Σεπόλια - Αθήνα, Ελλάδα, Κόσμος - η γειτονιά μας
prosfyges34
Την ώρα που η κυβέρνησή μας ασχολείται (και παρέσυρε και πολλούς από εμάς να κάνουμε το ίδιο) με το… κολοσσιαίο θέμα του προσεταιρισμού των βουλευτών του Βασίλη Λεβέντη, η κατάσταση με τους πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες τείνει να εξελιχθεί σε εφιάλτη για τη χώρα.
Εχουν περάσει μόλις 35 μέρες από τη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό, μετά τη λήξη της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας πανηγύρισε, επειδή-όπως είπε- «απορρίφθηκαν τρεις παράλογες προτάσεις» (εδώ). Σήμερα και οι τρεις έχουν πάει περίπατο, όλα εξελίσσονται αρνητικά για την Ελλάδα.

 

  1. Απορρίφθηκε-τότε- η πρόταση να δημιουργηθεί μια πόλη-γκέτο 50.000 προσφύγων μέσα στην Αθήνα. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση αποδέχθηκε να φιλοξενήσει 30.000 άτομα σε περισσότερες περιοχές και άλλες 20.000 σε ενοικιαζόμενα σπίτια, με επιδοτούμενο ενοίκιο από κοινοτικά κονδύλια. Τι έγινε από όλα αυτά; Τίποτα. Και, εδώ που τα λέμε, τι θα μπορούσε να γίνει με ανεφάρμοστες -και, πάντως, σίγουρα σε τόσο σύντομο διάστημα- δεσμεύσεις; Τώρα οι Ευρωπαίοι μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα, ούτε καν τα προκαταρκτικά στοιχειώδη.
  2. Απορρίφθηκε -τότε- η πρόταση να μην επιτρέπει μια χώρα τη διέλευση από τα σύνορά της προσφύγων που προέρχονται από άλλη χώρα. Τι συμβαίνει σήμερα; Φράκτες και άλλα εμπόδια υψώνονται το ένα μετά το άλλο σε διάφορες χώρες. Στην Ειδομένη, στα σύνορα με τα Σκόπια, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Επιτρέπεται η διέλευση όσων προέρχονται από τη Συρία. Οι άλλοι τι θα γίνουν; Θα επιστρέψουν πίσω στην Αθήνα; Και πού θα πάνε;
  3. Απορρίφθηκε -τότε- η πρόταση να επιχειρεί η FRONTEX στα βόρεια σύνορά μας, ώστε να  ελέγχει τις προσφυγικές ροές. Από χτες αυτό άλλαξε, έστω και υπό το προκάλυμμα της συμβολής της στην καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων.
Λίγες μέρες μετά από αυτά, ο Πρωθυπουργός είχε εμφανιστεί στη Βουλή και με μελοδραματικούς τόνους είχε πει ότι η Ελλάδα σώζει τους ανθρώπους στο Αιγαίο χωρίς να ζητάει χρήματα. «Δεν διεκδικούμε ούτε ένα ευρώ», διακήρυξε (εδώ). Βεβαίως, όταν το μελό τελειώνει και τα δράματα μεγαλώνουν, όλα αλλάζουν. Μόλις χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος παραπονέθηκε ότι η Ελλάδα έχει ξοδέψει ένα δισεκατομμύριο και έχει πάρει μόλις 30 εκατομμύρια βοήθεια από την Ευρώπη (εδώ). Δεν θέλουμε λεφτά, όπως είπε ο Πρωθυπουργός ή θέλουμε, όπως είπε η εκπρόσωπός του; Μυστήριο. Εν τω μεταξύ η Τουρκία εξασφάλισε στο άψε-σβήσε τρία δισεκατομμύρια (και ένα σωρό άλλα).
 
«Και κερατάδες και δαρμένοι»; Αυτό έχουμε πάθει τις τελευταίες μέρες. Δεν μας φτάνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, έρχονται οι Ευρωπαίοι και μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε τηρήσει καμιά από τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει. Και, επιπλέον, άρχισαν και οι απειλές ότι θα μας πετάξουν έξω από το Σένγκεν.

 

Η εποχή που ο κ. Τσίπρας εκτόξευε διάφορους παλικαρισμούς του τύπου «και τι έγινε αν μας βγάλουν από την Σένγκεν»(εδώ) έχει περάσει. Σήμερα ο ίδιος και οι υπουργοί του καταλαβαίνουν μόνο από απειλές. Και γι’ αυτό, λίγες ώρες μετά την κορύφωση των απειλών,  η κυβέρνησή του έσπευσε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις.
 
Με ερασιτεχνισμούς και ανέξοδους  παλικαρισμούς, που τους μαζεύουν άρον άρον όταν τα πράγματα ζορίζουν, μπορεί να προχωρήσει για πολύ μια κυβέρνηση; Είναι πολύ δύσκολο το πρόβλημα, ας μην το κάνουν χειρότερο. Επιτέλους, ας επιδείξουν στοιχειώδη σοβαρότητα.
 

Είστε Σεπόλια και ψάχνετε για ...

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Διαβάστε κι αυτά αν θέλετε

Το sepolia.net χρησιμοποιεί cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς του. Επίσης, κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του sepolia.net στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων και ειδκότερα στην google.