adeia vouli

Όπως έγραψε η Άντα Ψαρρά στο efsyn.gr

Την όρεξη για σωρεία προσφυγών και σε άλλους συνταξιούχους βουλευτές ανοίγει η «υποχρεωτική» διάταξη του υπουργείου Οικονομικών για την αναδρομική αποκατάσταση των βουλευτικών αποζημιώσεων.
Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2014 φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο σε προσφυγές με... ονοματεπώνυμα και μάλιστα όχι μόνο ως προς τις συντάξεις αλλά και ως προς τις αποζημιώσεις των εν ενεργεία βουλευτών.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Νίκος Χουλιαράκης περιέλαβε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών διάταξη που ενσωματώνει τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τις αναπροσαρμογές στις συντάξεις βουλευτών, οι οποίες είναι υποχρεωτικά εκτελεστές όπως ορίζεται από το Σύνταγμα.
Προσπαθώντας δε, όπως γινόταν και στο παρελθόν, να αποφύγει την εξαιρετικά μεγάλη επιβάρυνση του προϋπολογισμού, προσέθεσε στη διάταξη τη δυνατότητα να κρίνει ο υπουργός το πότε και το πώς θα καταβάλλονται τα ποσά.
Στο μεταξύ ήδη υπάρχει θύελλα διαμαρτυριών τη στιγμή που ο πολίτης συνεχώς επιβαρύνεται με νέες περικοπές και νέες μειώσεις στις συντάξεις. Στη Βουλή κατέθεσε μάλιστα ερώτηση προς τον πρωθυπουργό βουλευτής της Ν.Δ. σχετικά με τις αναδρομικές καταβολές χρημάτων σε συνταξιούχους βουλευτές.
Θυμίζουμε απλώς εδώ ότι όσοι συνταξιούχοι βουλευτές φέρεται να προσέφυγαν ήδη από το 2014 διεκδικώντας την επιστροφή χρημάτων σύμφωνα με τον Νόμο 3691/08 ανήκουν στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται: «Με δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου έγινε δεκτό ότι οι διατάξεις του άρθρου 57 του Ν. 3691/2008 πρέπει να έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τα πρόσωπα που έχουν δικαιωθεί σύνταξη από το Δημόσιο, με βάση τις διατάξεις του Ν. δ. 99/1974. (Σ.σ.: δηλαδή και στους βουλευτές όπως και στους επιζώντες συζύγους και μέλη των οικογενειών τους.)
Επειδή έχει εκδοθεί σωρεία τελεσίδικων αποφάσεων σχετικών με το προαναφερόμενο θέμα, οι οποίες με βάση πρακτικά του Τριμελούς Συμβουλίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου πρέπει να εκτελεσθούν άμεσα, γεγονός που επιφέρει ξαφνική και ιδιαίτερα σημαντική δαπάνη του Κρατικού Προϋπολογισμού, με τις προτεινόμενες διατάξεις προβλέπεται ότι ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών που προκύπτουν από την αναπροσαρμογή της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων, θα καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία ώστε να μετριασθεί ο αιφνιδιασμός του Κρατικού Προϋπολογισμού από τη δαπάνη που συνεπάγεται η εφαρμογή των ανωτέρω αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Το υπουργείο είναι βεβαίως υποχρεωμένο να εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και επομένως ήταν θέμα χρόνου και κυρίως προσφυγών μέχρι να προκύψει το πρόβλημα.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 98 του Συντάγματος, στην αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανήκει εκτός των άλλων η γνωμοδότηση για τα νομοσχέδια που αφορούν συντάξεις, η σύνταξη και η υποβολή έκθεσης προς τη Βουλή για τον απολογισμό και ισολογισμό του Κράτους, η εκδίκαση διαφορών σχετικά με την απονομή συντάξεων και τον έλεγχο των λογαριασμών και τέλος η εκδίκαση υποθέσεων που αναφέρονται στην ευθύνη των πολιτικών ή στρατιωτικών δημόσιων υπαλλήλων.
