. Ειδική προτεραιότητα θα έχουν μόνο τα επείγοντα περιστατικά και οι ασθενείς που θα κρίνεται από ειδική ομάδα ειδικών, ότι χρήζουν άμεσης επέμβασης.

 

Σημ. sepolia.net Το παραπάνω υπογραμμισμένο κείμενο, μπορεί ο καθένας που έχει αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα υγείας o ίδιος ή μέσω συγγενικού του προσώπου, να αντιληφθεί πόσο σημαντικά θέματα θίγει. Κινείται ουσιαστικά στην κατεύθυνση του να αφαιρεθεί η ιδιοκτησία των νοσοκομείων από τους μεγαλογιατρούς και τους "καθηγητές" και να αποδοθεί εκεί που πραγματικά ανήκει, δηλαδή στους ασφαλισμένους και ασθενείς γενικότερα.

Εγκρίθηκε το παράλληλο πρόγραμμα

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στις αρμόδιες Eπιτροπές επί της αρχής του, το νομοσχέδιο που εισάγει «μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου».

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τόνισε ότι το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία, ως μια θετική νομοθετική παρέμβαση με ανακουφιστική λογική – ιδίως για τους ευπαθείς πολίτες – ενώ τα κόμματα της Αντιπολίτευσης μίλησαν για «παράλληλο δούλεμα» και κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «νομοθετική τσαπατσουλιά».

πηγή:ΕΡΤ

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"