Οταν οι δικαστές μέχρι και το 2014 έκριναν τις περικοπές μισθών και συντάξεων συνταγματικά ορθές, είχαν φροντίσει προηγουμένως να διεκδικήσουν και να κερδίσουν μέσω αποφάσεων των ανώτατων δικαστικών οργάνων για λογαριασμό τους ότι οι περικοπές στις δικές τους αποδοχές και στις συντάξεις ήταν αντισυνταγματικές.
Τον Ιούνιο του 2014 είχε κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή που αποκαθιστούσε τις αμοιβές των δικαστικών, των οποίων οι περικοπές κρίθηκαν παράνομες και αντισυνταγματικές με δικαστικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Βήματος» (24/6/2014) «Με κοινή απόφαση πέντε υπουργών επιστρέφονται και αναδρομικά από 1ης Αυγούστου 2012 μισθοί, παροχές και συντάξεις.
Η δαπάνη που προκαλείται κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι 69.560.000 ευρώ (49.400.000 για τους εν ενεργεία και 20.160.000 για τους συνταξιούχους) λόγω της αναπροσαρμογής (αύξησης) των μισθών, των παροχών και των συντάξεων. Επίσης θα υπάρξει εφάπαξ δαπάνη 99.760.000 από την αναδρομική καταβολή μισθών, παροχών και συντάξεων».
Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που συνεδρίασε (τότε) κεκλεισμένων των θυρών, κρίθηκαν αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι αναδρομικές από 1η Αυγούστου 2012 περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Αμέσως μετά την κατάθεση της επίμαχης αυτής τροπολογίας, με βάση την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα στη Βουλή η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη σε ανακοίνωσή της υπογράμμιζε ότι η αναπροσαρμογή των απολαβών για τους δικαστικούς λειτουργούς με εντολή του πρωθυπουργού δεν θα ισχύσει για τους βουλευτές.
Αυτό όμως δεν εμπόδισε τελικά κάποιους βουλευτές να προσφύγουν διεκδικώντας την εξομοίωση, ενώ το υπουργείο Οικονομικών δήλωνε ότι οι προσφυγές επρόκειτο να εξεταστούν συνολικά, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Είναι αλήθεια ότι αμέσως μετά την εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. με σειρά νέων δικαστικών αποφάσεων για πολλές κατηγορίες κυρίως εργαζομένων του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές και οι μειώσεις της μνημονικής περιόδου.
Από το 2015 και μετά κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αποφάσεις του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου πλήθος περικοπών σε επικουρικές και κύριες συντάξεις ανεβάζοντας συνολικά το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο σε πολλά δισ. ευρώ.
«Αποφάσεις που επιβαρύνουν ιδιαίτερα τον προϋπολογισμό, αυξάνουν σημαντικά το άνοιγμα της ψαλίδας των δισ. που οφείλει να καλύψει η χώρα [...] Κανείς, ωστόσο, δεν διανοείται να κατηγορήσει τους θεσμούς της Δικαιοσύνης για “αντιμνημονιακές ιδεοληψίες” ή για “παροχολογία” ή για “αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά που φλερτάρει με το κόμμα της δραχμής” («Εφ.Συν.» 19/6/2015 «Οι δικαστές (τώρα) σκίζουν τα μνημόνια!»).
Σήμερα, που δικαίως ξεσηκώνεται θύελλα διαμαρτυριών για τις διεκδικούμενες αναδρομικές καταβολές βουλευτικών συντάξεων, με το υπουργείο να αναγκάζεται εκ του νόμου να ενσωματώσει τις δικαστικές αποφάσεις, θα έχει πράγματι ενδιαφέρον να πληροφορηθούν οι πολίτες ποιοι είναι οι βουλευτές που διεκδικούν τα ποσά, τι ψήφισαν οι ίδιοι στη διάρκεια των Μνημονίων και τέλος ποιοι θα επιμείνουν μέχρι τέλους, στο ίδιο πνεύμα με τους δικαστικούς λειτουργούς, να διεκδικήσουν το «νόμιμο». Το ηθικό;
 
 

Η λίστα με τα 117 ονόματα

Ο κατάλογος, ο οποίος προκύπτει από ρεπορτάζ του 2011 (όταν είχε ανακινηθεί ξανά το ζήτημα) περιλαμβάνει 52 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και 62 της Ν.Δ., ανάμεσά τους και «τρανταχτά» ονόματα όπως οι Άκης Τσοχατζόπουλος, Τάσος Μαντέλης, Πέτρος Τατούλης, κ.α. 

Διαβάστε τη λίστα με τα ονόματα που είχε δημοσιευθεί τότε

 

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Αλ. Ακριβάκης, Ιωάν. Ανθόπουλος, Ελένη Ανουσάκη, Παν. Αντωνακόπουλος, Γεωργ. Ανωμερίτης, Μαρία Αρσένη, Ιωαν. Βαθειάς, Ιωάν. Βαίνας, Βασ. Βασιλακάκης, Ηλ. Βλαχόπουλος, Χρ. Βοσνάκης, Αλέξ. Βούλγαρης, Δημ. Γεωργακόπουλος, Ιωάν. Γιαννακόπουλος, Μόσχος Γικόνογλου, Γκαλήπ Γκαλήπ, Μ.Ζορμπά, Χρήστος Θεοδώρου, Ιωαν. Θωμόπουλος, Λάμπρος Κανελλόπουλος, Θεόδ. Κατσανέβας, Ελεονώρα – Νόρα Κατσέλη – Καλογεροπούλου, Ιωάν. Καψής, Θεόδ. Κολιοπάνος, Ευτ. Κοντομάρης, Βασ. Κοντογιαννόπουλος (1974 – 1993 ΝΔ και 1996 – 2000 ΠΑΣΟΚ), Σωκρ. Κοσμίδης, Θεόδ. Κοτσώνης, Δημ. Κουλουριάνος (ευρωβουλευτής), Φλώρος Κωνσταντίνου, Εμμ. Λουκάκης, Αναστ. Μαντέλης, Αλεξ. Μπαλτάς, Αθαν. Μπάτσος, Φραγκ. Παπαδέλλης, Ελισάβετ Παπαζώη, Ηλ. Παπαηλίας, Βασ. Παπανικόλας, Χρ. Σμυρλής – Λιακατάς, Ιωάνν. Σουλαδάκης, Σωτ. Στολίδης, Λεων. Τζανής, Ιωάνν. Τσακλίδης, Παντ. Τσερτικίδης, Βασ. Τσιλίκας, Αποστ. Τσοχατζόπουλος, Παν. Φωτιάδης, Αλεξ. Χρυσανθακόπουλος και Αναστ. Χωρέμης,

 

Οι βουλευτές της Ν.Δ. Νικ. Αγγελόπουλος, Παν. Αδρακτάς, Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, Απ. Ανδρεουλάκος, Ιωαν. Βαληνάκης, Δημ. Γαλαμάτης, Σταυρ. Δαϊλάκης, Γεωργ. Δεικτάκης, Θεοφ. Δημοσχάκης, Πέτρ. Δούκας, Ελεύθ. Ζαγορίτης, Σοφία Καλαντζάκου, Ηλ. Καλλιώρας, Γεώργ. Καλός, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Αναστ. Καραμάριος, Αντ. Καρπούζας, Θεόδ. Κασίμης, Νικ. Κατσαρός, Θεόδ. Κατσίκης, Σταυρ. Κελέτσης, Κεφαλογιάννης, Αθηνά Κόρκα – Κώνστα, Βασ. Κορκολόπουλος, Ιωάν. Κοσμίδης, (ευρωβουλευτής), Ανδρ. Κουτσούμπας, Γεώργ. Κωνσταντόπουλος, Θεόφ. Λεονταρίδης, Μιχ. Λιάπης, Αναστ. Λιάσκος, Λεων. Λυμπερακίδης, ‘Αρια Μανούσου – Μπινοπούλου, Πέτρ. Μαντούβαλος, Παν. Μελάς, Αντων. Μπέζας, Μιχ. Μπεκίρης, Νικ. Νικολόπουλος, Γεώργ. Ορφανός, Βασ. Παππάς, Αριστ. Παυλίδης, Ιωάνν. Πλακιωτάκης, Αδάμ Ρεγκούζας, Γεώργ. Σαλαγκούδης, Δημ. Σαμπαζιώτης, Παν. Σκανδαλάκης, Θεοδ. Σολδάτος, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Αριστ. Σταθάκης, Νικ. Σταυρογιάννης, Αποστ. Σταύρου, Πέτρ. Τατούλης, Ιορδ. Τζαμτζής, Νικ. Τσιαρτσιώνης, Κων. Τσιπλάκης, Αριστ. Τσιπλάκος, Σάββας Τσιτουρίδης, Γεώργ. Τσούρνος, Παρθένα Φουντουκίδου – Θεοδωρίδου, Αντ. Φούσας, Χρ. Φώλιας, Ηλ. Φωτιάδης και Ευγέν. Χαϊτίδης. Τότε στον Τύπο είχε γραφτεί πως ο Πέτρος Τατούλης, αλλά και ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχαν διαχωρίστει τη θέση τους και είχαν παραιτηθεί από τις αξιώσεις τους.Στο Ελεγκτικό Συνέδριο είχαν προσφύγει οι Β. Μπρακατσούλας (ΠΑΣΟΚ), Αγ. Αγγελούσης και Καλλιόπη Μπουρδάρα (ΝΔ), οι κληρονόμοι του Γιαν. Σκουλαρίκη (ΠΑΣΟΚ), ο Αντ. Ντετιδάκης (ΠΑΣΟΚ), Ε. Ανθόπουλου (ΠΑΣΟΚ) και Ν. Παπαηλία (ανεξάρτητος). Από τις αξιώσεις τους είχαν παραιτηθεί η χήρα του Σπ. Πλασκοβίτη και οι Μ. Λιάπης (ΝΔ), Λ. Τζανής (ΠΑΣΟΚ), η χήρα του Π. Κοσιώνη (ΚΚΕ) και ο Σ. Παναγούλης.

 

Το 2016 ξεκινάει όπως... τελείωσε το 2015, δηλαδή με τη σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρίσκεται η απόφαση για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους βουλευτές, ενώ ήδη ορισμένοι σπεύδουν να ανακοινώσουν ότι έχουν παραιτηθεί από τις αξιώσεις τους.

Η είδηση πως επίκειται νομοσχέδιο που θα προβλέπει την επιστροφή έως  και 100.000 ευρώ σε συνταξιούχους βουλευτές προκάλεσε πολλή συζήτηση και αντιδράσεις, ενώ σε μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησε και μια λίστα με τα ονόματα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που ζητούν τα αναδρομικά.

Από την αντιπολίτευση ασκήθηκε κριτική, ενώ η κυβέρνηση απάντησε σε υψηλούς τόνους και στη συνέχεια άρχισαν οι... διαψεύσεις.

 

«Εγώ δεν...»

Από τους πρώτους που έσπευσαν να διαψεύσουν ήταν ο εκτελών χρέη προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος, με ανακοίνωσή του τονίζει ότι με δήλωσή του από το 2012 έχει παραιτηθεί κάθε δικαιώματος και διεκδίκησης που σχετίζεται με τις αναδρομικές αμοιβές.

Ο κ. Πλακιωτάκης θεωρεί αδιανόητο για τον οποιοδήποτε να έχει τέτοιες παράλογες οικονομικές απαιτήσεις και καλεί τον πολιτικό κόσμο «να σταθεί στο ύψος του και να επιδείξει την απαραίτητη σοβαρότητα».

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επιτεθεί και στον Αλέξη Τσίπρα για τα περί «υπονόμευσης» που καταλογίζει η κυβέρνηση στη Ν.Δ. .

«Ο μεγαλύτερος υπονομευτής της χώρας, που επί πολλά έτη, συστηματικά τορπίλιζε κάθε εκσυγχρονιστική και αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου, δεν δικαιούται δια να ομιλεί», συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από κοντά και ο Ιορδάνης Τζαμτζής ο οποίος έκανε λόγο για ψέμματα σημειώνοντας ότι και ο ίδιος έχει παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων.

«Σε ότι με αφορά δηλώνω: Την Παρασκευή  23/3/2012  και ώρα 12:04, με Γενικό Αριθμό Κατάθεσης  6451/2012, κατατέθηκε  Δήλωση Παραίτησής μου από την διεκδίκηση αναδρομικών (δικόγραφο με ΓΑΚ 6412/2010), ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης δήλωση αίτησης παραίτησης δήλωσε ότι κατέθεσε και ο πρώην βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ Γιάννης Σουλαδάκης.

 

Οι «μωρές παρθένες»

Την Πέμπτη η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση καταλογίζοντας σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. προσπάθεια υπονόμευσης της κυβέρνησης.

Κυβερνητικές πηγές κατηγόρησαν τα δύο κόμματα ότι, «βοηθούμενοι από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, προσπαθούν να αποδείξουν ότι «"για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση", όταν είναι οι δικοί τους πρώην βουλευτές που διεκδικούν τα αναδρομικά!»

«Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε μια ακόμη προσπάθεια υπονόμευσης της κυβέρνησης. Αφορμή, προσθέτουν, η δικαστική απόφαση να καταβληθούν αναδρομικά σε πρώην βουλευτές, την ώρα που ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τις συντάξεις και τα "κόκκινα δάνεια"», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

«Καλό θα ήταν, λοιπόν, αν θέλουν να βοηθήσουν τη χώρα, να "τραβήξουν το αυτί" στους πρώην βουλευτές τους προκειμένου να παραιτηθούν από την διεκδίκηση των αναδρομικών, σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο που υποφέρει όλη η κοινωνία. Πόσο μάλλον, όταν ακόμα και ο σύλλογος των συνταξιούχων βουλευτών διαφώνησε με την κίνηση των συναδέλφων τους.

Καλό θα ήταν αυτοί οι πρώην βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να επανεξετάσουν τη στάση τους και να μην εισπράξουν ούτε ένα ευρώ. Να παραιτηθούν, δηλαδή, από τις παράλογες για την εποχή που ζούμε αξιώσεις του»

Να σημειωθεί ότι δύο φορές η Βουλή έχει αποφασίσει οι βουλευτές να μην ακολουθούν μισθολογικά τους δικαστικούς λειτουργούς -τελευταία φορά στον Προϋπολογισμό-, υπογραμμίζουν οι πηγές της κυβέρνησης.

Τέλος, επισημαίνουν ότι το υπουργείο Οικονομικών ήταν αναγκασμένο να εντάξει σε νομοσχέδιο τις τελεσίδικες αποφάσεις του δικαστηρίου σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο προκειμένου να δοθούν τμηματικά, και ότι η σχετική προσφυγή των πρώην βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έγινε πριν δύο χρόνια.

 

 

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"